Ook financiële solidariteit met para-sporters

Claartje van Andel

Dit olympische jaar zijn er ongelooflijke dingen aan het gebeuren. Afgelopen dinsdag was ik op de Prinsjesdag veulenveiling op het KNHS-centrum in Ermelo. De duurste veulens gingen voor 44.000 euro en 36.000 euro naar Blue Hors in Denemarken. Maar voor mij veel ongelooflijker dan de prijzen voor al deze toekomstbeloften was wat er gebeurde met twee andere veilingstukken, die voor mij een heel andere toekomstbelofte inhouden. Wat begon met de fijne actie van Gert-Jan van Olst om een dekking van Negro ter beschikking te stellen aan de DVB Foundation, leverde uiteindelijk veel publiciteit op en maar liefst 5.555 euro.

Kijk zelf maar wat je ermee doet, had Gert-Jan van Olst gezegd. Je kunt de dekking ook veilen… Dat laatste hebben de organisatie van Prinsjesdagveiling en DVB Foundation geweten! Waar H.M. de Koningin ’s middags in haar troonrede sprak over bezuinigingen die we allemaal zouden merken, werden op de Prinsjesdagveiling de harten geraakt om te geven. De organisatie van de Prinsjesdagveiling voegde de dekking van de preferente Negro als start toe aan het veilingprogramma. De dekking werd voor 2.000 euro gegund aan Jan de Vries. Jan de Vries is gek op Negro en ook op DVB Foundation en zijn schoondochter Marlies, dus dat kwam heel goed uit. Jan de Vries werd dus in de bloemetjes gezet en DVB Foundation in de centjes.

Fles wijn

Veulenveiling Prinsjesdag had ook besloten om de opbrengst van een bijzondere magnum fles wijn aan DVB Foundation te doneren. Dat heeft veilingmeester Hans Sinnige geweten. Maar liefst vier keer passeerde de wijn zijn veilinghamer. Koper Dirk Kat van Primeval en de volgende koper Jan Vink van de pannenkoeken brachten de wijn opnieuw in waarna René van Klooster van Deka Wijnmarkt tot hilariteit van zijn tafelgenoten toesloeg voor .1000 euro. De fles was nota bene door zijn internetbedrijf geschonken. Had Van Klooster niet al voldoende in zijn schappen staan? “Maar niet één voor het goede doel en dát is heel belangrijk!”, zei Van Klooster, om de fles voor de vierde (!) keer in te brengen.

Bijna aan het eind van de Prinsjesdagveiling werd de fles wijn dus voor de vierde keer geveild, nu voor 1.100 euro. “Ik wilde deze fles ècht hebben”, zei Bert van Kooten van Anemone met een knipoog. Om de fles Sangiovese van het huis Umberto Cesari uiteindelijk aan mij te geven met de boodschap er iets goeds mee te doen. Iets goeds doen? Ik zal hem niet opdrinken! De fles heeft nu al 3.250 euro opgebracht.

Samenwerking met EQI

Voor organisatiebureau EQI was de samenwerking met DVB Foundation in elk geval al vóór de veiling reden om eens te praten over een meer structurele samenwerkingsvorm. Een samenwerking met Outdoor Gelderland ligt voor de hand. De inspanningen voor de gehandicapten van Dressuurstal Van Baalen kregen jaren geleden op Outdoor Gelderland al echt een gezicht naar buiten, toen sponsoren onder aanvoering van Bert van Kooten 20.000 euro bij elkaar brachten voor een betrouwbare pony voor de met spina bifida geboren Demi Vermeulen. Dezelfde Demi won vorig jaar individueel brons in de Kür op het EK in Moorsele met een paard dat haar via DVB Foundation ter beschikking is gesteld door niemand minder dan Johann Hinnemann. Op Outdoor Gelderland vindt tegenwoordig de finale van de KNHS BMC Centaur Cup plaats, de competitie voor de para-dressuur. Plannen voor een nadere samenwerking zijn veelbelovend voor de toekomst van de sport voor ruiters met een beperking.

20.000 toeschouwers

Na de Olympische Spelen volgden in Londen de Paralympische Spelen en de tribunes zaten vol. Een menigte van 20.000 keek dagelijks naar de para-dressuur. Niet eerder had de para-dressuur zo’n groot podium! Maar voor alle benodigde faciliteiten moeten de para-sporters helaas veel meer doen. Er is dus veel meer nodig, aan mankracht, aan faciliteiten en dus aan geld.

Al deze gedeelde momenten maken het duidelijk dat de sport voor atleten met een beperking niet meer aan de deur klopt, nee, het is een luide bel geworden. De para-troepen verkennen en gaan de reguliere troepen vooruit. Het sein veilig is gegeven. Nu de para-sport in Nederland net als in al onze omringende landen officieel geïntegreerd is in de nationale sportbond, is het voor diezelfde bond tijd om ook financieel de bakens te verzetten. En totale verantwoordelijkheid te nemen voor de aangepaste paardensport. Investeren in een armlastige, maar waardevolle discipline lóónt. Kijk naar de eventing, die vijftien jaar geleden kwijnde en nu bloeit. Kom op, KNHS, maak uw leden niet alleen warm voor sportieve, maar ook voor financiële solidariteit met de aangepaste paardensporters.

Claartje van Andel is hoofdredacteur van Horse International en bestuurslid van DVB Foundation.
Deze opinie verscheen vrijdag 21 september 2012 in De Paardenkrant.

 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
1 reactie op Ook financiële solidariteit met para-sporters
  1. 1

    Bovenstaand bericht met aandacht gelezen, maar rarara…. wat betekent DVB Foundation? Iets met gehandicapten, daar kwam ik uiteindelijk wel achter. Ik las iets over een schoondochter Marlies… Betekent het soms Dressuurstal Van Baalen Foundation? Heb ik zomaar zelf bedacht.
    Hier wordt te veel kennis verondersteld bij de lezer.
    Vriendelijke groet, Lies Russel