Ga naar hoofdinhoud

WK-voordeel

Van het eerste en tot nu toe enige WK voor jonge dressuurpaarden dat niet in Verden plaatsvond herinner ik me alleen dat Sandro Hit won. Met dr (die titel moet je in Duitsland nooit vergeten) Ulf Möller. Het was op Champion Arnhem, heel Holland sprak er schande van. De WK-titel van Sandro Hit was de opmaat naar een soort eeuwigdurende interland waarbij de Duitsers scholden op onze stap en wij schamperden over hun slappe achterbeen.

Sinds die overwinning van de donkere gladjanus uit Mühlen probeerde menige fokker zijn verstand van zaken te etaleren door zijn hart te luchten over dat slappe achterbeen van Sandro Hit. Ik blies mijn partijtje mee en wees op de duizenden merries die de commerciële grootloper had bezwangerd. En dat daar toch wel heel weinig Grand Prix-paarden uit waren voortgekomen.

Al die tijd verdienden Oldenburgse fokkers, het Oldenburger Verband en niet te vergeten Paul Schockemöhle comfortabel geld. En waren overal op de wereld dames trots de donkere glansvachtjes van hun schatjes aan het oppoetsen, ter voorbereiding op ongetwijfeld een spannend optreden in de M2. Overigens loopt op iets ander niveau Showtime FRH onder Dorothee Schneider de sterren van de hemel.

Ik weet niet of wij ons al die jaren in Verden de commerciële plakjes kaas van de boterham af hebben laten eten. Maar onze oostervrienden hebben zeker munt uit Verden geslagen. Hannover zat al die tijd op de eerste rang en de veilingpaarden van Ulli Kasselmann liepen verrassende scores bij elkaar.

En nu keert het WK dan terug naar Nederland. Het wordt ongetwijfeld een geweldig evenement. Maar gaan we er – net als de Duitsers – geld mee verdienen? Zijn we daar niet veel te calvinistisch voor? Het begon al niet zo lekker met de WK-selecties. Overal ter wereld rijdt iedereen eerst de preliminary test. Die heet niet voor niets zo, dat is de zogenaamde voorbereidende proef. Behalve in het koninkrijk van Willem-Alexander, daar tuchtigen wij de deelnemers reeds in de inloopronde met de veel moeilijkere finale-proef. Bijna verspeelden we daarmee de WK-kandidaten Glamourdale en Grand Galaxy Win.

Wij hebben geen Uwe Heckmann, we missen de schwung om het buitenlandse volkje te helpen bij het ledigen van hun buidels. Ik hoop natuurlijk wel dat de euro’s zaterdagmiddag in de veiling gaan rollen. Maar ik hoop vooral dat de fokkers van het KWPN het voordeel van een WK in eigen land gaan voelen. Want dat is wel waarom we dit evenement met zoveel moeite uit Verden hebben losgepeuterd.

Dirk Willem Rosie, hoofdredacteur

[email protected]

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.