Ga naar hoofdinhoud

Australische wilde paarden worden afgemaakt vanwege inheemse diersoorten

Foto: Lonneke Ruesink

In Zuid-Oost Australië moet er binnenkort op last van de regering een grote groep wilde paarden worden afgeschoten. In het NOS journaal werd aandacht besteed aan dit item en kwamen verschillende deskundigen aan het woord. Reden is dat de grote groep paarden die er leeft een bedreiging is voor de inheemse diersoorten.

Deze inheemse diersoorten worden ernstig bedreigd en komen alleen voor in dat stuk van Australië. In deze omgeving leeft een groep van zo’n 14.000 paarden in het wild een zorgeloos bestaan. Volgens een gids uit het gebied hebben de paarden al het hoge gras gegeten waar normaal hagedissen en kikkers leven.

200 jaar

Paarden zijn in dit gebied geïntroduceerd met de komst van de Europeanen ongeveer 200 jaar geleden en hebben er geen natuurlijke vijanden. Daarom groeit de populatie met zo’n twintig procent per jaar volgens een hoogleraar van de Australische Nationale Universiteit. Als dat niet wordt gecontroleerd, dan verwoesten ze het leefgebied van planten en dieren, die zich in honderden miljoenen jaren hebben ontwikkeld in het gebied en die nergens anders ter wereld voorkomen.

Natuurbeschermers willen dat alle paarden uit het gebied worden afgeschoten, maar zo ver gaat de regering niet. Van de hele groep mogen er een paar duizend blijven lopen.

Bekijk de uitzending (vanaf 19:00 minuten)

Bron: NOS

Eén reactie op “Australische wilde paarden worden afgemaakt vanwege inheemse diersoorten

  • Jan Jonas

    Dom uitgangspunt van de overheid, dan moeten die miljoenen dromedarissen en de grote aantallen dingo’s en vele anderen ook weg halen. Maar dan moet je wel als bureaucraat of wetenschapper bij de mens beginnen. Ik ben in Australië een paar keer geweest en met eigen ogengezien, hoe planten eters de natuur, die uit grotendeels woestijn bestaat in bebossing kunnen omtoveren. Je kan nl. geen boemerang meer gooien of hij zit in een boom. De oorspronkelijke bewoners van Australië hebben het zelfde lot ondergaan als de indianen van noord Amerika en we weten de uitkomsten van bij groepen. Dus dit plan is niet goed. Er zijn nog meer motieven om het of schieten van paarden en andere dieren in dit gigantisch grote continent niet te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook