Ga naar hoofdinhoud

Hoe ziet de toekomst van de breedtesport er uit? Vul de enquête in

De KNHS, en daarmee ook de Nederlandse paardensport zoals we die kennen, viert dit jaar haar honderdjarig jubileum. In die honderd jaar heeft de sport zich enorm ontwikkeld. Maar wat staat ons de komende honderd jaar te wachten? Hoe kunnen we de uitdagingen het hoofd bieden en zorgen dat we nog heel lang kunnen blijven genieten van de paardensport? Horses.nl is benieuwd naar jouw ideeën daarover!

Hoewel de ogen vaak gericht zijn op de topsport, begint alles bij de breedtesport. Zonder voldoende aanwas van jonge ruiters, goede instructeurs en genoeg wedstrijden hebben we over vijftien jaar sowieso geen nieuwe Dinja of Harrie. En op dat vlak zijn er zeker een aantal hindernissen te overwinnen. Een korte samenvatting van het artikel dat deze week in de Paardenkrant staat:

  • Financiën De hoge inflatie en energiecrisis eisen ook in de paardensport hun tol. Volgens Arjen Kraaijenzank, al jaren actief als privé-, verenigings- en manege-instructeur, zorgen de toenemende kosten ervoor dat minder kinderen beginnen met rijden en dat de overstap naar een eigen pony of paard minder vaak gemaakt wordt.
  • Wedstrijden Terwijl Jan Tops in Valkenswaard vorig jaar nog investeerde in een graspiste, wil de gemiddelde dressuur- en springruiter in de breedtesport niet meer starten op gras. Zowel voor het springen als voor de dressuur is tegenwoordig een kwalitatief hoogstaande zandbodem vereist om de startlijst vol te krijgen. Maar niet iedere vereniging heeft de financiële middelen om zo’n bodem te realiseren.
  • Ander aanbod Het aantal startkaarten en wedstrijdstarts is de afgelopen jaren flink afgenomen. De cijfers geven een vertekend beeld vanwege de coronamaatregelen, maar de dalende tendens was er al eerder en de cijfers zijn (nog) lang niet op het niveau van 2019. Als dit doorzet heeft het ook gevolgen voor verenigingen, die vooralsnog georganiseerd zijn rond de wedstrijdruiter. Wordt het tijd dat verenigingen andere activiteiten gaan ontplooien? En hoe belangrijk is afdelingsdressuur voor het verenigingsgevoel?
  • Vrijwilligers Andere maatschappelijke trends, zoals toenemende individualisering en wellicht ook commercialisering, maakt het verenigingen nog wat lastiger. Waar vind je ze nog, mensen die al hun vrije uurtjes willen steken in een vereniging? Hoe ga je daar als vereniging mee om?
  • Welzijn We kunnen er niet omheen: ook voor de basis spelen de huidige ‘welzijnsperikelen’ een rol. Is een zweep of spoortje straks nog wel toegestaan, hoe zorgen we dat het kennisniveau op peil blijft en hoe moeten we omgaan met het vergrootglas waar de sport onder ligt?

Toekomstproof

Wat moet er gebeuren om de sport toekomstproof te maken? Als paardensporter heb je daar vast ideeën over. We zijn heel benieuwd!

In de Paardenkrant en op Horses.nl komen we terug op de resultaten.

Bron: Horses.nl en Paardenkrant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.