Ga naar hoofdinhoud

Optimist ES 

Optimist ES (Herakles x Caritano x Coriall)

8 Optimist ES (v. Herakles x Ciao Bella v. Caritano Z). Foto: Melanie Brevink-van Dijk

LEVENSNUMMER 528003201900952
GEBOORTEDATUM 6-4-2019
FOKRICHTING Springpaard
REGISTER STB
VERW.SCHAP SP 2,0% (LAAG-GEM)
STOKMAAT 1.68 m
KLEUR VOS
WFFS geen drager
Fokker
E. SCHEP

Verrichtingscijfers


Stap 7,00
Draf 7,00
Houding en balans 8,00
Galop (2x) 8,00
Reflexen (2x) 7,50
Techniek (2x) 7,50
Vermogen 7,50
Rijdbaarheid 7,50
Instelling 7,50
Aanleg als springpaard 7,50
Totaal 76,00
Plaatsing-
Jaarverrichting 2022
Plaats Ermelo

Verrichtingsrapportage

Exterieur:
Optimist ES is een goed ontwikkelde, aansprekende hengst die voldoende in het rechthoeksmodel staat. Het hoofd is sprekend. De nek is voldoende van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding. De hals is goed van vorm, goed van lengte en van bespiering. De schouder is goed van lengte en voldoende van ligging. De schoft is voldoende ontwikkeld en is goed van lengte. De rug is voldoende van lengte en voldoende van bespiering. De lendenen zijn goed bespierd en goed aangesloten. De croupe is goed van lengte, hellend van ligging en goed bespierd. De broekspier is goed van lengte. Het voorbeen is van terzijde en van voren correct gesteld. Het achterbeen is iets steil gesteld. De koten voor en achter zijn wat lang, de koten voor zijn correct gesteld en de koten achter zijn week gesteld. Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit. De voeten zijn ruim voldoende ontwikkeld, goed van vorm en voldoende van kwaliteit. De verzenen zijn voldoende ontwikkeld.

Afstamming:
Optimist ES is een nakomeling van de KWPN-goedgekeurde hengst Herakles (v.Catoki) uit de merrie Ciao Bella Z (v.Caritano). Ciao Bella Z heeft al enkele nakomelingen gegeven die goed in de sport presteren. Zo gaf ze de Ukato-nakomeling Fos, die met Federica Fasanelli op 1,40m-niveau sprong, Joker ES, die met Gerd-Jan Horsman op 1,35m-niveau springt en de Falaise de Muze nakomeling Karaat ES, die in Amerika op 1,40m-niveau springt. Vervolgens zien we in de moederlijn de merrie Ciao Otto Z (v.Coriall), die ook de moeder is van het 1,45m-springpaard Cruz Z (v.Crown Z). Zij is eveneens de grootmoeder van de in het 1,45m-geklasseerde Coupis (v.Coupe de Couer) en de in het 1,40m geklasseerde Ramsexy Z (v.Rex Z). De derde moeder is de bekende Farn x Millerole-merrie Tivonne. Zij is de moeder van It’s Otto (v.Sultan), die met Geoff Billington twee keer succesvol mee deed aan de Olympische Spelen (Atlanta en Sydney). Ook gaf zij in combinatie met Burggraaf de hengst Kingston, die op 1,50m-niveau presteerde en de in Frankrijk goedgekeurde hengst Sir Otto-S, die op 1.45m-niveau sprong.

Onderzoekrapport:
Optimist ES is een iets sensibele hengst met ruim voldoende tot goede instelling. De hengst heeft ruim voldoende tot veel bereidheid tot werken en laat zich goed bewerken. De stap is ruim voldoende van ruimte en souplesse. De draf is ruim voldoende van ruimte en ruim voldoende krachtig. In beweging heeft de hengst een goede houding en balans. De galop is ruim voldoende actief met ruim voldoende ruimte, lichtvoetig met een goede balans. Optimist ES springt ruim voldoende tot goed met het lichaam naar boven met ruim voldoende tot goede reflexen en toont vooral op de oxer veel lichaamsgebruik. Optimist ES springt met een goede beentechniek. Optimist ES lijkt voorzichtig en toont ruim voldoende tot veel vermogen en ruim voldoende overzicht. Als springpaard heeft Optimist ES ruim voldoende aanleg tot veel aanleg en geeft zijn ruiter een goed gevoel.

Stalgedrag:
Eerlijke betrouwbare hengst, makkelijk in de omgang en rustig op stal.

Veterinair rapport:
Geen bijzonderheden vastgesteld.

Spermaonderzoek:
Verwacht bevruchtend vermogen klasse: Voldoende.

Fok/aanparingsadvies:
Optimist ES kan de snelheid aan de sprong toevoegen aan de springpaardenfokkerij

Moederrapportage:

Ciao Bella Z is een goed ontwikkelde aansprekende merrie die goed in het rechthoeksmodel staat.
Het hoofd is sprekend met een mooi groot oog.
De nek is goed van lengte met een lichte hoofd-halsverbinding.
De hals is goed van vorm, goed van lengte en goed van bespiering.
De schoft is goed ontwikkeld en goed van lengte.
De schouder is goed van lengte en goed van ligging.
De rug is goed van lengte en goed van bespiering.
De lendenen zijn sterk bespierd en goed aangesloten.
De croupe is goed van ligging, goed van lengte en goed van bespiering.
De broekspier is goed van lengte.
Het voorbeen is correct gesteld.
Het achterbeen is correct gesteld maar staat iets achter de massa.
De koten zijn goed van lengte en correct gesteld.
De hoeven zijn goed ontwikkeld en goed van kwaliteit met goed ontwikkelde verzenen.
Het fundament is goed ontwikkeld en goed van kwaliteit.
Ciao Bella Z is in stap, draf en galop onregelmatig.

Stokmaat: 1.72m / Kleur: vos

Dit verslag bevat de gegevens en kennis op het moment van goedkeuren (november 2022). Sommige gegevens in het verslag kunnen later op grond van nieuwe kennis of gegevens wijzigen.