Wereldkampioen in de achtertuin

Great Lady TC met Jeanine Nieuwenhuis Foto: Jessica Pijlman / www.madebyjessy.com

Het leven van een goedgekeurde KWPN hengst gaat niet over rozen. Ja ze moeten veel: verrichtingsonderzoek, hengstenshows, dekken, hengstencompetitie, Pavo of Blom Cup, maar kom: we willen toch de meest gezonde, sterke en harde hengsten in de fokkerij? En ‘moeten’ valt overigens ook nog wel mee, want het KWPN knijpt wel een oogje toe. Niet alleen de spijbelaars trokken mijn aandacht op de startlijst van de Pavo Cup, er is iets anders waar ik me eigenlijk meer zorgen over maak.

Het KWPN (en de KNHS) waren in eigen huis op de Wereldkampioenschappen de grote verliezers. Nu zie ik de paarden die de Nederlandse eer op de Wereldkampioenschappen in Ermelo niet hoog konden houden weer op de startlijsten staan voor de Pavo Cup.

Overijverig

Ik zie Hollywood Tarpania, Hannelinde GLN en Hero. Allemaal paarden die volgens de internationale juryleden in Ermelo afgelopen weekend niet goed genoeg waren om de finale te halen. De enige op de Pavo-startlijst die de WK-finale haalde bij de vijfjarigen was Haute Couture.

Bij de zesjarigen ziet het er net zo uit: Graaf Leatherdale T, Gaudi Vita en Genua TC komen weer in actie in Ermelo volgende week. Finaliste Great Lady TC staat ook op de startlijst, de merrie die afgelopen weekend ook al drie keer (kwalificatie, kleine finale, finale) liep.

Verschillen

Ik heb even de punten voor de Pavo-voorselectie naast die van de WK-kwalificatieproef gelegd en zie daar toch wel enkele verschillen. Habibi DVB scoorde in de Pavo-voorselectie in Ermelo 86 punten, in de WK-kwalificatieproef was er een 8 gemiddeld. Hollywood Tarpania werd met 83 punten geselecteerd voor de Pavo Cup, in de WK-kwalificatieproef was er een 7,74 en in de kleine finale een 7,62. Hannelinde GLN en Hero liepen geen Pavo-voorselectie. Bij de zesjarigen geldt dat voor Guadeloupe-Beau, Gaudi Vita, Genua TC en Great Lady TC.

Graaf Leatherdale T met Charlotte Fry wel, hij scoorde in de Pavo Cup voorselectie in België 83 punten. In Ermelo was er 7,97 gemiddeld in de kwalificatieproef en 7,94 in de kleine finale.

Beter weten

Ik ben benieuwd hoe deze paarden beoordeeld gaan worden. Laat de Pavo Cup-jury straks in Ermelo even zien dat ze het beter weten? Dat wij in Nederland de rest van de wereld wel even laten zien hoe je talent herkent, hoe paarden moeten bewegen en opgeleid dienen te worden (heet, heter, heetst). Dat een grote stap nergens voor nodig is. Dat er een stelletje sukkels in de hokjes zat afgelopen weekend en dat nu het echte talent herkend wordt? Maken we de ‘verliezers’ op de WK, nog even de Wereldkampioenen in de eigen achtertuin?

Geleerd

Ik hoop van harte dat de Pavo-juryleden iets geleerd hebben op de Wereldkampioenschappen afgelopen weekend. Anders zijn deze filmpjes voor de juryleden het aankijken nog wel waard. Dit is wat de internationale juryleden willen zien, dus misschien wordt het – of je dit nu graag ziet of niet – tijd om naar dit voorbeeld te gaan beoordelen.

Tijd voor een advertentie

En wat betreft de eigenaren (sommige paarden liepen Subli Cup, Pavo Cup en WK plus selectietrajecten): misschien wordt het gewoon tijd om een verkoopadvertentie te plaatsen in plaats van deze jonge paarden van hot naar her te slepen om maar in the picture te blijven staan. Dat is misschien wél iets teveel van het goede…

Rick Helmink

Freelance medewerker Paardenkrant-Horses.nl

Noot van de redactie: de foto van en de verwijzing naar Guadeloupe-Beau zijn verwijderd toen bleek dat zij wel degelijk was afgemeld, maar abusievelijk nog op de startlijst stond. Hetzelfde geldt voor Habibi DVB, Mara de Vries laat de redactie van Paardenkrant-Horses.nl weten dat de Don Schufro-zoon niet in actie komt in de Pavo Cup. 

Reageer
Discussie zien we graag op Horses, maar wel met respect voor elkaar. Wij vragen daarom om onder volledige naam te reageren. Reacties zonder naamsvermelding kunnen zonder opgave van reden worden verwijderd. Om de toegankelijkheid en leesbaarheid van de discussie te bevorderen geldt een maximale reactielengte van 250 woorden. Lees hier alle voorwaarden.