Ga naar hoofdinhoud

Opleiding

Wanneer jij je passie voor paarden wilt combineren met een baan in de paardenwereld zijn er tal van mogelijkheden. Maar hoe maak je de juiste studiekeuze en welke opleidingen zijn er te volgen?

 

Van rijbaan naar loopbaan

Foto Lonneke Ruesink

Kies een baan waar je plezier in hebt, en je hoeft geen dag in je leven meer te werken. En als paarden je lust en je leven zijn, dan ga je natuurlijk voor een baan in de paardenwereld! Misschien is één van deze droombanen jou wel op het lijf geschreven…

>> Lees meer

 


 

Het Duitse opleidingssysteem onder de loep

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Meer dan de helft van de Duitse ruiters die op de Olympische Spelen van Rio aan de start verschenen, doorliepen aan het begin van hun carrière de opleiding tot ‘Bereiter’ aan Warendorf. Sterker nog, het complete eventingteam bestond uit ‘Pferdewirts’ (‘paardenmeesters’), zoals de afgestudeerden zich na het behalen van hun diploma mogen noemen. Ook wereldwijd steekt menig toekomstig ruiter de landsgrenzen over om in Duitsland de fijne kneepjes van de klassieke rijkunst te leren. Niet geheel verwonderlijk; achter de opleiding gaat een uniek systeem schuil.

> > Lees meer


Verbreed je wereld met de internationale opleiding Equine Sports & Management

Droom je om van je hobby je beroep te maken? Gaat je hart sneller kloppen van het idee om je internationaal in de (paarden)wereld te begeven? Dan is de tweetalige, internationaal georiënteerde opleiding Equine Sports & Management geknipt voor jou. Kijk mee om te zien waar jouw kansen en mogelijkheden liggen. #sponsoredby 

 

> > Lees meer


Leren vanuit de praktijk

Twee dagen in de week is manege Het Twentsche Veld in het Overijsselse Lonneker de thuisbasis van de studenten die de MBO opleiding Paardenhouderij volgen aan het AOC Oost. Op twee andere dagen lopen de studenten stage en één dag in de week nemen ze plaats in de schoolbanken op de locatie in Almelo van het opleidingsinstituut. Leren in de praktijk en van echte vakmensen, dat is wat binnen de opleiding de klok slaat. #sponsoredby 

> > Lees meer

 


Werken in de internationale paardensector

Heb jij een passie voor paarden? En wil je van je passie graag je werk maken? Voor een succesvolle carrière in de paardensector heb je natuurlijk wel de juiste opleiding nodig. Van Hall Larenstein biedt verschillende hbo-opleidingen met een paardenspecialisatie. #sponsoredby

>> Lees meer

 


De juiste studiekeuze

Met de vele opleidingen die er bestaan, kan het knap lastig zijn om te kiezen wat je wilt studeren. Als je besloten hebt dat je later in de paardensector wilt werken, ben je er nog lang niet. Want ook binnen deze sector zijn veel verschillende studies. Dit stappenplan helpt je op weg om tot een passende keuze te komen.

>> Lees meer

 


Hippisch onderwijs in het buitenland

Foto Flyinge.se

Equestrian Educational Network (EEN) is een organisatie waarin een aantal Europese rijscholen en hippische onderwijsinstellingen uit Duitsland, Zweden, Finland, Nederland, Noorwegen, Portugal en Frankrijk nauw met elkaar samenwerken ter verbetering van de internationalisering van de paardensport. Hoe zien die scholen in het buitenland er eigenlijk uit?

> > Lees meer


 

Combinatie van rijkunst en welzijn

Foto: Digishots

Ben je op zoek naar een opleiding met extra verdieping in de dressuurtraining en het totale management van sportpaarden? Of zoek je als ruiter een instructeur die welzijn van het paard centraal stelt? Dan sluit de Neo-Classical School for the Art of Horsemanship (NCSAH) perfect aan op jouw wensen. #sponsoredby

> > Lees meer

 


Van praktijkmens tot onderwijzer

De realiteit van de paardenwereld leer je pas kennen in de praktijk. Dat is iets waar alle praktijkmensen het over eens zijn. Zo ook Jos Brinkman en Mans Buurman. Alle twee echte praktijkmensen met een schat aan ervaring, die vanuit de praktijk in het klaslokaal terecht zijn gekomen, als docent. Alle twee kregen ze, afzonderlijk van elkaar, enkele vragen en stellingen voorgelegd over hun ervaringen als onderwijzer en de verschillen tussen theorie en praktijk.

> > Lees meer

 


Leren over paardenwelzijn van binnenuit

Het welzijn van paarden van binnenuit, dat is waar de teamleden van Equinestudies door zijn gefascineerd. Kun je aan de hoeven zien dat een paard compenseert? Wat heeft zich in een paardenleven afgespeeld en wat is het effect daarvan op het lichaam? Is het paard wel altijd lichamelijk in staat om te doen wat wij van hem vragen? #sponsoredby

 

> > Lees meer 


Stelling: Het wordt tijd voor een opleiding Sportpaardenfokkerij

Foto: Frank Sorge / www.arnd.nl

De paardenfokkerij professionaliseert steeds meer. Steeds vaker wordt de fokkerij van (top)sportpaarden een serieuze bezigheid. Meer dan alleen een hobby. Wordt het -gezien deze ontwikkeling- niet tijd voor een opleiding Sportpaardenfokkerij en hoe zou zo’n opleiding er dan uit moeten zien? Bettina Dirksen, Cor Loeffen en Hans van Tartwijk geven daarover hun mening.

> > Lees meer

 


Topsport en studie hand in hand

Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Studie en topsport zijn doorgaans lastig te combineren. NOC*NSF ontwikkelde daarom het actieplan Flexibel Onderwijs en Topsport, waardoor topsporters zich op beide gebieden kunnen ontwikkelen. In Nederland is CAH Vilentum in Dronten met de studie Hippische bedrijfskunde de enige die dit traject binnen hippisch beroepsopleidend Nederland aanbiedt. Een aantal jaren geleden ontving deze school de topsportstatus van het NOC*NSF.

>> Lees meer


Leerlingen Clusius College runnen uniek schoolbedrijf

Het docententeam van het Clusius College in Alkmaar heeft er altijd naar gestreefd om op school paarden te houden. Al sinds 2004 bevindt zich op het schoolterrein een moderne paardenstal die dienst doet als schoolbedrijf. Tientallen leerlingen leggen zich dagelijks toe op de verzorging van dertien schoolpaarden of zij trekken er klassikaal al mennend op uit.

>> Lees meer

 

>> Naar dossier Onderwijs