Ga naar hoofdinhoud

Paardenmensen maken zich meer zorgen over welzijn in (top)sport dan niet-paardenmensen

FEI voorzitter Ingmar De Vos op het FEI General Assembly Foto: FEI

De Equine Ethics & Wellbeing Commission (EEWB) van de FEI presenteerde op de FEI ledenvergadering in Kaapstad de uitkomsten van een in juli 2022 gehouden grootschalige enquête over het gebruik van paarden in de sport. 27.710 mensen die zich bewegen in de hippische wereld vulden de enquête in en 14.237 mensen die niets of niet veel met paarden van doen hebben. Uit de ondervraging blijkt dat er binnen de paardenwereld misschien nog wel meer zorgen leven over het welzijn van paarden in de (top)sport dan buiten de paardenwereld.

78% van de paardenmensen vindt dat de welzijnsstandaarden in de sport moeten verbeteren, tegenover 52% van de niet-paardenmensen. 65% van de niet-paardenmensen heeft zorgen over het gebruiken van paarden in de sport, tegenover 75% van de paardenmensen. Daarbij maken vrijetijdsruiters (84%) en dierenartsen (87%) zich de grootste zorgen en FEI-bestuursleden (53%) en FEI-technische commissieleden (56%) de minste.

Daartegenover staat wel dat slechts 33% van de niet-paardenmensen denkt dat paarden lol beleven aan de sport (antwoorden: altijd en regelmatig) en 50% van de paardenmensen één van die twee antwoorden gaf. Maar ook daar geldt nog: 50% van de mensen binnen de paardenwereld denkt dat paarden slechts soms (45%) of helemaal geen (5%) plezier aan de sport beleven.

Grootste zorgen over ‘de andere 23 uur’, optomingen en hulpmiddelen, trainingsmethoden en blessures

De paardenmensen maken zich bij sportpaarden het meeste zorgen over ‘de andere 23 uur’ en de optoming en hulpmiddelen (waarbij bitten de grootste zorgen baren), trainingsmethoden en fysieke stress en blessures.

Bij de niet-paardenmensen liggen de grootste zorgen bij het welzijn (het welzijn en de manier waarop paarden behandeld worden) met 34% en de veiligheid van de paarden (risico op blessures in training of op concours) met 32%.

In vooraanstaande paardenlanden als Duitsland, Groot-Brittannië, Frankrijk, België en Nederland maakt meer dan 80% van de paardenwereld zich zorgen over de (professionele) paardensport.

Klik hier om de resultaten van de enquête onder paardenmensen te bekijken
Klik hier om de resultaten van de enquête onder niet-paardenmensen te bekijken

Bron: EEWB

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook