Ga naar hoofdinhoud

The best horse

‘Geen oranje kleren aan?’ De vraag komt van achter mij. Als ik me omdraai zie ik een evidente supporter. Een knaloranje Stetson hangt losjes met een touwtje om haar hals. Ze draagt een oranje shirt en om ’t af te maken heeft ze aan de ene kant een rood, wit en blauw schuifje in haar haar en aan de andere kant een oranje.

‘Nee, ik ben journalist.’ Eigenlijk een dom antwoord. Dus maak ik er wat van. Iets in de trant van onafhankelijkheid en objectiviteit. Geklets, want natuurlijk wil ik dat Adelinde wint. En daags tevoren zat ik verschrikkelijk te shaken toen Gerco olympisch goud kon binnenhalen. OLYMPISCH GOUD! Ook voor mij stortte er een wereldje in toen London die balk toch pakte.

Later zit ik over de vraag van de Oranje-fan nog door te denken. Hoe erg was het nou om te verliezen van Big Star, Triple X, Vindicat W en Hello Sanctos? Als je BMW rijdt, waarom zou je dan treuren als er een Ferrari langszij komt? Moet ik gaan zitten hopen dat er tijdens de proef van Damon Hill een windhoos door het stadion raast? Of dat Valegro zich verstapt? Ik zou niet weten hoe we anders Duitsland of Groot-Brittannië hadden kunnen verslaan.

Meer nog dan elders wint op de Olympische Spelen de paardensportliefhebber in mij het van de Nederlander die ik natuurlijk ook ben. ‘May the best man win’ lijkt mij een beter hedendaags olympisch credo dan het gedateerde en ten diepste zielige ‘meedoen is belangrijker dan winnen’. Op de Olympische Spelen geniet de wereld van het menselijk excelleren.

Maar in het olympische stadsdeel Greenwich excelleren niet op de allereerste plaats mensen. Paarden verdienen er de punten. Door al dan niet van balken af te blijven, door al dan niet hun benen ritmisch en taktmatig te bewegen. Zou Valegro met Adelinde de percentages van Parzival scoren? Geen sprake van. Valegro zou met elke topruiter olympisch kampioen worden. Zou Jeroen Dubbeldam niet met Big Star overweg kunnen? No way, Jeroen zou er zijn tweede individuele gouden olympische medaille mee hebben gewonnen.

De hippische Olympische Spelen gaan uiteindelijk over het excelleren van de paarden. En paarden kennen geen Union Jack, geen Stars and Stripes en ik hoor ze nooit het Wilhelmus meehinniken. May the best horse win.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])

4 reacties op “The best horse

  • vincent vermeulen

    En zo is het maar net Dirk Willem.
    Een ruiter is zo goed als zn paard !! Hoe dan ook hebben de NL ruiters super gereden en de wereld laten zien dat we nog gewoon meedoen ondanks dat onze top paarden nogal eens de grens over gaan.Zonder goed paard red je het niet maar met alleen maar een Goed paard red je het ook niet !!
    Bovendien mn petje af voor de Bonds coach Rob Ehrens,hij heeft hier toch wel een heel grote rol in gespeeld.
    Dit resultaat heeft een positieve uitwerking voor iedereen die in de paarden handel/branche zit !!
    Thx Guys

  • Marian Raven

    Helemaal eens met dhr Rosie en Vincent Vermeulen. De rol van Rob Ehrens is wel eens bekritiseerd, maar ik denk ook dat hij een grote rol heeft gespeeld in het Olympische zilver. Van mij mag hij nog wel een poosje blijven.
    Verder vind ik dat de Nederlanders het onwijs goed doen en ik hoop dat ze daar nog even mee doorgaan.

  • ellen

    goed stuk, goed doordacht en mooi uit de woorden gebracht.

  • irene

    Hoe anders is het artikel dat in de nieuwste paardenkrant (10-08-’12) te lezen is. Dhr, Rosie geeft hier duidelijk aan niet tegen het “verlies” van Adelinde te kunnen. Hij lijkt hierbij te vergeten dat zilver ook een geweldige medaille is. Uiteraard heeft Adelinde goed gepresteerd, maar zowel bij Charlotte als bij Adelinde was de proef niet perfect. Valegro mocht dan vermoeid aandoen, zijn aanleuning en de harmonie met de ruiter was wel aanwezig. Dit is bij Adelinde nog wel eens te missen, de aanleuning bij Parcival is zeker niet perfect met de mond vaak open en soms zelfs de tong eruit en Adelinde moet soms behoorlijk inwerken om bij haar paard door te komen. Het was jammer dat in een van de laatste oefeningen van Charlotte en Valegro een miscommunicatie ontstond. Door deze fout had haar gouden medaille zeker naar Adelinde moeten gaan. De vervelende opmerkingen over Carl Hesters Uthopia storen mij behoorlijk. Carl is een groot ruiter, die op een geweldige manier op zijn paard inwerkt en waar menig ander ruiter nog een voorbeeld aan zou kunnen en moeten nemen. Dit geldt in mijn ogen ook voor de zeer ondergewaardeerde Patrick Kittel, die met Scandic een zeer goede kur liet zien. Ik ben het met dhr. Rosie eens dat de jurering tijdens de spelen twijfelachtig was. Bij mij kwam dit eerder door de extreem hoge percentages van sommige ruiters of amazones in vergelijking met andere ruiters of amazones die in mijn ogen zeer ondergewaardeerd werden (denk hierbij aan een zeer goed presterende Anky en Salinero). Ik heb zeker genoten van de spelen. Het was pure topsport met meerdere goede ruiters. Steeds meer paarden worden op een harmonieuze manier gereden. Hopelijk zet deze trend zich in de toekomst voort. Wat mij betreft is de kleur van de medaille dan niet belangrijk, omdat ongeacht het percentage het paard uiteindelijk altijd de winnaar moet zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.