Sojaburger

Terwijl de agrarische sector massaal de burger een kijkje wil geven in de keuken door middel van zichtstallen, open dagen en boerderijwinkels, wacht paardenland rustig af tot bij hen de bom ook gaat barsten.

De kritiek op onze sport wordt steeds heviger, en ook de politiek bemoeit zich met enige regelmaat met onze sport. Internet staat vol met filmpjes en foto’s van dierenleed en mensen nemen deze zonder enige kritische nood voor waarheid aan. Wel of niet recent, wel of niet realistisch, dat doet er niet toe. Zowel in de agrarische sector als in de paardensport komen burgers massaal in opstand tegen het ‘dierenleed’ dat wij onze dieren dagelijks aan zouden doen. Maar met tegengeluid komen paardenmensen niet.

Tofu

Veehouders worden door steeds uitgebreidere regelgevingen vanuit Den Haag aan banden gelegd en regelmatig worden de boeren in een kwaad daglicht gezet. Programma’s als Boer Zoekt Vrouw proberen hopeloos stedelingen van gedachten te veranderen. Maar daarvoor is het al te laat. Het kwaad is al geschied. De tofu etende verantwoorde sojaburger heeft een standvastige mening ontwikkeld tegen de agrarische sector en deze blijft onveranderd.

Transparant

Als laatste redmiddel proberen boeren mensen te betrekken bij hun bedrijf, transparant te zijn. Mensen te laten zien hoe het echt zit. Voor de boeren kunnen we enkel duimen en hopen dat dit uiteindelijk leidt tot het gewenste resultaat. En nu komen wij aan de beurt. Zweepgebruik, rijden met stang en trens en het niet hebben van onbeperkt weidegang wakkeren felle discussies aan op internet. De één weet het nog beter dan de ander. En wij? Wij lezen dit en lachen er een keer om, of klikken geïrriteerd ons scherm weg.

Voorbeeld

Vastbesloten dat deze hippies onze sport niets kunnen maken, beargumenteerd met het feit dat ze geen onderdeel zijn van onze wereld, er niets van begrijpen. Maar moeten we geen voorbeeld nemen aan onze agrarische ondernemers? De ooit zo veraf staande stedeling heeft een immens grote invloed uit kunnen oefenen op de voor hen totaal onbekende agrarische wereld. Vreselijke onomkeerbare schade aangericht. Moeten we ons met zijn allen niet wapenen tegen dit geweld? Moeten we niet wat vaker laten zien hoe prachtig onze paardenwereld is? Wat we allemaal wel niet doen voor onze dieren? En met hoeveel liefde en zorg dit gepaard gaat?

Oorlog winnen

Laten we eens met zijn allen wat transparanter zijn. Al is het alleen maar om onszelf te beschermen tegen de keerzijde van sociale media. Met rustig afwachten winnen we deze oorlog niet. Want hoe dan ook, de tofu etende verantwoorde sojaburger zal ook de paardensector raken.

Evy Kras, studente dier- en veehouderij HAS Den Bosch

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
2 reacties op Sojaburger
 1. 1

  Beste mevrouw Kras
  Er is geen oorlog gaande, in mijn ogen. Zolang de dialoog wordt gevoerd is er geen spake van WIJ vs ZIJ. Vermijdt het WIJ tegen ZIJ gevoel, blijf liever in communicatie met elkaar en voorkom ‘oorlog’. Probeer SAMEN de werkelijkheid onder ogen te zien…

 2. 2

  Beste mevrouw vd Berg,

  Ik ben het inderdaad volledig met u eens dat we met elkaar moeten blijven communiceren.Vandaar dat ik van mening ben dat transparantie in de sector zo belangrijk is.

  Bedankt voor uw reactie!

  Met vriendelijke groet,

  Evy Kras