Miljoenenbusiness

Het afscheid van Parzival Foto: Daniëlle Smits / www.arnd.nl

‘I did it my way’ stond er op de deken van Jerich Parzival. En de evergreen van Frank Sinatra galmde zaterdagmiddag natuurlijk ook door de Brabanthal. Een motto dat goed weergeeft hoe de aanvankelijk onhandelbare Parzival zich uiteindelijk ontpopte tot wereldster. Maar ‘I did it my way’ zegt nog veel meer over zijn amazone.

Ik heb Adelinde en haar ouders zien vechten voor het behoud van hun paard. Op een houtje bijten om maar op je paard te kunnen blijven zitten, een paard met een marktwaarde van een miljoen euro. Dat miljoen is nu verdampt en staat te stampen in z’n paddock. Het liefst had Parzival meegedaan in die Wereldbekeromloop, in plaats van pauzevulling te zijn.

Geen rijke papa

In de jaren dat ik in Deurne les mocht geven trok ik Adelinde regelmatig van stal. Telkens wanneer studenten zeurden dat zij in de sport geen schijn van kans maakten omdat ze geen rijke papa of grote sponsor hadden, zei ik: Adelinde Cornelissen! In Falsterbo mocht Adelinde haar auto met trailer in eerste instantie niet tussen de dikke vrachtwagens van haar concurrenten parkeren, de parkeerwacht kon niet geloven dat zij internationaal deelneemster was.

Dag eerder

Toen Cornelissen met Parzival in Windsor (met een wereldrecord) de individuele Europese titel in de Special pakte, had ze nog steeds geen vrachtwagen. Alles hebben die twee samen uit de grond gestampt. Parzival maakte van Adelinde, die nooit meer dan Z had gereden, een topamazone. Adelinde vertelde Parzival dat het paardenleven leuker is als je niet door roeien en ruiten vliegt. De eerste keer dat ik hen aan het werk zag, waren ze een dag eerder al in Roosendaal aangekomen. Anders kreeg Adelinde haar rode ridder de baan niet rond.

Band

Kijk, dat is paardensport. Een band kweken waardoor je met z’n tweeën de wereld aankan. En medailles kan wegkapen voor de neuzen van mindere goden die hun gebrek aan talent of inzet niet met geld kunnen compenseren.

20 keer twee miljoen

Maar, paardensport is ook een miljoenenbusiness. Terwijl Adelinde haar rode ridder in Den Bosch voor de laatste keer op de vrachtwagen zette, bereidde Jan Tops zich een paar kilometer verderop voor op het feestje dat hij een paar dagen later zou gaan vieren met FEI-baas Ingmar de Vos. De twee toostten dinsdag op de Global Champions League, waar nu maximaal 20 teams van jaarlijks elk twee miljoen euro hun privéfeestje voor de hele rijken mogen vieren.

In gevaar

Treffender dan Steve Guerdat in de rubriek Info@ kan ik het niet verwoorden. De Sport met een grote S, de sport van de Adelindes van deze wereld, is in groot gevaar.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

Reageren? Dat kan hier.

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.