Marks WEG Column Dirk Willem Rosie

Volgens FEI-secretaris-generaal Sabrina Ibanez worden de Wereldruiterspelen van Tryon niet de zwanenzang van het ambitieuze FEI-idee om alle takken van paardensport samen te brengen in één marathon-WK. Maar in Den Haag, Kentucky en Caen liggen nu nog mensen aan de zuurstof bij te komen van het WK-format. Aken wist als enige raad met deze megaformule, maar de club van Frank Kemperman bedankte voor de eer om het nog een keer te doen. Hun sponsors en vrijwilligers hebben hun tongen nu nog op de schoenen hangen.

De meeste edities van de Wereldruiterspelen waren een zooitje doordat een onervaren organisatie een enorme kluif voorgeschoteld had gekregen. De formule is wel heel erg groot, de kosten zijn nauwelijks te temmen en de opbrengsten in de vorm van afgeleide economische activiteit komen niet terecht bij de organisatie die de risico’s loopt.

Binnen 24 uur

Dat gaat Mark Bellissimo niet overkomen. De man is gewoon eigenaar van het 600 hectaren grote terrein in Tryon, North Carolina. De beslissing om de Wereldruiterspelen te gaan organiseren nam Bellissimo binnen 24 uur nadat de FEI hem had gepolst.

150 miljoen

150 miljoen dollar heeft de eigenaar van het Winter Equestrian Festival al in de WEG 2018 gestopt. Toen de aannemer niet snel genoeg hotelaccommodatie voor de tienduizenden gasten bouwde, nam Bellissimo het bedrijf gewoon over, moderniseerde het en nu sleutelen robots de onderdelen van de houten lodges in elkaar.

The Donald

Bellissimo’s investeringen renderen straks vrolijk verder als hij eind september 2018 de rest van de wereld uitzwaait en doorgaat met het organiseren van wedstrijden. Bij hem komt heel Amerika paardrijden. ’s Winters in Wellington, zomers in Tryon en eind september ook nog in New York. Bij de laatste editie van de Central Park Horse Show, op een steenworp afstand van The Trump Building, riep Mark middels grote reclameborden langs de piste het publiek op om te stemmen op Donald Trump. Bellissimo’s steun aan The Donald helpt straks vast, als de Syrische en Iraanse ruiters in 2018 het land in moeten voor deelname in Tryon.

Best eng

Mark Bellissimo is in tien jaar tijd zo ongeveer eigenaar van het paardrijden in Amerika geworden. Als je bedenkt dat hij ook nog eens het blad Chronicle of the Horse heeft gekocht, ziet dat er voor Europese begrippen best eng uit. Maar in Amerika vinden ze Bellissimo een prima vent en een grote promotor van de sport.

Robot-lodge

In Wellington genieten door Bellissimo’s toedoen heel veel meer mensen van paardensport en Tryon wordt zeker ook één grote reclame voor onze sport. Ik ga zo’n robot-lodge van Mark huren en van de WEG genieten alsof het de laatste keer is.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

 

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Marks WEG
  1. 1

    It is wonderful to have such a promotor for the sport. He has a large team to work with. I have visited the WEF for the last 15 years and enjoy every moment of it. Fantastic opportunities for everyone,including judges,course designers and the young and upcoming horses and riders.