Ga naar hoofdinhoud

Uw eerlijke mening

We hebben even geaarzeld of wij, als redactie van Horses.nl en De Paardenkrant, ook een teken moesten afgeven. Iets van een signaal op de voorpagina dat de vrijheid van meningsuiting ook in de paardenwereld waardevol genoeg is om ervoor op te komen. Moet een paardenkrant uit Nederland zich mengen in een mondiale crisis rond onze burgerlijke vrijheden? Is dat niet aanmatigend?


Uiteindelijk vonden we dat we de kans niet voorbij moesten laten gaan. Ook in de paardenwereld speelt de pers een rol bij het controleren van machthebbers. Juist in de paardenwereld komt de vrijheid van meningsuiting in het gedrang als zij die er gebruik van maken worden afgestraft.

In mijn KWPN-tijd hoorde ik Ledenraadsleden vóór de vergadering vaak steen en been klagen over de leiding van het stamboek. Om zich ín de vergadering in stilzwijgen te hullen. Die kunnen nog wel een lesje democratie gebruiken, dacht ik toen. Op mijn manier heb ik altijd geprobeerd om een steentje bij te dragen aan een paardenwereld waarin mensen gewoon zeggen wat ze denken.

Ook veel dressuurruiters houden zich stil. Of putten zich uit in politieke correctheid. Net als fokkers zijn dressuurruiters van juryleden afhankelijk. ‘Dressuur is de pest voor je karakter’, zei Paul Schockemöhle ooit en hij had gelijk. Alleen heb ik niet zozeer de juryleden, als wel hun bazen altijd voor misstanden verantwoordelijk gehouden.
Van misstanden bij het KWPN is al ruim tien jaar geen sprake. De Ledenraad – de rechtstreekse vertegenwoordiging van alle leden en het hoogste orgaan van de vereniging – is het immers altijd eens met de voorstellen van directie en bestuur. Ik kan de verslaggeving van al deze harmonie in het verenigingsblad overigens niet controleren, de vereniging vergadert besloten.

Veel opener komt de dressuurwereld uit voor zijn eigen verrotting. De beste juryleden ter wereld verlaten uit protest het Judges Supervisory Panel en worden door zwakkelingen vervangen. Probleem opgelost. Het telkens weer disfunctionerende jurylid Gustav Svalling (die op het EK in Herning persoonlijk Groot-Brittannië de zilveren medaille ontnam) mag onverminderd zijn onkunde op CDI’s tentoonspreiden. Kijk maar eens naar zijn gekke uitslagen op ICNN Drachten. Niemand in de dressuurwereld die op het idee komt om nou eens een bom onder het incompetente en onsportieve jurysysteem te leggen.

Veel fokkers mopperen in het geniep, de dressuurwereld draait slangenvoltes om de hete brij. Maar niet de redactie van De Paardenkrant en Horses.nl. Blijft u, als lezer, alstublieft ook uw eerlijke mening geven? Daar bewijst u de paardenwereld een onmisbare dienst mee.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur ([email protected])
Deze column verscheen woensdag 14 januari 2015 in De Paardenkrant.

16 reacties op “Uw eerlijke mening

  • Peter de Boer

    Dirk ik zal je mijn eerlijke mening geven wat ik wel vaker doe en zeker niet altijd gewaardeerd word. Bij de voorlaatste zin viel mijn mond open! Helemaal eens met het stuk maar dat jullie hier niet aan mee doen??? Als jullie 3x een ruiter met een grote foto en leuk verhaaltje in de krant zetten omdat die ruiter je van pas kan komen als adverteerder, advocaat, columnist Joost mag weten wat! Dan kan die ruiter in de ring doen en laten wat die wil en krijgt gewoon de hoge scores want de jury durft daar niet tegen in te gaan. Of de meeste toch niet. Net zoals je de mening van degene die net de hengstencompetitie gewonnen heeft de mening gaat vragen wat die van de jury’s vind. Dan duw je een verhaal toch zéér bewust een bepaalde kant in?! Je hebt ook stukken die tegen de politiek in gaan waar ik je credit voor moet geven, maar of dat is om de sport vooruit te helpen of voor je eigen agenda kan ik niet beoordelen alleen jijzelf denk ik. Maar dat er te pas en onpas gebruik gemaakt word van de politieke invloed vanuit de pers is voor mij geen vraag maar een feit!

  • Harmke van Voorst

    Laatst las ik in een Hoefslag (van 2012) nog een keer de column van Doordraver met de titel Subtop. Zoek hem op… I’ll rest my case. Op verzoek wil ik je deze column met plezier toe mailen

  • saskia Dijkxhoorn

    Niks is wat het lijkt.. aanpappen en nat houden en zo zal het altijd gaan…

  • hj

    Helaas is en blijft het wikken en wegen over wat je zegt Alleen is het nog steeds zo dat je er later helaas nog telkens op wordt afgerekend En dan denk je soms Laten ze het allemaal maar bekijken Zodoende gaat er ook veel echte kennis verloren en is alles in vriendjes politiek verhuld

    helaas

  • Jeroen

    Ben het met Peter eens, heb mijn abonnement van de paardenkrant opgezegd. Over de fokkerij onderwerpen worden alleen meningen van juryleden/keuringscommissie genoemd, over hengstenkeuringen, competities e.d. alleen maar positieve stukken omdat het ook de paarden van de grootste adverteerders zijn. Van het KWPN en andere stamboeken kan ik het begrijpen dat ze alleen maar positief schrijven maar van de paardenkrant verwacht ik een kritische benadering en een onafhankelijke mening.

  • B. de Graaf

    Ethische discussies zijn altijd overal uitermate belangrijk.
    En paardensport is en wordt steeds meer zoals andere sporten: te veel geldelijk belang.
    Wat dat betreft is – iedere – basissport een stuk gezelliger.

    Kortom, altijd je stem durven laten horen, maar lastig word je snel;-).

  • eddy crul

    Beste DWR, Ik heb het gevoel dat de paardenliefhebbers op Horses wel eerlijk en soms zeer gevat hun mening geven.Ook ikzelf probeer dit steeds te doen.Niet om persé mijn gelijk te halen,maar eerder om waar nodig eens de knuppel in het hoenderhok te gooien. Wat ik wel vind is dat er door zo weinig mensen wordt gereageerd. Meestal lezen we hier reacties van dezelfde personen en ik heb de indruk dat het aantal reacties de laatste tijd aan het verminderen zijn.Wat is de reden hiervan?Als je wilt dat we ongezouten onze mening geven in het belang van de paardensport,dan is het noodzakelijk dat u ons dankbare thema’s geeft. En deze heb ik de laatste tijd wel een beetje gemist. Daarbij kreeg ik het gevoel dat de redactie met sommige van de reacties verveeld zat waardoor we minder hete hangijzers gepresenteerd kregen. Het jureren is een zeer dankbaar thema en er zijn er nog zoveel.
    Schotel ze ons gewoon voor en ik ben er van overtuigd dat uw lezers recht voor de raap zullen antwoorden.Ik ben natuurlijk niet zo naïef dat ik geloof dat dit veel invloed zal hebben op de grote Bobo’s die het in de paardensport voor het zeggen hebben.Maar baat het niet ,zo schaadt het niet. Vriendelijke groet en aan allen een gelukkig nieuwjaar.EC.

  • marievonne reulink

    De sporthorses product-van-het-jaar-verkiezing.De genomineerden zijn bedrijven die betalen om genomineerd te worden. Tja…

  • Aimée

    De invloed van de pers, waar Peter het over heeft, gaat nog wel een stuk verder. Ik durf te wedden dat er niet één artikel ooit is gepubliceerd dat ongezouten de werkelijke situatie weer geeft. Hierboven wordt ook al aangegeven dat niets is zoals het lijkt. Zo is het en met dank aan de pers die dat allemaal zo mooi in beeld brengt, verdienen heel veel mensen in deze sport een hele goede boterham op basis van gebakken lucht.

  • MJ Kochx

    @7 Eens Eddy, heb de laatste tijd ook minder de neiging gehad om te reageren omdat e.e.a. geen discussie uitlokte. Scherpe stellingen in de Info’s en Opinies zullen dit wel ‘uitlokken’

  • mijn mening

    We kunnen onze mening wel blijven geven en maar wat schieten we daarmee op, net zoals de enquêtes… We kunnen wel zeggen hoe we erover denken en dan…. Vaak wordt er eerst naar de naam gekeken van wie de reactie komt….ben je een bekende dan lezen we verder anders heeft de onbekende er toch geen verstand van, zo gaat het al jaren en zal ook nooit veranderen. Ieders eigen mening en ieders eigen gedachte, maar alleen de grote namen blijven tellen. JA, het komt heel vaak voor op iedere werkvloer dat er in de gangen gesproken wordt en in de vergaderruimte stilzwijgen, maar waarom…? Zodra ze in de vergaderzaal iets zeggen worden ze aangekeken zo niet dood gekeken om vooral de mond te houden en anders de spullen te pakken want tegenspraak wordt niet geduld. Alleen de grote baas heeft er verstand van en de rest niet. Zo is dat niet anders in de paardenwereld, sport, fokkerij het maakt niet uit, alleen de grote jongens tellen. Kijk maar naar de monopolypositie van de KNHS, hun wil is wet. Zolang het een jurysport blijft zal zeker de vriendjespolitiek blijven, helaas. Hoe vaak krijgen bekende van de jury meer punten toebedeeld dan ze werkelijk toekomen. In de springsport na de klasse B wordt het allemaal eerlijker maar ook in de B bij de stijlpunten is er soms geen touw aan vast te knopen maar zie je wel en rode draad in de gegeven punten, maar die hebben niets met de stijl van rijden te maken. Ook mijn mening die ik nu geen zal niets uit maken maar ik geef hem nu om in ieder geval mijn zegje gedaan te hebben en niet in de wandelgangen te praten.

  • MJ Kochx

    @11 – alleen wel jammer dat deze mening dan niet gewoon op eigen naam gegeven wordt

  • mijn mening

    @12 dat bedoel ik dus…er wordt weer naar de naam gekeken en dat moet nu juist niet uitmaken.

  • wouter

    Waarom nog reageren.. soms vraag ik me af of bij het schrijven van een opinie echt nog enig verwantschap met de waarheid nodig is. Ik probeer zelfs te vermijden nog te reageren want de schrijver waant zich vaak expert in ons vak.. bescheidenheid en een beetje journalistiek zouden zoveel prettiger lezen..
    ..en o ja, de Duitse staatstoeterij uit Brandenburg die amper nog een goed paard gefokt heeft volgens DWR, heeft dan blijkbaar maar besloten om gezien hun kwaliteitsverlies een hengst bij het KWPN naar de 2de bezichtiging te loodsen.. totilas- Lord Loxley. Tja misschien moeten we het zo bekijken.. met mindere producten maak je meer kans bij een minder stamboek.
    Of hoe opinies de werkelijkheid geweld aan doen.

  • vincent vermeulen

    Geachte heer Rosie,

    Kan het niet meer met u eens zijn echter ben ik met stomheid geslagen dat mijn reactie op de sponsoring van J.D door Roelofsen is verwijderd. Ik beklaag me hierin dat de nieuwswaarde wordt verdrongen door overmatige reclame voor Roelofsen. Dat was mijn eerlijke mening maar blijkbaar wordt die alleen gedeeld als het ook de mening van Horses.nl is.
    Gelukkig heb ik een goede puntenslijper naast me staan 😉

  • Vincent Vermeulen.

    ik ben blij te zien dat door mijn reactie hier mijn reactie op eerder genoemd bericht is terug geplaatst. Het blijkt maar weer hoe belangrijk het is om achter je mening te blijven staan en een uitdaging niet uit de weg te gaan. Gaat mij niet om een verhaaltje over een sponsor contract maar om ongeventileerde onpartijdige journalistiek gebaseerd op feiten en nieuws waarden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.