Ga naar hoofdinhoud

Maak er wat van!

Foto: Het Paard van Fryslân
Mijn hoed ging de afgelopen dagen twee keer in bewondering af. De eerste diepe buiging was voor Cees Roozemond. De situatie waarin hij de Koninklijke vereniging Het Friesch Paardenstamboek ruim acht jaar geleden aantrof was zó belabberd dat het nog lang zal duren voor Friezenfokkers daar grappen over gaan maken. Nu neemt Roozemond als KFPS-voorzitter afscheid van een vereniging die behalve haar stabiliteit ook haar trots weer heeft teruggevonden.


En hóe nam Roozemond afscheid! Twee keer een bomvol WTC-Expo genoot met volle teugen van het muziektheaterspektakel ‘Faderpaard’, dat in de marge van de Friese hengstenkeuring plaatsvond. Een mooiere manier om het Friese paard te positioneren is nauwelijks denkbaar. Met het pure eigene van Tsjêbbe Hettinga’s poëzie over het Friese paard gekoppeld aan de internationale uitstraling van schoonheid in beweging, iets wat al evenzeer eigen is aan het Friese paard.

Er is maar één manier om het standbeeld, dat ‘Faderpaard’ voor het KFPS oprichtte, te overtreffen. ‘Het paard van Fryslân’ wordt zo’n 30 meter hoog en zal de bezoekers van de provincie Fryslân waarschijnlijk op de kop van de Afsluitdijk welkom heten. Het uit stukjes roestvrij staal opgetrokken beeld van de Schotse kunstenaar Andrew Scott is kolossaal groot en doorschijnend teer tegelijk. Het staat voor meer dan alleen het Friese paard, het symboliseert de trots van Friesland.

Ook bij dit gigantische project is Cees Roozemond betrokken. Als voorzitter van het stichtingsbestuur dat gelden inzamelt voor ‘Het paard van Fryslân’ heeft hij een mooi verlengstuk gemaakt aan zijn KFPS-voorzitterschap. Het is razend knap hoe Roozemond de sfeer rond het Friese paard heeft omgedraaid. Toen hij ruim acht jaar geleden binnenkwam vochten de Hoeken en Kabeljauwen elkaar de tent uit. En nu worden er grote projecten aangepakt die het Friese paard weer in de schijnwerpers zetten.

Toch twijfel ik nog, qua crowd funding. Gaat mijn bijdrage naar het Friese paard van staal of zakt mijn investering af naar Limburg? Daar is Equestrian Centre De Peelbergen aan het verrijzen. Een groep Limburgse hippische ondernemers zag ‘De Leistert’ met lede ogen dicht gaan en zamelt nu een miljoenenbedrag in om de paardenbedrijvigheid in deze regio nieuw leven in te blazen. Drie rijhallen, twee buitenpistes, een derbyterrein en bovenal een enorme injectie in de hippische economie. Dat was voor mij de tweede reden om mijn hoed af te nemen.
In Friesland én in Limburg huldigen ze mijn levensmotto: maak er wat van!

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen op woensdag 15 januari 2014 in De Paardenkrant.

Eén reactie op “Maak er wat van!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.