Ga naar hoofdinhoud

Ogen open

Hans Peter Minderhoud met Dream Boy. Foto: Melanie Brevink-van Dijk

Fokkers hebben altijd haast. Ze willen Moeder Natuur vóór zijn in het opsporen van talent. Cracks al op jonge leeftijd spotten en dan volop inzetten in de fokkerij. Het is een soort gold rush. Iedereen schept zich een ongeluk, slechts enkelen stuiten op goud.

Het mooie van fokkerij is dat zij zich langzaam aan je onthult. Na verloop van tijd vertelt Moeder Natuur luid en duidelijk hoe het zit. Of jij destijds goed naar haar gefluister hebt geluisterd. Of dat je met je schepje als een dolle achter de meute aan aan het scheppen was.

Daar moest ik aan denken toen ik vorige week de dressuurhengsten van de D-jaargang aan het werk zag. En ook hun zonen voorbij zag trekken. Hoeveel veulens heeft Dorado op de wereld gezet? Een niet al te langbenige vos. Heel weinig dus. Dankzij de goede gaven van Moeder Natuur toonde hij zijn kwaliteit op Lichte Tour-niveau. Maar zonen waren er op de KWPN-hengstenkeuring niet te bekennen.

Meer en meer neemt het donkere vel bezit van de keuringsbaan. Nog even en de dressuurvos en de dressuurschimmel worden beschermde diersoorten. Niet dus de lakzwarte Dream Boy, die met enkele zeer talentvolle zonen vertegenwoordigd was.

Zoals Moeder Natuur destijds in de jonge Dream Boy en de jonge Dorado aan het fluisteren was, zo sprak zij vorige week op de KWPN-hengstenkeuring ook al zachtjes in de kinderen van Dream Boy. Maar dan moet de mens wel een goede verstaander zijn. Daar hebben we hengstenkeuringscommissies en Pavo-beoordelaars voor. Die moeten de stem van Moeder Natuur versterken, zodat alle fokkers haar kunnen horen.

Daar ging het in het verleden vaak mis. Voor zover ik me kan herinneren stond Dream Boy in aanlegwedstrijden nooit vooraan. Die ereplaats – en daarmee alle aandacht en promotie – was steeds voor mindere paarden.

Het is ongelooflijk belangrijk dat de goede verstaanders van Moeder Natuur onze jonge dressuurpaarden beoordelen. Zodat er zo min mogelijk mensen alleen maar blaren overhouden aan hun geschep naar goud. Na de afgelopen KWPN-hengstenkeuring kan ik niet met zekerheid zeggen dat Moeder Natuur luid en duidelijk klonk. In elk geval niet in het commentaar van de hengstenkeuringscommissie dressuur.

Maar ook met sommige van haar keuzes stuurde de commissie de fokkers met hun schepje het zand in. De schoonheid van het exterieur blijft onuitroeibaar de leidraad voor selectie. Beweging en talent leggen het geregeld af. Een goed bewegende zoon van Ferro uit de Lichte Tour-merrie Anne (v. Tuschinski) mocht niet naar het verrichtingsonderzoek. In de kampioenskeuring was een slappe schoonheid niet vooruit te branden.

Ogen open of portemonnee open, dat is wat fokkers onverminderd in hun oren moeten knopen.

 

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 10 februari 2016 in De Paardenkrant. Geen abonnee van De Paardenkrant? Sluit dan hier een (online) abonnement af.

8 reacties op “Ogen open

 • Heleen Cramer

  Het is inderdaad behoorlijk bizar dat er zó op kleur gelet wordt. En het is een groot verlies voor de diversiteit dat schimmels en vossen steeds minder voorkomen door selectie op de donkere kleur. Een goed paard heeft immers geen kleur…. zou je hopen. Maar de fokker moet helaas zijn veulens ook weer kunnen verkopen. En de klant wil donker…. want dat is zo ‘mooi’ en de mode schrijft het voor. Dressuurpaarden moeten langbenig zijn. Dat schrijft de mode voor. Terwijl er genoeg argumenten zijn waarom je daar een serieuze boom over zou moeten opzetten. Maar ja, je kunt niet blijven fokken zonder verkoop. En de markt….. Zo blijven we in een kringetje ronddraaien en is de eindconclusie dat het toch steeds weer om geld gaat.
  Geld, geld , geld…. Mode gaat boven kwaliteit….. Je wordt er af en toe moedeloos van. Maar ja, wat moet je? Je moet je veulens ook weer verkopen… En zo ging het en zo gaat het… En zo zal het altijd gaan… (Met dank aan Ramses Shaffy uit ‘de een wil de ander’ ). Een lichtpuntje: op het moment dat álles donker is, wil men ineens een keer weer eens iets anders. Een vos! Of een schimmel. Het is net als de varkenscyclus. Tegen de stroom in.
  Succes fokkers!
  En sterkte.

 • Sam

  Als Edward Gal met een schimmel of vos in de dressuurring verschijnt wil iedereen weer een schimmel of vos 😉 tja terwijl je toch zou denken een goed paard heeft geen kleur..

 • Hans Dollen

  Dat vindt ik dus ook het Kwpn zet fokkers vaak op het verkeerde been maar de paardenkrant ook als je kijkt naar de Falaise de muze nakomelingen op de hengstenkeuring zijn er drie aangewezen en waren alle drie onregelmatig in draf die hadden nooit aangewezen mogen worden als je met een merrie op de keuring komt die zo draaft wordt je weer naar huis gestuurd. En wat schrijft de paardenkracht; falaise de muze imponeerde met zijn zonen. ???? Wie houdt wie voor de gek!

 • karin

  Ik ben het wel Met Dhr Rosie eens! Ik ben een kleine fokker en kleur maakt me niet zoveel uit [tenzij ik moet kiezen uit 2 hele goede, en als dat dan een zwarte en een vos is, dan ga ik voor de commercielere kleur]. Ik wil NOOIT toegeven op beweging EN ik wil graag een mooi model! Heel langbenig hoeven ze niet perse, maar ook niet zo’n “oud” kortbenig model, Je wilt wel iets moderns met bloedopdruk fokken en iig vooruit fokken! En het karakter in de gaten houden want ze moeten wel te rijden blijven! Ik moet zeggen dat ik NIET met de meute meefok en mijn eigen idee volg [heb goede leermeesters gehad en luister graag naar wat iedereen te zeggen heeft en ik ga ook graag naar veulens kijken om te zien hoe vaders en moederlijnen wel of niet [naar mijn mening dan….] bij elkaar passen] en ik moet zeggen dat ik 9 jr terug met Voice goed zat en heb ook Dream boy en Apache vanaf 1e jr gebruikt. Ik ben het ook niet altijd met de hengstenkeuringscommissie eens maar ja…. denk dat ze daar ook zelf wel weer achter komen over aantal jaren! Ik gebruik ook gerust een “buitenlandse” hengst als die me past qua bloedopbouw en sport! Het is jammer dat veel fokkers achter dezelfde hengsten aanlopen, maar als je niet weet waar je precies op moet letten en je fokdoel niet heeel duidelijk is, ga je maar doen wat de meute ook doet denk ik… Een paar jaar terug liepen ook steeds veulens van bepaalde hengsten op kop op keuringen en veilingen, met de hals er > 90 graden op, een weggedrukte verkorte rug erin en ik denk dan meteen : “dat is toch niet te rijden straks..” Je moet idd ZELF je ogen open blijven houden en als je je merries kent en je wilt een sport EN keuringspaard fokken dan moet je NOOIT op beweging en model toegeven en ja, dan heb je maar een heel klein hengstenlijstje over…!!!

 • Francisca spitters.

  Begrijp toch niks van deze hele circus atractie. Goed gebouwde en bewegende hengsten mogen niet door want er zitten niet genoeg predikaten achter. Dan zie je een bepaalde vos hengst lopen die niet normaal terijden is en een relax correct lopende valdez en die word afgestraft. Dacht altijd dat het om ontspanning en rijdbaarheid ging. Beide maakte nog genoeg rij fouten dus daar ging het niet om.

 • A. Zekveld.

  Ik denk niet dat het bij fokkers over de kleur gaat. Zie de genoemde Desperado en Dream Boy. Allebei zwart en hebben de vosfactor. Beiden hebben ongeveer evenveel geregistreerde nakomelingen al was Dreamboy wel een half dekseizoen eerder beschikbaar.Fokkers letten nauwelijks op kleur. Ga maar na wat de meest populaire hengsten zijn geweest, Jazz met zijn vele zonen en kleinzonen, zelf vos of ze hebben in ieder geval de vos-factor gemeen. Fokkers kijken echt naar kwaliteit en dubben en denken over de juiste combinatie. Dat doen ze met wat ze zelf waarnemen, nemen de fokwaarden er bij, kijken naar de merrielijn waar de hengst uit voort komt en hoe de hengst zich zelf in de sport ontwillelt. Helaas is het niet altijd te voorspellen hoe hengsten vererven. Dat zien we nu bijvoorbeeld met Dorado. En dan kunnen we nog discussiëren wat dan wel de beste merrielijn is. Degene die de beste nakomelingen brengt, denk ik en dan scoort de moeder van Desperado toch beter op dit moment. Wat ik hiermee wil zeggen? Het is niet allemaal zo zwart/wit, of zwart/vos, zo je wilt. De praktijk is heel wat weerbarstiger. Ga er maar eens aanstaan, pik de beste hengsten er maar uit, op 3-jarige leeftijd. Gelukkig valt pas het doek in het verrichtingsonderzoek. Of het groene licht. En daarna mogen de hengsten zich onderling meten in een hengstencompetitie, maar of dat echt veel toevoegt is maar zeer de vraag. Hoeveel procent van wat we zien is Edward..Emmelie, om maar een paar namen te noemen, en hoeveel procent is genetisch? En hoeveel procent is de heksenketel tijdens de eindstrijd in Den Bosch??? Beetje raar dat daar een deftige jury zeer uitgebreid de jonge hengsten beoordeelt waaraan de ruiters en amazones meer dan hun handen vol hebben om sowieso niet binnen 10 seconden weer door de uitgang zijn verdwenen! Achteraf kan ik het wel vertellen. Blijkbaar kon Dorado de fokkers toen nog niet overtuigen. Nu misschien wel?

 • J Woudsma

  Helemaal mee eens.

  Mensen kijk toch eens goed naar jullie merrie.
  I.P.V als een kudde schapen achter de zelfde hengst aan te lopen.
  Ik als fokker hecht heel veel waarde aan hoe een hengst in de kooi los loopt.
  Een baby moet ook alle fasen doorlopen .
  Je moet je paard met heel veel respect opvoeden ,en hem de kans geven om volwassen te laten worden
  Ik denk dat wij met z n allen maar een doel voor ogen moeten hebben en dat is een beter en vooral gezond sportpaard te fokken.
  En wat zeker niet onbelangrijk is een paard dat een meewerkend karakter heeft ,en die het uiteindelijk ook voor je wil doen.
  En niet als vierjarig paard al met z n voorbenen langs z n oren loopt.Ik zie persoonlijk veel liever een ontspannen paard dat over de rug loopt en heel veel lossigheid heeft.
  Het zijn uiteindelijk nog maar baby s.

  Ben benieuwd als die moeten gaan sluiten en echt op het achterbeen moeten gaan komen,het in het hogere werk ,op lange duur, ook nog zo goed kunnen
  Het allerbelangrijkste is en blijft ,dat men goed naar z n merrie blijft kijken.
  En natuurlijk is heel veel sport en prestatie in de moederlijn ook heel belangrijk ,maar wil niet zeggen dat als wij allemaal achter de kampioenshengst aangaan dat dat ook op onze merrie past.

 • Rinus van Doorn

  Uitmuntend geschreven d..rosi, helemaal mee eens. Echte fokkers kijken gelukkig verder dan hun neus lang is hoewel deze groep schaars is. De moderne fokker van daag heeft geen eigen inzicht loopt de KWPN met in haar kielzog de gekleurde media. Triest om te constateren hoe weinig inhoud sommige reportages hebben. Bravo Heer Rosi

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook