Ga naar hoofdinhoud

KNHS zoekt meer toezichthouders dressuurwedstrijden

De KNHS is op zoek naar meer toezichthouders op dressuurwedstrijden. De bond plaatste vandaag een oproep om meer vrijwilligers te vinden die deze functie willen uitoefenen.

De KNHS oproep luidt als volgt:

Ben jij een groot liefhebber van de dressuursport? Draag jij paardenwelzijn actief een warm hart toe? En heb jij uitstekende gespreksvaardigheden? Dan zoeken wij jou als toezichthouder! De KNHS wil namelijk het enthousiaste team van toezichthouders vergroten.

Paardenwelzijn is niet alleen belangrijk om zo goed mogelijk voor je paard te zorgen en dus zo lang mogelijk samen met je paard plezier te hebben, maar zorg ook voor begrip van mensen buiten de paardenwereld. Op deze manier creëren we meer draagvalk voor onze sport. Natuurlijk is paardenwelzijn daarom één van de speerpunten van de KNHS. Eén van de maatregelen om paardenwelzijn te waarborgen is het voor KNHS-wedstrijdorganisaties verplicht stellen van een toezichthouder op het voorterrein, dus zijn wij op zoek naar een aanvulling op ons toezichthouderteam. 

Als toezichthouder heb je een heel belangrijke rol, je bent er voor zowel ruiter als paard. Je let niet alleen op het welzijn van het paard, maar ondersteunt de ruiter ook op zijn rol hierin. Daarnaast zijn fairplay, veiligheid en natuurlijk de naleving van de regels bij bijvoorbeeld de optoming van belang. Je staat letterlijk en figuurlijk ‘je mannetje’ tussen de deelnemers en paarden op het voorterrein.  

Hier komt best veel bij kijken, jouw aanwezigheid op het voorterrein heeft vooral een preventieve werking, maar op het moment dat er zaken (dreigen) te gebeuren waarbij welzijn en fairplay in het geding komen, wordt er van jou verwacht dat je actie onderneemt. Een blik kan vaak al genoeg zijn en soms is een kort, veelal informatief, gesprek met de ruiter of amazone voldoende.  

Jouw taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden: 
Goed toezicht zorgt voor het waarborgen van paardenwelzijn en een sportief wedstrijdverloop. Het voorkomt dat er zaken gebeuren die niet zijn toegestaan of die gevaarlijke situaties opleveren. Als er iets dreigt mis te gaan, grijp jij in. 

Jij let op de volgende zaken: 

 • Correcte optoming 
 • Correct gebruik van het harnachement 
 • Gebruik van toegelaten hulpmiddelen 
 • Regelmatigheid van het paard 
 • Gedrag van de deelnemer richting het paard en andere mensen op het wedstrijdterrein 

Als toezichthouder heb je de bevoegdheid om ruiters in bepaalde gevallen uit te sluiten of een officiële waarschuwing te geven, uiteraard volgens de geldende procedures. 

Jouw profiel: 
Jij draagt paardenwelzijn en eerlijke sport een warm hart toe en bent bereid om op het moment dat deze zaken in het geding komen hierop op de juiste wijze actie te ondernemen. 

 • Jij hebt goede communicatieve skills en bent is staat om ruiters en amazones op een vriendelijke manier te benaderen en aan te spreken waar nodig.  
 • Jij bent benaderbaar en legt makkelijk contact 
  Jij staat stevig in je schoenen 
  Jij bent een ambassadeur van de KNHS 
  Je bent in staat om conform protocol te werken 

De opleiding tot Toezichthouder: 
Om toezichthouder te kunnen worden heb je kennis nodig van de het goed gaande paard, correct paardrijden, harnachement, optoming, reglementen en procedures. Om jou helemaal klaar te stomen voor je taak als toezichthouder hebben we een complete opleiding ontwikkeld waarin we naast bovenstaande punten, je ook opleiden om goede communicatieve vaardigheden te ontwikkelen om in gesprek te gaan met ruiters en amazones en hoe je om kunt gaan met weerstand. 

We hebben een regulier en een verkort traject voor de opleiding toezichthouder. Jouw achtergrond en ervaring in de sport bepaalt in welke opleiding je kan instromen. 

Wij staan als KNHS achter je en zorgen dat je goed gefaciliteerd wordt om je taak te kunnen doen. 

Lees hier meer

Lees ook:

3 reacties op “KNHS zoekt meer toezichthouders dressuurwedstrijden

 • Willemijne

  Bij deze oproep denk ik; lijkt me super leuk!

  Dan lees je verder op de website;
  [email protected] ook voor 30 juni 2023.

  Selectie vindt plaats op basis van motivatiebrief en CV. Een assessment is ook onderdeel van de selectieprocedure.

  De kosten bedragen €65,-

  Wanneer je dit naast je fulltime baan moet doen en zelf moet betalen is dit best een opgave.

 • Truus

  Mee eens, de toelatingsprocedure schrikt af. Het is een relatief simpele functie en dan moet je zoveel moeite doen. Laat een kort vragenlijstje invullen en laat de kosten, tijdelijk, vervallen.

  Toezichthouders zijn bijna niet te krijgen. Voor kleine wedstrijden zou het handig zijn als bestuursleden deze functie zouden mogen vervullen. Als er maar 1 ring is, starten er maar 4 ruiters per uur en er gebeurt maar zelden wat. Kortom je verveelt je dood. De bestuursleden/toezichthouder kan dan tegelijk ook nog wat andere taken doen.

 • Jan Jonas

  Als alles gedaan is en men is toezichthouder bij wedstrijden, wordt men verrot gescholden. Zolang dat niet goed gereld is, wens ik die toezichthouders veel Pleizier toe met het toezichthouden. Misstanden blijven bestaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.