Ga naar hoofdinhoud

Fledderus: ‘Verenigd staan we sterker’

Theo Fledderus, algemeen directeur KNHS.
Theo Fledderus roept in zijn nieuwe KNHS column op tot het in stand houden van de KNHS als één sportbond. "Laten we het belang binnen de paardensport blijven overkoepelen. De KNHS heeft nog stappen te maken, en werkt daar aan", laat Fedderus weten.

Hij begint zijn column als volgt: “In onze paardensportwereld is een discussie gaande of er een tweede paardensportbond moet komen. Het is altijd goed om kritisch te blijven en vragen te stellen. Wij kijken ook elke dag naar hoe de KNHS het voor iedereen zo goed mogelijk kan doen.

Top 10

Toen we in 2002 zijn ontstaan vanuit ongeveer 16 kleine regionale bonden was er opeens iets gemeenschappelijks. Dat was er daarvoor niet. Ik heb zelf vanuit mijn rol bij de NOC*NSF gezien dat de paardensport voor die tijd minder zichtbaar was. En toen was daar ineens een bond. Het duurde slechts een paar jaar, en daar stond deze bond toen echt stevig, zelfs vast in de top 10 van Nederland. Topruiters werden zichtbaar, iconen kwamen tevoorschijn en prachtige en sterke programma’s werden neergezet. Allemaal door de fusie, allemaal doordat de regionale bonden de handen ineen sloegen. Samen werd dit tot stand gebracht.

De KNHS is er niet voor de KNHS

Sinds ik hier werk, weet ik steeds meer van de paardensport af. Ik zie ook dat het voor de buitenwereld nog steeds niet heel goed zichtbaar is wat er allemaal voor moois in de paardensport gebeurt. Daar hebben we nog een uitdaging. Daarnaast heeft de KNHS net zo’n uitdaging naar de achterban. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat de achterban denkt; ‘Wat fijn dat die bond voor ons werkt’? Want dat is wat we doen. Wij werken voor de paardensport. De KNHS is er niet voor de KNHS. Maar de KNHS is er zodat iedereen met zijn sport bezig kan zijn. Dat leden beter leren paardrijden, dat zij nieuwe dingen leren. Dat ze kunnen leren van die topruiter, die het zo goed doet, of gewoon genieten van mooie paardensport door ernaar te kijken. Het zijn allemaal dingen die paardrijden leuker en mooier maken.

We hebben stappen gemaakt

Bij de fusie zijn allemaal keuzes gemaakt, bijna 20 jaar geleden, maar we leven nu in een andere tijd. Ik vraag me dan af: Hoe kunnen er stappen vooruit worden gemaakt? Dat kan door een heldere structuur, goede spelregels, goede ICT en door te luisteren naar onze leden. En als ik zie dat ik daar iets aan kan doen, dan vind ik dat hartstikke leuk. Volgens mij hebben we de afgelopen 2 jaar flinke stappen gezet. We hebben een nieuwe koers gekozen met ‘Van hand veranderen’, waar iedereen achter staat. De kunst is dat we die koers realiseren. En daar zijn we stevig mee begonnen. We zijn bijvoorbeeld bezig de hele wedstrijdsport door te lichten. Dat is echt heel complex. We hebben er een ingewikkeld circus van gemaakt. Daar gaan we dwars doorheen. Dat is niet makkelijk, maar ik geloof er in.

Samenwerkingen opgezocht

Veranderingen doorvoeren kunnen we niet alleen. Daar zijn alle schouders voor nodig, door het hele land. Daar zoeken we steeds meer samenwerking in. Wij werkten bijvoorbeeld niet goed samen met de wedstrijdorganisaties. Dat is doodzonde! Want zij zijn een van de belangrijkste organisaties om mee samen te werken. Zij zorgen immers dat de wedstrijden goed opgezet worden. Zij verdienen service op het hoogste niveau, zoals goede ICT-systemen en goede juryleden. Alleen samen kunnen we de paardensporter faciliteren.

Verenigd staan we sterker

Doordat we de samenwerking opzoeken, staan we nog sterker en zo kunnen we meer bereiken. Dat bleek weer in coronatijd. Omdat we een grote sportbond zijn, heeft de KNHS invloed bij NOC*NSF en bij de ministeries. Door de samenwerking met de FNRS konden we alle verenigingen en maneges bereiken en hen helpen met protocollen in de crisistijd. Als kleine bond is dat bijna niet haalbaar. Laten we het belang binnen de paardensport blijven overkoepelen. De KNHS heeft nog stappen te maken, en werkt daar aan.
Het staat iedereen vrij om een tweede bond op te richten. Ik wens diegenen veel succes, zo gemakkelijk is het niet om een bond goed te runnen. Maar laten we daar onze energie niet aan verspillen. Met vereende krachten staan we sterker!”

Bron: Horses.nl/KNHS

3 reacties op “Fledderus: ‘Verenigd staan we sterker’

 • marcel dufour

  Allemaal mooie verhalen maar de praktijk is gewoon dat je bij de KNHS voor een beetje wedstrijdpaard minstens €500 per jaar kwijt bent.

  En dan heb je nog geen wedstrijd gereden!!

  De KNHS is verworden tot één grote geldautomaat waarbij binnen de KNHS werkelijk van alles verzonnen wordt hoe ruiters, amazones en eigenaren nog meer geld uit de zak getroggeld kan worden, dit alles om rupsje-nooit-genoeg (KNHS) maar te blijven voorzien.

  Gek hé dat mensen een tweede bond willen oprichten?

 • Sjak Arts

  Als ik om mij heen kijk is er een chronisch gebrek aan kennis en tegelijkertijd een enorme behoefte aan kennis.
  Bij de meeste instructeurs ontbreekt de kennis en vaardigheid om hun leerlingen paarden te leren opleiden volgens het scala, zodat paarden o ieder niveau voldoen aan de ‘doelstelling en ALGEMENE BEGINSELEN’ van nee sport.
  Ik durf dit met grote stelligheid te beweren daar ik op wedstrijden zelden het bewijs van het tegendeel zie.
  Je moet een meester timmerman voor de klas hebben staan wil je vakmensen kunnen opleiden. Daar wringt de schoen. Als je een hele mooie taart kunt maken is dit niet het bewijs dat je goede brood-banket bakkers kunt opleiden.
  Ik heb topruiters in een clinic gezien die een ruiter niet konden uitleggen hoe ze wel een mooie constante verbinding met de mond vh paard konden krijgen. Dat is een basis vaardigheid.
  Daar liggen veel kansen voor de knhs en het knhs- centrum

 • Jan

  Wat ik me afvraag na het lezen van dit verhaal is hoeveel tijd meneer Fledderus nog nodig heeft om te begrijpen hoe een sportbond werkt. Hij vind het, zo lees ik, erg moeilijk. Tevens stelt hij vast dat het adaptief vermogen tussen 2002 en 2018 niet aanwezig was binnen de KNHS en er zijn pas de laatste 2 jaar stappen gezet. Met dit verhaal diskwalificeert meneer Fledderus niet alleen alle medewerkers van de KNHS maar ook zichzelf. Interessante input voor het beoordelingsgesprek vanuit het bestuur naar deze niet functionerende manager.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook