Ga naar hoofdinhoud

40 Konikpaarden van Oostvaardersplassen naar Lauwersmeergebied

Archiefbeeld konikpaarden. Foto: Lisa Dijk / www.arnd.nl
RTV Noord bracht vanmiddag naar buiten dat aanstaande vrijdag 40 Konikpaarden worden vrijgelaten in het Lauwersmeergebied die vanuit de Oostvaardersplassen over verhuizen. Dit is een beter lot dan dat van de ongeveer 1800 edelherten die moeten worden afgeschoten, omdat deze niet kunnen worden verplaatst door de stress die het zou veroorzaken voor de dieren.

Een totaal van 160 konikpaarden zullen worden gevangen en worden verplaatst naar andere gebieden. Er zijn teveel grote grazers in het Oostvaarders gebied waardoor de paarden niet genoeg te eten hebben. Verschillende natuurgebieden in Nederland zullen de paarden opvangen.

Lauwersmeergebied

In totaal 40 paarden werden vandaag gevangen om naar het Lauwersmeergebied over geplaatst te worden. Op vrijdag zullen de paarden, na controle van een veearts, met een vrachtwagen naar Groningen gebracht worden en losgelaten worden.

Meerdere kuddes

Aan RTV Noord vertelde boswachter Jaap Kloosterhuis van Staatsbosbeheer dat er meerdere kuddes in het gebied zijn, en de nieuwe konikpaarden gescheiden zullen worden van de andere kuddes in het gebied. “Dat moet, omdat anders de sociale rangorde onder de dieren wordt verstoord. Dan krijgen ze het met elkaar aan de stok.”

Bron: RTV Noord/Horses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.