Ga naar hoofdinhoud

KNHS-ledenraad steunt afschaffing hulpmiddelen tuigpaardensport

Foto: Paardenkrant / Melanie Brevink-van Dijk

De veranderde reglementen in de tuigpaardensport blijven onderwerp van gesprek. Op de ledenraadsvergadering van de KNHS werd er ook stilgestaan bij de veelbesproken afschaffing van de opzetteugel en de oordoppen. De afschaffing was een bestuursbesluit en het bestuur vroeg de ledenraad om formele steun. Die steun werd verleend, met de voorwaarde dat de route er naar toe zorgvuldig bewandeld wordt. 

De ledenraad meent dat het welzijn van de paarden altijd voorop staat en mogelijke misstanden in één discipline overschaduwen de totale paardensport.

Patstelling

KNHS-bestuurslid Aukje Kroondijk gaf op de vergadering een presentatie over de ontstane onrust binnen de aangespannen sport naar aanleiding van het afschaffen van enkele hulpmiddelen binnen deze tak van paardensport.  De KNHS en de Vereniging van Tuigpaardrijders Nederland (VTN) zijn op dit moment in een patstelling beland omdat de VTN het niet eens is met de reglementswijzigingen.

Formele steun met voorwaarde

Kroondijk vroeg de Ledenraad het genomen bestuursbesluit over de afschaffing van de oordoppen, voor het fixeren van de oren van tuigpaarden, per 1 april 2019 en de opzetteugel per 1 april 2021 formeel te steunen. De Ledenraad steunt formeel het genomen bestuursbesluit met de voorwaarde dat de route er naar toe zorgvuldig bewandeld wordt met oog voor het belang van de rijders en de concoursen.

Geluidsdempende oornetjes wel toegestaan

In de ledenraadsvergadering werd ook nog eens benadrukt dat oornetjes met geluiddempende stof wel toegestaan zijn. Ook in de aangespannen sport.

Bron: KNHS/Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Eén reactie op “KNHS-ledenraad steunt afschaffing hulpmiddelen tuigpaardensport

  • Roelof van 't Oever

    Nu maar hopen dat onze koning Willem Alexander meer ruggengraat heeft dan die KNHS mutsen. Durf te wedden dat er in 2021 er tijdens Prinsjesdag nog wel opzetteugels gebruikt worden op de paarden die dan voor de gouden koets lopen. KNHS ledenraad, ect, ect. Heb lef en geef een reactie hierop !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook