Virus

virus column

Dat de KNHS een beetje ziek is was al bekend, maar nu is ook huisgenoot KWPN aangestoken. De ziekte is makkelijk te herkennen. Eén van de eerste symptomen is ongecontroleerd en in CAPSLOCK niezen. En dan niet een gewone HATSJOE. Maar het klinkt een beetje zo: GLOCK. Bij een heftige niesbui komt het in een paar zinnen wel vijf keer voor.

Hier moet de KNHS trouwens even oppassen, want de aangestelde dokter (één van de intermediairs) nieste deze week in een Stichting N.O.P.-persbericht ook al: GLOCK, GLOCK, GLOCK. Maar dat is een zijspoor.

Andere veelvoorkomende verschijnselen bij deze ziekte zijn vlagen van verstandsverbijstering. Let dus even goed op bij elk bericht dat u leest van het KWPN. Het kan maar zo fake news zijn. Compleet onbedoeld weliswaar.

Verdienstelijk

Het stamboek waar vermogen bij springpaarden nooit het sterkste punt is geweest, noemt een 1,50-1,55 m paard echt niet opzettelijk Grand Prix. En het was al helemaal niet de bedoeling om te verzinnen dat Chat Botte du Ruisseau Z in de Grote Prijs van Madrid (wel écht 1,60 m) ‘verdienstelijk’ gepresteerd heeft.

Er werd hier gewoon bedoeld dat deze erkende KWPN-hengst op dat concours was en daar een paar 1,45 m en 1,50 m-parcoursen heeft gelopen. Om precies te zijn gebeurde dit met de hengst van Jan Vink in Madrid: een 49ste plaats in een 1,45 m (13/86.51), een 11e plaats in een 1,45 m (0/60.74) en een 25ste plaats in een 1,50 m (5).

Het nieuwe aansprekend

In het bericht over de erkenning van Zonik kwam per ongeluk het woordje aansprekend terecht. Een neerwaartse romprichting, een zware hoofd-halsverbinding, een gezonken rug, een onderstandig voorbeen (waarvan één frans) is niet echt het nieuwe aansprekend van 2018 voor dressuurpaarden. Het zou een mooi feestje worden als alle hengsten met deze kenmerken deze week aangewezen worden dankzij dit aansprekende model.

Nafok?

En ook de paardenfluisteraar op de voorkant van de KWPN glossy was niet zo bedoeld. Echt niet. Daar hoorde een fokker te staan. Of een paard. The Stallion of the Year bijvoorbeeld, de fokkerijaward voor een hengst die in staat is gebleken om via zijn nafok bijzondere prestaties te leveren. Ja via zijn nafok, zo werd het mij vorig jaar echt uitgelegd. Eh, Big Star?

Wat ik me afvraag is of alle leden van het KWPN lijdzaam toezien en maar hopen dat het vanzelf geneest? Ben ik de enige die zich druk maakt om dit soort dingen? Is er een dokter in de zaal?

Ik wens het KWPN veel beterschap en hoop maar dat ik de komende dagen in Den Bosch niet word aangestoken.

Rick Helmink

rick_helmink@hotmail.com

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.
4 reacties op Virus
 1. 1

  Beste heer Helmink,
  Hoewel ik het punt dat u wilt maken echt wel begrijp ben ik van mening dat u in dit geval de verkeerde voorbeelden gebruikt. Chat Botte heeft inderdaad nog niet op het allerhoogste niveau gepresteerd. De potentie en natuurlijke aanleg van dit paard is naar mijn mening bijzonder genoeg om dit paard toch een erkenning te geven. Daarnaast komt dit paard uit een moeder die al meerdere internationale springpaarden heeft gebracht waardoor hij naar mijn mening een aanwinst is voor het KWPN.

  Over Zonik ben ik het qua exterieur met u eens, echter op dit moment is dit wel de best presterende hengst met een thuisbasis in Nederland. Daarnaast heeft hij de potentie om in de toekomst tot de top van de wereld te behoren. Om deze reden ben ik van mening dat de hengst zeker een kans verdient in de fokkerij.

  Als laatste vraag ik mij af wat u precies wilt bereiken met uw stuk. U haalt de naam van 2 belangrijke mensen voor de Nederlandse sport aan. Zij zijn bereid om paarden lang te houden en ter beschikking te stellen aan Nederlandse ruiters. Hiermee helpen ze de Nederlandse sport enorm vooruit. Naar mijn mening verdienen zij een meer positieve benadering.

 2. 2

  Beste heer Gräper,

  Het gaat me niet om deze twee hengsten. Natuurlijk kan een hengst als Zonik, die hoogstwaarschijnlijk zal gaan meedraaien aan de wereldtop, erkend worden.

  Het gaat me om de manier waarop het KWPN met haar leden (en de rest van de buitenwereld) communiceert. Ik snap niet goed waarom een persbericht over een erkenning op een dekadvertentie moet lijken. Voorts lijkt het me al helemaal onwenselijk dat er onjuiste gegevens in persberichten (en in de KWPN database!) worden opgenomen. Dat was het punt dat ik wilde maken.

  Als dat punt u al duidelijk was, vraag ik mij af waarom het niet met deze voorbeelden gemaakt zou mogen worden. Júíst omdat het in het oog springende namen zijn, leken ze mij goed bruikbaar voor een column.

  Groet,
  Rick Helmink

 3. 3

  Beste heer Helmink,
  Ik ben het volkomen eens met uw punt. In uw column gaat het echter wel deels ten koste van deze paarden en hun eigenaren. Dit vind ik niet terecht. Verder waardeer ik uw kritische houding en moed om deze kritische noot op te schrijven.
  Mvg Laurens Gräper

 4. 4

  Ik begrijp je wel en je hebt gelijk. Er is iets raars aan de hand.
  Er wordt een hengst geen 3e bezichtiging gegund terwijl al goedgekeurd in Westfalen.
  Een Zonik zonder prestatie zou volgens wat ik vandaag en gisteren heb gezien niet worden doorverwezen, gezonken, scheve voet. Dat fokt toch ook door.
  Wat men als bedrijf doet moet men zelf weten maar een vereniging hoort geen ‘sponsor’ als Glock te nemen. Hun wapens schieten via de hand van de politie burgers in m.n. Amerika dood. En zijn hier gewoon via internet te koop. Behoeft de KWPN niet enige ethiek?
  En via KWPN tv reclame maken voor 1 specifieke hengstenhouder is van de hengstenhouder wellicht slim, maar als onafhankelijk stamboek moet je dat niet willen.