Ga naar hoofdinhoud

ADHD-therapie met paarden wordt vergoed

blessure, behandelen, hand, been, masseren, massage
De CREF-methode is een mengeling van verschillende therapievormen met het paard als toevoeging. Sommige verzekeraars vergoeden deze therapie, maar de werking is niet bewezen. Onderzoekers maken zich ernstige zorgen. 

De therapie is ontwikkeld door Baukje van Leeuwen.  Volgens Van Leeuwen zorgt onder meer het huid-op-huidcontact voor een sneller resultaat. Het paard fungeert als spiegel en laat zien wat er in de cliënt omgaat.

Geen wetenschappelijk bewijs

Ondanks dat deze therapie wordt vergoed is de werking niet bewezen. Hoogleraar Pim Kuijpers gelooft niet in deze behandeling. “Ze zeggen dat ze mensen kunnen genezen, maar ze hebben daar geen enkel wetenschappelijk bewijs voor.’ ‘Zulke kwakzalvers’ spelen in op de wanhoop van mensen. ‘Ze hebben geen enkel bewijs dat CREF positieve effecten heeft, en dan gaan ze ouders van kinderen met autisme vertellen dat ze alles normaal kunnen maken?.

Lees hier het gehele artikel.

Bron: Horses.nl/Vrij Nederland

Eén reactie op “ADHD-therapie met paarden wordt vergoed

  • Hanneke Hegeman

    Het is bekend dat de wetenschap in veel gevallen achter de praktijk aanloopt. Het is mijn ervaring als hypno-psychotherapeut dat kinderen in het autistisch spectrum heel veel baat hebben bij hun omgang met pony’s en paarden. Dat geldt zeker voor mensen (jong of oud) met de ADHD-problematiek. Misschien kan mijnheer Pim Kuijpers het initiatief nemen voor een dergelijk onderzoek. Hij is van harte welkom!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.