Ga naar hoofdinhoud

Gerard Arkema: ‘KNHS gaat meer inzetten op handhaving om welzijn paarden te waarborgen’

Gerard Arkema, bestuurslid KNHS-regio Groningen, KNHS-dressuurforumlid, manager wedstrijdsport KNHS

Gerard Arkema, manager wedstrijdsport KNHS, stelt in zijn column dat er meer gedaan moet worden met het naleven van de regels om de paardensport eerlijk en toekomstbestendig te houden. De KNHS moet volgens Arkema hand in eigen boezem steken en meer capaciteit vrijmaken om zaken te controleren. De eerste stappen zijn reeds gezet.

“Paardenwelzijn en eerlijke sport. Ze behoren tot onze kernwaarden en zijn essentieel om de paardensport toekomstbestendig te houden. Om deze waarden te borgen, hebben we afspraken met elkaar gemaakt en vervolgens regels opgesteld. Die regels zijn helder en moeten worden nageleefd. En hoewel niet altijd bewust, aangezien veel uit onwetendheid gebeurt, merken we wel dat met de regels te vaak de hand wordt gelicht”, begint Arkema zijn column.

Alles bij elkaar teveel

“Zomaar wat voorbeelden uit de praktijk: Ruiters die hors concours starten zonder startpas, hors concours starts die niet op de uitslag staan, niet drie maar twee juryleden bij het springen, dressuuruitslagen die niet door de jury ondertekend zijn, een melding van het voorterrein die niet wordt gerapporteerd, enzovoort. Op zichzelf zijn veel gevallen misschien uitzonderlijk, maar alles bij elkaar is het gewoon te veel.”

Uitgebreidere handhaving

“Vanuit de KNHS mogen we ook de hand in eigen boezem steken. Daarom gaan we meer capaciteit vrijmaken om zaken te controleren en dit ook op een andere manier doen, die meer effect sorteert. We gaan dus onze handhaving uitbreiden in het belang van het welzijn van de paarden en om eerlijke sport te kunnen blijven waarborgen.”

Eerste stappen reeds gezet

“De eerste stappen naar betere handhaving hebben we reeds gezet. Sinds enkele maanden bezoeken federatievertegenwoordigers wedstrijden zonder dit vooraf kenbaar te maken. Ze lopen als het ware undercover rond en kunnen vervolgens zaken bespreken met de wedstrijdorganisatie. We zijn al op een aantal locaties geweest en dat blijkt positief en constructief te werken. Alleen al omdat we kenbaar hebben gemaakt dat we dit doen, zien we positieve effecten, zoals bij de uitslagenverwerking op wedstrijden. Structureel verrichten we overigens al langer steekproeven op de uitslagen en omdat we welzijn hoog op de agenda hebben staan, wordt er al streng tegen bewezen wreedheid opgetreden.”

Toezichthouder dressuur

“De toezichthouder dressuur op het voorterrein is relatief nieuw, maar speelt ook een belangrijke rol bij het bewaken van paardenwelzijn. Niet alle officials lopen er direct warm voor, maar dat zie je deels veranderen als we er in de bijscholingen bij stil staan. We vragen de official zeker niet om politieagent te spelen. Toezicht houden is vooral preventief bedoeld, en als er iets fout gaat, is dat vaak uit onwetendheid. Als toezichthouder help je juist mensen hun kennis en kunde te vergroten. Laatst zei iemand: ‘Je moet er je eigen feestje van maken en optreden als dat nodig is’.”

“Zo zetten we actueel stappen voorwaarts met onze handhaving en trekken we deze lijn verder door. We moeten nu eenmaal zorgen dat we daadwerkelijk doen wat we met elkaar hebben afgesproken. Doen we dat niet, en dat hebben we zien gebeuren, verwateren onze afspraken die in het teken staan van een faire en paardvriendelijke sport.”

Bron: KNHS

4 reacties op “Gerard Arkema: ‘KNHS gaat meer inzetten op handhaving om welzijn paarden te waarborgen’

  • Het begint bij de bassis van het rijden bij maneges spoorgebruik want sporen zijn mode terwijl ze niet kunnen rijden zweepgebruik is een richting aangever en geen aftuig middel handen stil en niet in de krul trekken en schoppen en let op hebben ze daarbij ook nog sporen aan

  • het probleem Wilco is dat er ook zo lesgegeven word, gediplomeerde intructeurs “gekregen “in Ermelo. En zo word er ook op het voorterrein gereden…………..

  • Sjak Arts

    Zouden de handhavers op het voorterrein bij de dressuur ook een ‘meetinstrument’ meekrijgen om tegen de bewezen te strakke neusriem wreedheid op te treden?
    En is het dan fair, eerlijk, wanneer de ene ruiter wel en de andere ruiter niet wordt gecontroleerd?
    Of de ene controleur wel en de andere het controleren van de neusriem weer niet zo belangrijk vindt?
    Naar mijn mening moet de neusriem van iedere combinatie verplicht gecontroleerd worden! Gelijke monniken, gelijke kappen!
    Een te strakke neusriem is reglementair en ook feitelijk een geval van wreedheid!
    En altijd iedereen op wreedheid controleren is toch wel het minste wat je behoort te doen als je het welzijn ‘en plein public’; op het wedstrijdterrein serieus neemt.
    Anders blijft het handhaven als het niet te veel ontrieft;voor de bühne dus.
    Politieagent spelen is onontbeerlijk bij een serieuze, effectieve handhaving.

  • Marije

    Goede actie Gerard!
    Er is zoveel gebrek aan kennis. Een paard doet alles voor je als hij het maar snapt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.