Ga naar hoofdinhoud

Bitloze groep gaat om de tafel met de FEI

Een organisatie die de bitloze hippische gemeenschap vertegenwoordigt, brengt later die jaar de standpunten van haar supporters onder de aandacht bij de FEI. Het doel hiervan is discussiëren over de gemeenschappelijke wens om het welzijn voor paarden te verbeteren en de publieke beleving van de paardensport.

De World Bitless Association (WBA) is, nu de Covid-19-beperkingen zijn versoepeld, uitgenodigd voor een meeting met de FEI. Dit naar aanleuning van de recente campagne ‘Why not bitless for cross-country eventing’. Deze campagne werd opgestart nadat er vorig jaar een verbod kwam op het gebruik van bitloze hoofdstellen in deze discipline.

Veel steun

De organisatie kreeg in haar campagne om bitloze hoofdstellen in de eventing toe te staan, veel steun van gerespecteerde individuen en organisaties, waaronder de International Society for Equitation Science, de International Association of Animal Behaviour Consultants, meerdere RSPCA’s en de Britse Eventing. Slechts twee nationale federaties (Groot-Brittannië en de Verenigde Staten) steunden het initiatief.

Bron: Horsetalk

4 reacties op “Bitloze groep gaat om de tafel met de FEI

 • marcel dufour

  Dat zal vlug veranderen als er een paar paarden op hol zijn geslagen omdat je bitloos in zo’n geval niets meer te vertellen hebt.

 • Jan Jonas

  Je hebt helemaal gelijk Marcel. Bit loos rijden is vragen om ongelukken. De FEI is wel goed maar niet gek. De Dames en heren krijgen en gewillig oor, maar er gebeurt niets bij de FEI omdat haar leden alleen maar paard willen rijden als een paard een bit in zijn mond heeft. Ooit (in de vorige eeuw) was meneer Sidorak die bit loos rijden omarmde, maar dat is met een zachte dood gestorven. Hij zag ook wel in dat je de controle over je paard gaat verliezen. Het bitloos rijden is nog erger dan met een bit. Het afknellen van de kaak, want dat is bitloos rijden, is veel schadelijker voor het dier. Getuige het plaatje hierboven.

 • marcel dufour

  Jan, dat was het eerste dat ik dacht toen ik dat dunne touwtje zag. Dat snijdt lekker in de kaak van het paard als ze eraan gaan hangen.
  Dan veel liever een hackamore want dat is veel vriendelijker.

 • van Loon

  Bitloos vriendelijker, kijk eens goed naar de foto.
  De dunne touwtjes snijden het paard, dus vriendelijker nee absoluut niet. En net wat Marcel Dufour zegt in een cross je paard op hol, lekker aan de touwtjes trekken dat is vriendelijk en veilig.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook