Ga naar hoofdinhoud

FEI zet Nederlandse paardensport in de spotlights

"Iedereen die de FEI-wedstrijden op het hoogste niveau volgt, kan opmerken hoe vaak Nederlandse atleten bovenin het klassement eindigen", begint de FEI aan een eerbetoon aan de Nederlandse paardensport. De overkoepelende organisatie voor de paardensport geeft een kijkje in de geschiedenis, licht enkele feiten uit en benoemd waar ons land bekend om staat.

“Van dressuur tot mennen en alles daartussenin, Nederlandse ruiters en amazones hebben felbegeerde medailles gewonnen, de wereldranglijst geleid en juryleden versteld doen staan met hun geweldige prestaties. Nederland is ook een frequente gastheer van grote evenementen, waar ruiters jaar na jaar terugkeren vanwege de gastvrije sfeer en fantastische accommodaties.”

Evenementen

Als voorbeelden noemt de FEI de internationale wedstrijden in Rotterdam, Den Bosch, Valkenswaard en Amsterdam. “Sommige van deze prestigieuze evenementen zijn gastheer van FEI Wereldbekerwedstrijden, Europese kampioenschappen en zelfs de FEI Eventing Nations Cup-finale, die wordt gereden op Military Boekelo.”

Friezen en KWPN’ers

Door de lange militaire- én agrarische geschiedenis heeft Nederland al honderden jaren een sterke paardencultuur. Twee bekende fokkerijen hebben een Nederlandse oorsprong: het Friese paard en de KWPN’ers. Er worden jaarlijks rond de 10.000 KWPN-veulens geworden. Er is veel vraag naar deze veulens en veel van hen worden goede internationale sportpaarden.

The place to be

Veel internationale ruiters runnen hun stal in Nederland vanwege de fantastische paardencultuur, het overvloed aan toptrainers en de nabijheid van andere Europese landen. Voorbeelden daarvan zijn Edwina Tops-Alexander en Jessica Springsteen, die beide een accommodatie in Valkenswaard hebben.

Inkomstenbron

Fokkerij, training, export en pensionstallen dragen een belangrijke inkomstenbron bij, samen met aanverwante beroepen zoals dierenartsen, hoefsmeden, zadelmakers en leveranciers van paardenboxen, voer en verschillende gezondheids- en welzijnsproducten.

Enkele feiten op een rij

  • Er zijn ongeveer 450.000 paarden in Nederland en rond de 500.000 ruiters
  • Nederland heeft ongeveer 3.000 hippische centra en verenigingen
  • De KNHS heeft 200.000 leden, waarvan 50.000 aan wedstrijden deelnemen
  • Er worden jaarlijks grofweg 765.000 wedstrijden met acht verschillende disciplines gehouden
  • De Federatie Paardrijden voor Gehandicapten helpt wekelijks rond de 6.000 ruiters met rijden
  • Er is geen ander Europees land met zoveel deelnemers per wedstrijd

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

Eén reactie op “FEI zet Nederlandse paardensport in de spotlights

  • Jan Jonas

    Dat z’n klein land als Nederland zo goed scoort met paardensport heeft te maken met de basis waar uit nieuwe talenten naar voren komen en dat de sport vergeleken met het buitenland betaalbaar is, op alle fronten. Dat had de FEI niet onderzocht. Paardensport wordt in Nederland door het publiek breed gedragen. Er zijn meer voorstanders dan tegenstanders, dat is onderzocht. Maar het kan altijd beter. We moeten af van slechte instructeurs, die maar lopen te roepen, trek hem of haar in elkaar, schop hem of haar er maar door héén, trek hem z’n kop eraf enz, enz. Zonder eerst te kijken wat de oorzaak is. Paardrijden doe je met gevoel maar niet met een gevecht. Als die neusriem of sperriem te strak zit heeft dat een oorzaak. De mond wordt gezien als de oorzaak, maar is eigenlijk het GEVOLG. Als de oorzaak van het gevolg gevonden wordt, kan dat sperriempje in veel gevallen weg blijven. Om als land nog beter te worden dan de rest, moeten bepaalde structuren veranderd worden. Toen ik gast docent in opleidingscentrum Deurne was, kreeg ik twee uurtjes ‘s-avonds om mijn verhaal voor de masterclass te houden. Na die twee uurtjes les geven vroeg de hoofddocent aan de Meisjes en Jongens, en wat hebben jullie geleerd:! In deze twee uur meer dan 3 jaar hier zitten. U begrijpt het al, Deurne was ten dode opgeschreven en zo geschiede. Wel zonde want nu ontstaat er een versnippering van deze opleiding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook