Ga naar hoofdinhoud

Laat je horen! ‘Staatsbosbeheer laat koniks onnodig lijden’

Bas Metzemaekers maakt zich druk over de koniks in de Oostvaardersplassen. Niet omdat er niets te eten is (dat is er nu genoeg), maar omdat Staatsbosbeheer niets doet in de bestrijding van de Grote Klis. Deze plant veroorzaakt ernstige schade bij de grote grazers in het gebied, waaronder de konikpaarden. De plant kan onder meer ernstige oogontstekingen met als gevolg blindheid veroorzaken.

Metzemaekers schreef deze e-mail (met foto’s van de situatie) aan Staatsbosbeheer Flevoland, de houder van de paarden in de Oostvaardersplassen. Via Horses.nl wil hij nu nog meer bewustwording te creëren voor het probleem met de Grote Klis en hoopt hij dat er met wat publieke druk wat aan gedaan wordt.

Wet Dieren

Deze paarden hebben in het Oostvaardersveld en aan de Trekweg de ‘gehouden status’. Dat betekent dat de houder van deze paarden, Staatsbosbeheer Flevoland, zich te houden heeft aan de Wet Dieren. Aangezien de klissen (zaden van de plant de Grote Klis) voor enorm veel lijden bij onder andere paarden zorgt moet hier ingegrepen worden. Helemaal nu dierenwelzijn prioriteit is geworden bij het houden van dieren.

Aangekaart bij Staatsbosbeheer

Ik heb afgelopen najaar dit probleem al aangekaart bij de eigenaar/grondbeheerder Staatsbosbeheer. De Heer Ir. W. Neutel directeur van Staatsbosbeheer Flevoland was echter niet voor rede vatbaar. Wel werd het probleem schoorvoetend erkend.

Grote Klis. Foto: Mirjam Hommes

Jurisprudentie

Aardig om te weten in dit verband is dat er een paardeneigenaar veroordeeld bij de Rechtbank in Den Bosch omdat twee paarden klissen in de manen hadden. Er ligt dus ook jurisprudentie. Of gelden voor Staatsbosbeheer andere regels?

NVWA is ook op de hoogte

Ook de NVWA is op de hoogte van deze wandaden maar zegt in een gesprek door personeelstekorten niet te kunnen handhaven.

Onnodig leed

De beheerders moeten de gebieden beheren door begrazing, maar zonder nevenmaatregelen is dit gedoemd te mislukken met heel veel onnodig leed voor de grote grazers tot gevolg. Dat paarden geheel blind het water in lopen omdat beide ogen dicht zitten en zwaar ontstoken zijn, en vervolgens afgeschoten worden is naar mijn mening een zeer ongepast voorbeeld voor dieren houdend Nederland. En van een duurzaam beheer kan op deze manier zeker geen sprake zijn.

Bas Metzemaekers

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

31 reacties op “Laat je horen! ‘Staatsbosbeheer laat koniks onnodig lijden’

 • Peet

  Misschien iets voor dier en recht om te gaan kijken?

 • Feline

  Hier wordt al heeeeeel lang actie voor gevoerd. Sbb en politiek en nvwa laten het allemaal afweten. Voor hen gelden kennelijk andere regels en zijn onschendbaar.

 • E. le Duc.

  Laat dieren niet lijden!
  Stastsbosbeheer maakt wel meer grove fouten waar dieren de dupe van zijn.
  Wordt misschien tijd voor een andere leiding.

 • Henk

  Beste mensen dit is dit nu wat jullie zelf willen iedereen schreeuwt natuur natuur iedereen stemt op partijen die roepen natuur natuur dit zijn dus de resultaten die allang voorzien waren door menig veehouder die meer verstand van dieren en natuur dan die beleids makers in den haag en brussel die alleen maar schreeuwen stikstof en stikstof en stikstof dit is dus puur natuur waar jullie zelf voor gekozen hebben

 • Huub Luik

  Deze paarden moeten geholpen worden!! Je kan ze absoluut niet aan hun lot overlaten! Help ze

 • Bob

  Deze organisatie had allang een gerechtelijk verbod moeten krijgen op het houden van dieren vanwege grove nalatigheid en veroorzaken van dierenleed.

 • Gert van Heck

  Staatsbosbeheer??? Zijn dit de mannen die het voorbeeld moeten geven ? Schandalig , dierenmishandeling !! Je zou maar paardje wezen onder toezicht van STAATSBOSBEHEER .

 • Wat triest om te zien
  Heb zelf al 40 jaar paarden. En dit hoort echt niet. Doe er wat aan!! Deze paarden lijden er onder

 • Marion

  Waar is de dierenpolitie?

 • Netty.roelofs

  Aub
  Help de konikspaarden
  Laat ze niet onnodig LIJDEN
  Zullen wij het personeel van Staatsbosbeheer is 1 Dag met die distels laten lopen in het gezicht en ogen
  En dan vragen heb je er last van doet het pijn ????

  WIJ ZIJN DE STEM VAN DE DIEREN

 • Sonja

  Wat kan men verwachten van een logge, conservatieve organisatie als staatsbosbeheer. Ik wist dat het weinig was, maar zo weinig, dat gaat zelfs mijn voorstellingsvermogen te boven.

 • Bernhard Leuvering

  Ik begrijp het niet helemaal,grijpen jullie ook in op de savanne’s in afrika of bij de oerpaarden in mongolie
  Misschien hoort dit soort natuur niet thuis in Nederland net zoals wolven en in mijn stad de bevers die de bmen in de woonwijk omknaagt
  Is het natuur of een grote dierentuin?

 • Ip

  Echt vreselijk…..dit dierenmishandeling!!!!!!!!!!!!

 • Karin Boekhoff - Vagnoni

  Mocht Staatsbosbeheer kampen zouden we met vrijwilligers niet kunnen helpen. Evt. De paarden ontklitten of proberen de grote klis te verwijderen. Wij mensen hebben onze verandwoordelijkheid naar dieren toe. Of geldt dat niet voor staatsbosbeheer. Het is mooi natuur en dieren te hebben, niets mis mee. Lekker goedkoop. Nooit hoeven maaien. Maar de verandwoordelijkheid nemen hoort daarbij.

 • M.Jongmans

  Schande Staatsbosbeheer, zijn jullie nou natuurbeschermers? Doe er wat aan, je hebt de zorg ervoor op jullie genomen, laat de dieren niet lijden, jullie geven het slechte voorbeeld!

 • El

  Kan iemand per direct eerst de paarden helpen en daarna Staatsbosbeheer eindelijk op non actief stellen. Staatsbosbeheer heeft zich nu lang genoeg bewezen niets met dieren of natuur te hebben behalve dan het winstbejaggedeelte.

 • Betty Grund

  Dit is vreselijk, waar blijft de dierenpolitie. Personeelstekort, kom op zeg, dus moeten die paarden maar pijn lijden. Waar blijft de Partij voor Dieren, waarom onderneemt zij geen actie?

 • Linda

  Ik wil ook wel komen helpen

 • mark

  Gewoon schunnig overheids gedrag!!

 • Inge

  Ik snap niet dat het kabinet zo dom is. Eerst alle boeren weg willen hebben en dan nu dit. Snap eens dat dit zo niet werkt joh.

 • Paarden welk ras dan ook zijn geen wilde paarden maar van de mens afhankelijk en Nederland is geen natuur gebied maar door de mens bebouwd en afhankelijk van de mens

 • Bas Metzemaekers

  Bedankt voor jullie reacties , het is de enige weg om een verandering te bewerkstelligen door de publieke opinie van een grote massa !
  Een dialoog voeren schijnt nog steeds niet mogelijk te zijn , en zelfs problemen onderkennen niet !

 • E

  “De plant kan onder meer ernstige oogontstekingen met als gevolg blindheid veroorzaken.”
  Natuurlijk ‘kan’ dat.
  Maar gebeurt het ook?

  Het zijn geen watjes. Ze hebben meer last van vermeende paardenliefhebbers.
  Blijf er nu eens gewoon vanaf! Het is niet jullie verantwoordelijkheid!

 • MCF van Tilburg

  Ik erger me er al jaren aan. Vindt het verschrikkelijk voor de dieren en kan me niet voorstellen dat ze daar geen hinder van hebben. Uiterwaarden Arnhem en
  Nijmegen lopen ze ook en zien ze er net zo uit. Het gewicht is behoorlijk zwaar
  en hangen in de manen en voorpluk en zelfs nu ook bij de veulens
  Niemand doet er iets aan.

 • Joke kaptein

  Deze paarden staan achter hekken, zijn dus niet wild maar moeten onderhouden worden. Werkelijk bizar dat de directie van staatsbosbeheer veel te weinig doet en er niet ingegrepen wordt. Waar zijn die zogenaamde groene partijen of de partij voor de dieren.
  Zelf kunnen ze niets anders dan het ondergaan, deze lijdensweg dus moeten wij mensen bijspringen. Dat zou een beschaafd land moeten doen.

 • Wolf in paardenkleren

  Het lijden zien, dat is niet fijn, dat vind ik ook heel naar. Wat mij wel stoort is dat de meeste mensen lijden pas erg vind als het een aaibaarheidsfactor heeft en op camera staat. Dood en lijden hoort bij de natuur en het leven. In de serengeti, amazone etc etc is ook veel dierenleed maar niemand die het terecht in zijn hoofd haalt om malaria bij wilde slingerapen te bestrijden. Het ecosysteem aangestuurd door de natuurlijke elementen als regen, droogte, kou, warmte etc wat weer zorgt voor veel of weing eten etc bepaald wat er gebeurd en heel veel mensen vinden dat lastig te accepteren. Een natuur organisatie moet mijn inziens vooral zijn energie, tijd en geld steken in het goed functioneren van het ecosysteem en juist niet naar individuele dieren kijken. Welk dier moeten ze wel en welk dier niet ‘redden’. …..Ik vind dat ze alle sperwers moeten helpen en Pietje wil juist veel putters en dus zo weinig mogelijk sperwers en Ingrid wil vooral kaardebollen zien en dus geen putters die het zaad eten…. kortom waar begin je… ik ben geen voorstander van veel sturing door mensen in grootschalige natuurgebieden, voor mij is dan de natuurbeleving weg en ik kan cultuurlandschappen prachtig of nog mooier vinden zoals de heidevelden en veenweidegebieden. De een zijn dood is eigenlijk altijd de ander zijn brood. Een droogvallend watertje maakt het voor viseters makkelijk vis vangen, moeten de vissen gered worden? De salamanders gedijen juist met water met weinig vis en zo zijn er nog veel verhalen te vertellen. Een mogelijke oplossing zou zijn om paarden uit hun lijden te verlossen net zoals ze dat in de oostvaardersplassen ook in de winter doen (de mens als predator voor zwakke dieren). De komst van de wolf zal het leiden soms verkorten maar lijden zal blijven helaas, de natuur is prachtig en best wel hard.
  Ps misschien maak ik hier geen vrienden mee…. maar als mensen zich graag willen inzetten voor paarden welzijn, is er denk ik genoeg te doen, denk aan…. verbeteren van natuurlijke sociale structuren en huisvesting. Kortom naar mijn mening is er in de eigen achtertuin genoeg te doen.

 • Jolieke Aaling

  Jullie willen natuur, ga maar eens van jullie reet af en doe er wat aan ipv de hele dag op een stoel zitten zeiken. Of doneer wat aan een dieren organisatie. Iedereen zegt er wat van, maar doet verder geen reet!

 • Ann

  @Jolieke Aaling geld doneren aan een dierenorganisatie die dit dierenleed steunt Mij niet gezien.

 • Jolanda boons

  Als het je echt aan het hart gaat, is er maar 1 weg, foto’s opsturen, met een brief erbij naar de 2 e kamer,
  Wordt er wederom niets aan gedaan en afgeschoven,
  Meldt je aan bij een tv programma, voor dit wegkijken van staatsbosbeheer, zolang er geen echte druk op uitgeoefend wordt, doen ze niks, tot je ze publiekelijk aan de schandpaal nageld, dat moeten ze niet, en zal er verandering komen.

 • H. H. Bruens

  Er is geen enkel excuus om dieren te laten lijden terwijl dit niet hoeft.
  Dieren hebben net als mensen gevoel.
  Geef het door en laat dit zoveel mogelijk mensen weten wat daar allemaal speelt.

  Een dierenvriend

 • Esmeralda Bos

  I heb dit vorig jaar ook al gerapporteerd bij de nvwa nav een bericht in een Facebookgroep. Je ontvangt dan een mail dat ze gasn kijken of ze er iets mee gaan doen maar dat je daar dan niets meer over zal horen. Waardeloze instantie

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook