Ga naar hoofdinhoud

Hoop

VeilingDe laatste tijd worden op verschillende veilingen jonge paarden voor hoge prijzen verkocht. Bijvoorbeeld op de Dutch Sport Horse Sales, de veiling in Duitsland van Holger Hetzel waar Jurgen Stenfert een duur paard kocht, de Expo Talent Sale en de veiling van Paul Schockemöhle. Op deze veilingen werden paarden verkocht voor grote bedragen die ver boven de gemiddelde prijzen van thuisverkoop uitschieten.

De hoogte van deze prijzen hebben naar mijn idee te maken met het feit dat mensen emotionele kopers zijn. Op zo’n veiling doen ze er makkelijker duizend euro bij dan wanneer ze ergens aan huis een paard aan het bekijken zijn. Het is de emotie die het ‘m doet. De paarden op zo’n veiling zijn vaak nog vrij onbekende paarden. Wat men daar ziet, geeft vaak hoop. ‘Misschien is het wel een toekomstige topper…’ en dan schieten de prijzen snel omhoog.

De kracht van een veiling is ook dat verschillende potentiële kopers bij elkaar zitten. Als er meerdere mensen zijn die op hetzelfde paard vallen, stijgt de prijs. Bij een thuisverkoop is die situatie heel anders: daar laat je potentiële kopers één voor één langskomen. Dat is geen situatie waar ze tegen elkaar op gaan bieden. Sterker nog: men probeert eerder wat van de prijs af te krijgen, waar zo’n zelfde persoon op de veiling misschien rustig duizenden euro’s erbij op doet om het paard maar in handen te krijgen.

Het is niet zo dat veilingen nu ineens ‘hot’ zijn; dat is altijd al zo geweest. Op die veilingen komt het segment net onder de echte toppaarden. Het zijn aankomende paarden, bijvoorbeeld een vierjarige met veel potentie. Opvallend is hierbij dat de gemiddelde prijs van verkochte paarden zelfs steeds hoger lijkt te worden. Het zijn goede paarden, maar het verschil in prijs tussen veiling en thuisverkoop is groot. Te groot. De prijs van zo’n zelfde vierjarige die ik thuis verkoop, is niet te vergelijken met de prijs die zo’n paard op een veiling oplevert.

Ik had verwacht dat mensen door de recessie dit jaar voorzichtig zouden zijn. De handel is niet goed. En het klopt: mensen zijn ook voorzichtig. Het is niet makkelijk om fijne jonge paarden aan huis te verkopen. Toch lijken de veilingen hier geen last van te hebben; het gaat gewoon door.

Ik ben blij dat de verkoop van goede paarden op de veiling gewoon doorgaat. Gelukkig hebben wij nog investeerders. Het feit dat zij er zijn en dat paarden op veilingen goed verkocht worden, biedt hoop voor de afzet van goede paarden. Zolang die investeerders er zijn, trekt de handel in thuisverkoop ook vanzelf weer aan.

Wout-Jan van der Schans, internationaal springruiter
Deze column verscheen vrijdag 16 december in De Paardenkrant

6 reacties op “Hoop

  • wilfred

    Geachte Heer van der Schans,

    Wat u beweerd in uw stuk geld ook alleen maar voor het topje van de ijsberg. De handel in gewone paarden gaat al jaren achteruit. Een echte topper in de dop is nog te verkopen maar de normale paarden zijn aan de straatstenen niet meer kwijt te raken.
    Een normaal fijn amateur paard die geen Z of hoger kan lopen is tegenwoordig niets meer waard. We hebben een overschot aan paarden en zolang de economie zo blijft zal de gewone ruiter niet meer ( kunnen ) investeren en daar moet toch de overgrote handelsgroep in Nederland van leven. Ik respecteer u en gelukkig zit u aan de goede kant van de streep van sport en paarden Maar helaas gaat de totale hippische sport ten onder aan de resessie en de economische malaise waar we nu in zitten.

    W. de Vries

  • Amazing Stables

    Wout-Jan, wat een verhelderend stukje. Wij hebben momenteel een kwalitatief goede merrie in de verkoop en er waren kopers die vallen over het naar binnen draaien van een achter been. Deze merrie is reserve kampioene geweest op de keuring. Super braaf jong paard en drachtig van Carlton Hill. Ik denk als ze was voorgereden op een veiling zo braaf als ze is met een geweldig voorkomen, ze wel verkocht was. Wij hebben vorig jaar 3 veulens geselecteerd gehad voor de veiling, dit is toen niet doorgegaan door een uitbraak van droes, maar de gedachte laat me niet los, hoe zou dat gegaan zijn? Vanaf Terschelling is het sowieso lastig regelen, gelukkig was de commissie voor de veulen veiling de afgelopen 2 jaar bereid om naar het eiland te komen zodat wij niet met relatief jonge veulens de overtocht van 2 uren per boot hoeven te maken.

  • MARJAN

    goed gesproken !

    en alle “gewone veulens ” die volgend jaar geboren worden , zijn al potentiele slachtoffers van de slager !!

    er wordt ook veel te veel erop los gefokt !!
    zal verboden moeten worden !

  • AC

    Kijk even ook eens achter de gordijnen. Tuurlijk zijn er altijd paarden die naar boven uitschieten, maar hoevele paarden worden er door hun eigenaren terug gekocht? Die informatie vindt je nergens, in geen catalogus, niet op het internet, dat hoor je alleen achter de deuren.
    Voor mezelf, ik ga liever een paard thuis ergens kopen dan op een veiling. Niet alleen omdat de prijs misschien hierbij lager zou zijn maar vooral omdat ik zo het “echte” paard kan zien.

  • Zarah

    Heel verstandig AC, een paard aan huis gaan bekijken.

    Dan kun je ook goed zien of het achterbeen misschien niet een beetje raar naar binnen wordt gedraaid… 🙂

  • Icarus

    inderdaad,
    dat die veilingen 1 grote farce zijn, dat komt mij ook steeds meer ter ore…

Reacties zijn uitgeschakeld.