Ga naar hoofdinhoud

Vivianne van Leeuwen, KNMvD: ‘Er wordt vaak terecht gemorreld aan traditionele paardensport van weleer’

De winnares van de Hamburger Derby 2022, Catharina Orschel met Dacara E. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

PETA en Dier&Recht richten hun pijlen nu op twee onderdelen van de paardensport die behoren tot het cultureel hippisch erfgoed; de springderby en kortebaandraverijen. Het wordt tijd dat we ons als paardensector wat steviger opstellen en ons verweren tegen dit soort stigmatiserende en lasterlijke uitspraken, wordt gesteld in de Info@ van deze week. Paul Mulder, Vivianne van Leeuwen en Aniek Diks en reageren in de Paardenkrant. Lees hier de reactie van Vivianne van Leeuwen, erkend paardenarts, voorzitter commissie welzijn KNMvD en bestuurslid cluster paard KNMvD.

“Paardensport kunnen we alleen bedrijven als we een ‘social license’ behouden. Daarmee wordt, vaak terecht, gemorreld aan de traditionele paardensport van weleer. Dat een tak van sport ook geldt als cultureel erfgoed, wil niet zeggen dat daar geen commentaar op mag zijn. Met alle wetenschappelijke kennis die we nu hebben hoort een voortschrijdend inzicht: paardenwelzijn moet voorop staan in activiteiten met paarden. Recent hebben de dierenartsen een ‘Whitepaper paardendierenarts en paardenwelzijn’ gepubliceerd. Daarin wordt breed gedragen en duidelijk stelling genomen als het om inzet van paarden gaat: ‘paarden en mensen werken op een harmonieuze manier samen en ervaren de samenwerking allebei als positief’. Het is daarmee aan de paardensector om te laten zien dat dit mogelijk is, ook bij kortebaandraverijen en de derby. Dat vraagt soms om een stevigere opstelling richting de achterban.”

De paarden varen er wel bij

“Er zijn aanpassingen in de sport nodig die wellicht nu onwennig voelen, maar uiteindelijk iedereen vooruit helpen. Als dierenarts kunnen we helpen in dat proces. De paarden varen er wel bij en het kan bijdragen aan de social license. De dierenartsen roepen dan ook graag op tot verbinding. Ga eens met elkaar in gesprek en luister naar de ander.”

Bron: Paardenkrant

4 reacties op “Vivianne van Leeuwen, KNMvD: ‘Er wordt vaak terecht gemorreld aan traditionele paardensport van weleer’

 • jan jonas

  Zolang wij het paard niet begrijpen en geen gedegen onderzoek naar plegen, praten wij over zwarte gaten. Mensen die zich aangetrokken voelen of leden van die groepen zijn zoals PETA en Dier en recht kunnen hun acties beter staken en hun mond houden. Zolang wij NIET de kracht en het systeem van het Paard kennen, hebben deze groepen geen recht van spreken. De pers moet daar in mee gaan. Misstanden en ongelukken hebben komen overal voor. Daar moet wel melding over gedaan worden. De meeste onderzoeken zijn gebaseerd op aannames en hebben niets van wetenschap van doen.

 • Maaike

  Je kunt het dan ook omdraaien: zolang wij paarden niet begrijpen en er geen onderzoek naar doen, moeten we paarden dus niet gebruiken. Dus of je reactie nu is wat je bedoelt?

  Tijden veranderen en hoe we met dieren omgaan, verandert ook. De paardensport beoefenaars moeten zich aanpassen.
  Tongen vastbinden kan echt niet meer.

 • Sjak Arts

  Deze reactie is, op zijn zachtst gezegd, een beetje onzin meneer Jonas.

 • Een tong vastbinden is niet zoals u het zegt in de draf sport is het heel normaal en gebeurt met een stuk van een panty zacht en wordt echt niet gekneld dus weet waar je over praat domheid heeft geen zin en waarom tong met panty puur dat het paard de tong niet over het bit bespeeld want dan zijn ze onstuurbaar en is zeer vriendelijke manier ga op paarden bedrijfen kijken voor je wat zegt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.