Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! ‘Op dressuurwedstrijden moet meer te verdienen zijn dan de eer’

Kim Smoorenburg, voorzitter van Landelijke Rijvereniging Aan de Ringvaert in Beinsdorp, vindt dat er op landelijke dressuurwedstrijden meer te verdienen moet zijn dan paardensnoepjes, een halstertouw en de eer. "Het is onze overtuiging dat hier er al te lang om wordt gestreden. Eer kost geld en prestaties mogen best beloond worden met een navenant geldbedrag. Als vereniging hopen wij dat meer rijverenigingen daar zo over denken en daarom sturen we een open brief in de rubriek Laat je horen!"

Geboren uit de overtuiging dat verandering tot stand komt door durf, enthousiasme en vasthoudendheid, willen wij als rijvereniging graag het voortouw nemen om het prijzengeld systeem bij dressuurwedstrijden te veranderen. 

Verwijzend naar het artikel van Anouk Noordman in de rubriek ‘Dit moet anders! op Horses.nl, onderschrijft onze vereniging haar mening. Om haar woorden en onze overtuiging te combineren, organiseert LRV Aan de Ringvaert zondag 12 september een dressuurwedstrijd, open voor alle combinaties tot en met ZZ-licht, waarin er naast rubrieksprijzen, ook dagprijzen uitgereikt zullen worden. 

De combinaties met de hoogste gemiddelde dagscores ( in % ) zullen ontvangen:
1 ste prijs €250
2e prijs €150
3e prijs €100

Verder is er een grote wisseltrofee beschikbaar. 

In veel overige disciplines van de paardensport zijn dergelijke prijzen al lang de norm. Waarom is de norm anders op dressuurwedstrijden? Wij zijn van mening dat dit moet veranderen en hopen dat er meer verenigingen zijn die er zo over denken.   

Kim Smoorenburg

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

6 reacties op “Laat je horen! ‘Op dressuurwedstrijden moet meer te verdienen zijn dan de eer’

 • Het hoogste daggemiddelde is alleen mogelijk indien u de hele dag alle rubrieken door 1 jury laat jureren.
  Dat betekent 1 ring met maximaal 36 starts.

 • carcom

  Natuurlijk is dat leuk, maar dan zal het inschrijfgeld ook navenant moeten zijn, een vereniging wil er immers geen verlies op maken.
  De vraag is of daar veel ruiters op zitten wachten, 25 euro per proef.

  Overigens is het in onze regio wel gebruikelijk dat er geldprijzen gegeven worden, echter minder dan vroeger.
  Dat heeft natuurlijk ook te maken met de corona tijden, en dat ruiters na het rijden van de proef snel naar huis willen kunnen. De bar/kantine opbrengsten lopen daardoor ook terug.
  Bij een vereniging moet een wedstrijd in ieder geval minimaal kostendekkend zijn, maar natuurlijk nog fijner als ze er iets aan over kunnen houden. De infrastructuur moet toch ook onderhouden kunnen worden.
  En anders blijven er alleen commerciele accomodaties over, waar er naar verloop van tijd een hoge inschrijfprijs per proef zal betaald moeten worden.

 • josje

  lijkt meer op een publiciteitsstunt om inschrijvingen te krijgen.
  of ze hebben een goede sponsor. Voorstel is onzinnig, staat ver van de realiteit af.

 • Sanne

  Ten eerste moet je jezelf eerst in de prijzen rijden om ook maar iets van de verhoogde prijzengelden te merken. En daar gaan we weer…. Diegene die rijden voor hun inkomsten zullen hier zeker voorstander van zijn, de eigenaar van het paard betaald immers de inschrijfgelden en deze kunnen zich financieel ook een ruiter voor hun paard veroorloven dus voor hen gaat dit minder zwaar wegen. Doordat er meer te verdienen valt wordt het ellenbogenwerk nog erger en blijven sommige nog langer in een bepaalde klassen om het geld binnen te rijden. Kan deze mensen geen ongelijk geven, maar zo gaat de lol er voor een amateur er zeker nog meer af. Maak dan gewoon wedstrijden voor deze ruiters die het niet erg vinden om met een vrachtwagen vol iets verder te rijden om geld binnen te halen, maar laat de hobbyrijder dan dichter bij huis voor een beker rijden zodat ook deze kan blijven genieten door de lagere inschrijfgelden. Het is toch immers niet de bedoeling dat de hobbyrijder hogere inleg moet gaan betalen met de weet nooit in de prijzen te kunnen rijden en zo telkens weer voor de professionele ruiter blijft betalen. Ik snap het idee maar nóg hogere inschrijfgelden terwijl deze al niet te weinig zijn…… met de hoge benzinekosten erbij, maakt dat de wedstrijden toch echt al vreselijk duur zijn. Een accommodatie is toch niet alleen gebouwd om wedstrijden te houden, het zijn neveninkomsten en niet de hoofdinkomsten die de vaste lasten moeten kunnen dekken.

 • Lieve mensen, het is niet mijn gewoonte om te reageren, maar ik moet toch even wat misverstanden weerleggen..
  Nee, het is geen publiciteitsstunt, de inschrijving is gister gesloten.
  Nee, er doen geen professionals mee, dit is georganiseerd door en voor de amateurs.
  Ja, wij zijn als vereniging gezegend met een super fijne sponsor en een net zo’n fijne staleigenaar.
  En bovenal is dit mogelijk gemaakt door een team van doortastende, enthousiaste vrijwilligers die er blij van worden om zo’n dag te mogen organiseren.
  Ten slotte wil ik jullie natuurlijk allemaal bedanken voor de feedback, daar leer ik alleen maar van als relatieve newbie in paardenland.

 • Jan de Vries

  Ik ben helemaal geen voorstander van hoger prijzengeld. Ten eerste zal het inschrijfgeld dan ook omhoog moeten, hoger prijzengeld door meerdere deelnemers is vaak een utopie. Komt het niet uit de lengte dan moet toch het uit de breedte komen. Ten tweede heb ik helaas de ervaring dat een hoger prijzengeld lijdt tot het op de scherps van de snede rijden van de dressuurproeven wat weer niet tot het meest charmante aangezicht van de dressuursport leidt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook