Patiënt

FOTO: WWW.ARND.NL

De dressuursport is een eigenwijze patiënt. Hij rilt van de koorts, hoest zich een ongeluk, maar wat je ‘m ook aanbiedt (sinaasappelen, hoestdrank, Aspro Bruis), slecht gehumeurd slaat hij alles af. ‘Ik ben niet ziek, één nachtje goed slapen en ik ben weer boven Jan’.

Liefhebbers van de dressuur die een beetje hebben doorgestudeerd snappen dat de sport als een populatie lemmingen richting afgrond snelt. Dus stelden zij voor om – in navolging van het turnen – de beoordeling te versimpelen en daarmee de foutkans bij het jureren te minimaliseren.

Fouten en vergissingen

‘Niks daarvan!’, hijgde de patiënt, en hoestte de dokter in z’n gezicht. Dokter af door de zijdeur. Vervolgens verscheen een verpleegster ten tonele. ‘Kunnen we niet beter per onderdeel de hoogste en de laagste score weglaten, dan elimineren we in één klap alle fouten en vergissingen die zelfs de hoogst gekwalificeerde juryleden nu eenmaal maken’.

‘Wat krijgen we nou!’, ijlde de patiënt, zwetend van koorts en razernij. ‘Als we onze juryleden beter opleiden, máken ze geen fouten meer!’

Onsportiviteit

Alle voorstellen van weldenkende experts om de dressuursport uit het slop van de onsportiviteit te trekken leden en lijden schipbreuk. Niet omdat een macht buiten de sport de vooruitgang tegenhoudt, maar omdat bijna niemand BINNEN de sport ook maar iets voelt voor welke verandering dan ook. Ik ken Monica Theodorescu en Isabell Werth beide heel goed, maar ik begrijp er geen snars van: wat is er in deze intelligente mensen gevaren dat zij tegen de Hi-Lo-drop per proefonderdeel zijn?

Opleiden

Intern komt de dressuurwereld maar niet op één lijn. En blijven we hobbelen van incident naar incident. Niet alleen op middelmatige wedstrijdjes in zowel Dichtbij- als Verweggiestan, ook op grote internationale kampioenschappen. We krijgen nu al 30 jaar te horen dat ‘alles goed komt als we onze juryleden beter opleiden’.

Eindcijfers afgeschaft

Weet je wat het gevolg is van deze griep met verlammingsverschijnselen? Dat de FEI gewoon doet waar ze zin in heeft. Binnenkort worden de eindcijfers voor basisgangen, impuls en gehoorzaamheid afgeschaft. Echt waar! Besloten op een achternamiddag in Montevideo. In Uruguay vinden ze het prima dat basiskwaliteit, voorwaarts-zijn en een harmonieuze interactie tussen ruiter en paard hun speciale betekenis verliezen.

Prinses Haya

Eén keer had ik het genoegen om prinses Haya te spreken, ze was toen nog voorzitter van de FEI. Ik bereed mijn stokpaard, de dressuurbeoordeling. Ze zei: “Dirk Willem, hoe kun je van mij verlangen dat ik de problemen van de dressuursport oplos, als de dressuursport haar eigen problemen niet op wil lossen?”

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

d.rosie@eisma.nl

Reageren? Dat kan hier.