Ga naar hoofdinhoud

Stemmen voor KNHS Talent van het Jaar 2022 vanaf vandaag

Jeanine Nieuwenhuis, KNHS Talent van het Jaar 2019 Foto: Lynn van Woudenbergh / www.arnd.nl

De verkiezing van het KNHS Talent van het Jaar vindt dit jaar weer plaats in volle glorie. In 2021 kon de jaarlijkse uitreiking niet tijdens Jumping Amsterdam plaatsvinden vanwege de coronacrisis, maar dit jaar wel! Wie de ruiters en amazones zijn en waarom zij een stem verdienen is hieronder te lezen. Er kan vanaf 5 december gestemd worden op de talenten via de algemene informatiepagina link die hieronder per talent staan vermeld.

Het KNHS Talententeam bestaat uit de meest veelbelovende talenten van 18 t/m 25 jaar die de potentie hebben om door te groeien naar de nationale kaders van de Olympische disciplines (dressuur, springen en eventing) en de Paralympische discipline paradressuur. De uitslag van de verkiezing KNHS Talent van het Jaar is een optelsom van de publieksstemmen (1/3), de stemmen van de hippische pers (1/3) en leden van het KNHS Trainersplatform (1/3). De scores van deze drie klassementen worden bij elkaar opgeteld. In geval van ex aequo geven de stemmen van het Trainersplatform de doorslag. Het publiek kan tot 3 januari online stemmen op deze toppers van de toekomst. Op zaterdagmiddag 28 januari 2023 wordt op Jumping Amsterdam bekend gemaakt wie de titel van ‘KNHS Talent van het Jaar 2022’ heeft gewonnen.

Bekijk hier per talent een video over de behaalde prestaties en doelen

Dressuur

Marten Luiten (Winschoten)
Geboortedatum: 25-10-2001, teamlid sinds 2020
Marten Luiten won de titel KNHS Talent van het Jaar 2021 dankzij zijn uitstekende prestaties. In zijn eerste jaar als Talententeamlid in 2020 won Marten met zijn merrie Fynona zilver op het NK voor Young Riders en reed hij een ijzersterk EK met Goud voor het team, goud in de individuele proef en brons in de kür. In 2021 werd hij Nederlands kampioen bij de Young Riders en veroverde op het EK voor Young Riders maar liefst drie gouden medailles, een met het team en tweemaal individueel. “Het is fijn dat ik dit jaar weer het vertrouwen heb gekregen om als Talententeamlid het plan dat ik heb uitgestippeld te kunnen vervolgen. Ik heb via het Talententeam bijvoorbeeld een aantal keer getraind bij Anky en ik hoop dat waar mogelijk verder uit te breiden.” In 2022 werd Marten Nederlands Kampioen Z2 met Johnny, Nederlands Kampioen Young Riders met Killer én Nederlands Kampioen U25 met Fynona.
Algemene informatiepagina

Kimberly Pap (Nunspeet)
Geboortedatum: 22-05-2000, teamlid sinds 2020
Kimberly verovert sinds haar ponytijd regelmatig kampioenstitels op regionale en nationale kampioenschappen. Op het EK Young Riders 2019 won Kimberly met Vloet Victory Zilver met het team, Zilver individueel en Brons in de Kür. Mede door deze prestaties werd zij in 2020 opgenomen in het KNHS Talententeam. Door het overlijden van Vloet Victory in 2020 heeft Kimberly zich de afgelopen jaren met succes toegelegd op het opleiden van haar jongere paarden en inmiddels heeft zij weer aansluiting gevonden bij de top van de jeugd. “Ik ben er niet automatisch vanuit gegaan dat ik dit jaar weer opgenomen zou worden in het team. Maar ik ben blij dat mijn prestaties in 2021 ertoe hebben bijgedragen dat ik er weer bij zat”, vertelt Kimberly, die haar eigen dressuurstal runt. Ik train, mede dankzij de steun van het Talententeam, bij Alex van Silfhout en ik hoop daarmee mijzelf en mijn paarden vooral steeds verder door te ontwikkelen.” In 2022 maakte Kimberly met Just a Dream succesvol de overstap naar de U25. In de Lichte Tour presteerde ze goed met Floris, met wie ze onder andere de finale van de KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie won en waarmee ze Internationaal meerdere mooie klasseringen behaalde.
Algemene informatiepagina

Thalia Rockx (Roosendaal)
Geboortedatum: 06-12-2000, teamlid sinds 2019
Thalia was als 15-jarige de allerjongste Grand Prix-amazone van Nederland. Tussen 2016 – 2021 was zij een vaste waarde voor de jeugd EK teams en veroverde voor Oranje verschillende medailles bij de Junioren en Young Riders. Op het EK 2021 in Olivia reeg Thalia met Golden Dancer de la Fazenda meerdere successen aaneen. Ze won een gouden medaille met het Young Riders team en tweemaal individueel Zilver. “Dit is het vierde jaar dat ik geselecteerd ben voor het Talententeam. Dat waardeer ik enorm en ik vind het ieder jaar weer fantastisch en een hele eer”, vertelt Thalia, die zich naast de topsport ook bezighoudt met het opleiden van jonge paarden. In 2022 behaalde Thalia wederom mooie sportieve successen: op het NK U25 won ze een bronzen medaille met Verdi de la Fazenda en tijdens het EK in Budapest won ze Brons met het U25 team. In de finale van de KNHS-Roelofsen Horse Trucks Dressuur Competitie won ze met Verdi de la Fazenda de Grand Prix en met Gerda Nova de la Fazenda de U25.
Algemene informatiepagina

Febe van Zwambagt (Bergharen)
Geboortedatum: 06-02-1998, teamlid sinds 2021
Febe van Zwambagt is voor het tweede jaar opgenomen als KNHS Talententeamlid. De amazone veroverde in haar tijd bij de Pony’s, de Junioren en Young Riders een groot aantal regionale, nationale en internationale kampioenstitels. Ook als U25-amazone zet Febe haar stijgende lijn voort. In 2020 won ze met Fyeo een bronzen medaille op het NK en in Hongarije won ze op het EK teamgoud met Edson. Op het EK van 2021 sleepte Febe samen het U25 team het Zilver in de wacht. Eind 2021 zette ze de stap om fulltime haar eigen bedrijf/stal te beginnen. ”Ik voel me een enorme bofkont dat ik voor het tweede jaar op rij opgenomen ben in het Talententeam. De paarden waarmee ik mijzelf eerder in de kijker reed, had ik ter beschikking van mij werkgever. Nu ik fulltime mijn eigen bedrijf run, is dat niet meer.” In 2022 reed Febe een succesvol EK U25 met Fernandell MS en wont ze Brons met het U25 team.
Algemene informatiepagina

Paradressuur

Britney de Jong (Utrecht)
Geboortedatum: 15-08-2001, teamlid sinds: 2022
Britney de Jong maakte in 2021 haar debuut als para-dressuuramazone. Voorheen reed de Utrechtse in de reguliere basissport, maar door een ongeluk – waarbij Britney blijvend letsel opliep aan haar arm – rijdt zij nu succesvol mee bij de Para-dressuur. Ze wist direct indruk te maken en werd onder andere op het Nederlands Kampioenschap in Ermelo vierde met Caramba. In 2022 zet Britney haar stijgende lijn voort door in de KNHS-Para Dressuur Trophy met Caramba de Grade IV/V de teamtest te winnen en individueel een tweede plaats te bemachtigen in Zuidwolde. Vervolgens werd Britney met Fleetwood Mac in Schijndel individueel en met het team derde. Op het CPEDI3* in Qatar droeg de studente para-veterinair bij aan de teamwinst met Fleetwood Mac en in Deauville zat ze met Caramba in het team en werden ze tweede. Ook werd Britney met Caramba opgenomen in het Paralympisch kader. Britney maakte dit jaar haar debuut als Talententeamlid. “Ik was blij verrast dat ik opgenomen werd in het team. Ik had het zeker niet verwacht, maar onze prestaties waren in 2021 boven verwachting, dus dit was een mooie bevestiging.”
Algemene informatiepagina

Springen

Mans Thijssen (Sevenum)
Geboortedatum: 29-10-2002, teamlid sinds 2022
Het KNHS Talententeam is dit jaar twee leden van de familie Thijssen rijk. Ook de jongste telg van de Limburgse familie, Mans, is van de partij. In tegenstelling tot zijn zussen had Mans in zijn jongere jaren weinig interesse in wedstrijdrijden. Hij besloot zelfs twee keer te stoppen, maar uiteindelijk vond Mans zijn plezier in zijn springcarrière alsnog en drie jaar geleden begon hij internationale successen te veroveren, waaronder een overwinning in de CSI1* Grote Prijs van Eindhoven. Mans nam in 2021 succesvol deel aan meerdere landenwedstrijden. In Lamprechtshausen won hij in het zadel van Hello met het Young Rider team en in Wierden werd hij met hetzelfde paard tweede met het team. 2021 was ook het eerste jaar waarin Mans deelnam aan een EK bij de Young Riders. Net als zijn zus Mel doet Mans begin 2022 al goede zaken. In de CSI3* Grote Prijzen van Vilamoura klasseerde hij zich met Hello als zesde en achtste. “Het heeft even geduurd voordat ik het plezier in springen echt vond, maar nu ga ik er volledig voor en ik ben nooit meer van plan om te stoppen”, vertelt Mans. Mans heeft in 2022 zijn 5-sterren debuut gemaakt en hij heeft in meerdere grote prijzen mooie top vijf klasseringen behaald, met Hello en Joviality.
Algemene informatiepagina

Mel Thijssen (Sevenum)
Geboortedatum: 04-03-2001, teamlid sinds 2022
Mel Thijssen beleefde dit jaar haar debuut als lid van het KNHS Talententeam. Ze werd bij de Junioren in 2018 Nederlands Kampioen en in 2019 veroverde ze het Zilver op het NK bij de Young Riders. Ze nam de afgelopen jaren zowel bij de Junioren als Young Riders deel aan meerdere EK’s en landenwedstrijden. In 2021 reed ze tevens haar eerste senioren Nations Cup en won ze haar eerste CSI2* Grote Prijs met Cartolana. In 2022 begon Mel ook weer ijzersterk door in Vilamoura de CSI3* Grote Prijs te winnen, ook met Cartolana. “Ik vind het hartstikke leuk om erbij te zitten dit jaar. Dat had ik zeker niet verwacht. We hebben de afgelopen tijd wel aardig veel gewonnen en het voelt alsof we op de goede weg zijn, maar ik ga nooit ergens vanuit.” Mel heeft haar sportieve jaar in 2022 goed doorgezet, door met Cartolana Nederlands Kampioen Young Riders te worden. Tevens behaalde ze enkele mooie 2- en 3-sterren overwinningen.
Algemene informatiepagina

Skye Morssinkhof (Hierden)
Geboortedatum: 04-09-2002, teamlid sinds 2022 in de oranje jas gereden bij diverse landenwedstrijden bij de Pony’s, Children, Junioren en Young Riders. Ook veroverde Skye in 2020 de zege in de KNHS-Topsport Jeugdcompetitie springen en sloot ze in haar Juniorentijd af met het winnen van de Nederlandse kampioenschap met G-Vingino Blue. In 2020 en 2021 bevestigde de amazone haar aansluiting bij de senioren met diverse topklasseringen in CSI1* en 2* Grote Prijzen. “Ik had om heel eerlijk te zijn niet verwacht dat ik deel zou mogen nemen aan het KNHS Talententeam, het was echt een verrassing en een hele eer.” In 2022 behaalde Skye diverse top klasseringen bij de Young Riders, ze won bijvoorbeeld de Grote Prijs in De Wolden met G-Vingino-Blue, waar ze met het team tweede werd in de Nations Cup. Ook won ze de 3-sterren ranking proef in Praag en de 2-sterren ranking proef in Houten.
Algemene informatiepagina:
Skye Morssinkhof maakte dit jaar haar debuut in het KNHS Talententeam. Het is haar tweede jaar als Young Rider, waarvoor de amazone al een indrukwekkend palmares heeft opgebouwd. Skye won haar eerste regionale kampioenschap bij de pony’s.
Algemene informatiepagina

Eventing

Nina de Haas (Hengstdijk/Engeland)
Geboortedatum: 12-04-1999, teamlid sinds 2019
Nina de Haas is sinds haar ponyjaren, bijna onafgebroken, een vaste waarde voor de jeugdteams op Europese kampioenschappen. In haar laatste jaar als Young Rider, kon ze helaas niet deelnemen aan het EK door blessures van haar toppaarden. Nina heeft zich in 2020 daarom vooral toegelegd op de opleiding van haar jongere paarden. In 2021 verhuisde Nina naar Engeland om bij Olympisch eventingruiter en bondscoach van TeamNL, Andrew Heffernan te gaan werken en zich verder te ontwikkelen. Ze nam met Divine H.E. in 2021 succesvol deel aan twee viersterren-wedstrijden waarin ze onder andere een foutloze cross realiseerde. “Mijn verblijf bij Andrew bevalt heel erg goed en ik leer er veel.” In 2022 reed Nina haar paarden naar 9 overwinningen op verschillende niveaus. Ze behaalden met Divine H.E. 2 top 15 klasseringen in 4-sterren wedstrijden.
Algemene informatiepagina

Bron: KNHS Persbericht

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.