Ga naar hoofdinhoud

KNHS zoekt locaties voor Pilot Jeugdrubrieken dressuur, springen en eventing

Na een verlate opstart van het wedstrijdseizoen door het Corona-virus gaat de KNHS opnieuw van start met de jeugdrubrieken dressuur, springen en eventing. Anders dan in de reguliere rubrieken die op categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter. Nieuw is dat in de leeftijdsgroep 12 t/m 18 jaar deelname met een paard aan de jeugdrubrieken is toegestaan.

Paardensport is uniek. Het is de enige sport waarbij een kind samenwerkt met een ander levend wezen. Dit vraagt veel van kinderen, zowel lichamelijk als geestelijk. Elk kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier en in z’n eigen tempo. Door daar in het wedstrijdsport aanbod rekening mee te houden en aan te sluiten bij de belevingswereld van kinderen wordt de ontwikkeling meer bevorderd.

Bovendien leidt het tot meer plezier in het sporten. Leeftijdsgericht sportaanbod en een verantwoorde omgang met het pony’s of paarden vormen de basis voor het goed leren paardrijden. Het is daarom belangrijk steeds na te denken over hoe de paardensport toegankelijker en aantrekkelijker kan worden voor de jeugd.

Hetzelfde klassement

Als wordt gekeken naar de pedagogische aspecten van de ontwikkeling van kinderen, blijkt dat de huidige inrichting van de wedstrijdsport hier niet of onvoldoende op aansluit. Wanneer een 8-jarige op een C-pony rijdt vanwege zijn of haar lengte of omdat een oudere broer of zus hier ook op rijdt, worden dezelfde proeven of parcoursen als de oudere broer of zus verreden. Ook wordt het jongere kind op dezelfde manier beoordeeld door de jury. Zo wordt een 8-jarige in hetzelfde klassement opgenomen als bijvoorbeeld 16-jarigen die op een D-pony rijden. Dit is niet reëel vindt de KNHS.

Ingedeeld op leeftijd

Dit wil de KNHS graag veranderen. Daarom start de bond met een pilot van jeugdrubrieken in de dressuur, eventing en het springen. In plaats van de reguliere rubrieken die op de categorie van de pony worden uitgeschreven, worden er nu rubrieken uitgeschreven op leeftijd van de ruiter waarbij de hoogte van de pony of het paard geen rol meer speelt. Het doel is om kinderen met leeftijdsgenootjes te laten rijden. Ze rijden dan tegen kinderen in dezelfde leerfase en met dezelfde motoriek die past bij hun leeftijd.

Winstpunten tellen mee

De grootte van de pony of het paard speelt dan geen rol meer maar het kind staat meer centraal. De klassenindeling blijft wel hetzelfde. De kinderen blijven dus gewoon rijden in de klasse waar ze nu ook in rijden met dezelfde proeven, hoogtes van het parcours en hoogte van de cross. De winstpunten die zij behalen in de jeugdrubrieken tellen dus gewoon mee. Nieuw is dat in de leeftijdsrubrieken vanaf 12 jaar paarden en pony’s door elkaar deelnemen en in 1 klassement worden opgenomen.

Pilotwedstrijden

De KNHS is nog opzoek naar wedstrijdorganisaties die mee willen doen aan onze pilot. Organiseer je als vereniging een wedstrijd dressuur, springen of eventing en lijkt het jullie leuk om jeugdrubrieken uit te schrijven? Kijk dan hier voor meer informatie.

Informatie en achtergronden over de jeugdrubrieken zijn te vinden op de KNHS website

Bron: KNHS

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook