Ga naar hoofdinhoud

Bitloze ruiter gediskwalificeerd voor verkeerd gebruik hoofdstel

Foto credit Mark Smith

Mark Smith werd op een eventingwedstrijd in Chepstow gediskwalificeerd omdat hij zijn paard op een ongebruikelijke wijze had opgetoomd. De Brit die voorvechter is van het bitloos rijden, had het bit niet in de mond van het paard, maar achter zijn kin bevestigd. 

Smith werd uit de wedstrijd gehaald door de jury omdat in de reglementen van British eventing staat dat een paard ‘verplicht is om met hoofdstel en bit te dragen en dat het op conventionele wijze gebruikt dient te worden. De teugels moeten aan het bit zitten en op de conventionele manier vast gehouden worden’. Smith had bij zijn paard het bit zo bevestigd dat het in de kingroeve zat.

Tegen H&H zei Mark Smith dat er nergens in de regels staat dat het bit in de mond van het paard moet zitten. “Ik gebruik het hoofdstel en de bit als onderdeel van het verzenden van signalen naar het paard,” vertelt hij, “samen met zit en benen. Dat is wat iedere ruiter doet, alleen mijn paard draagt het hoofdstel op een niet gebruikelijk manier.” 

Paul Graham, directeur eventingsport, verklaarde waarom Smith werd gediskwalificeerd: “Het paard was niet op de juiste wijze opgetoomd. Het is algemeen bekend, en dat weet ook iedereen, dat zowel BE als British Dressage het niet toelaten dat dressuurproeven worden gereden met een bitloos hoofdstel.”

Mark Smith heeft aangegeven in beroep te gaan. “Ik heb mijn punt gemaakt, het welzijn van het paard komt op de eerste plaats.”

Bron Horse&Hound

Topics van dit bericht

Selecteer een topic en vind alle berichten over dit onderwerp onder "Mijn nieuws".
Lees meer over topics .

4 reacties op “Bitloze ruiter gediskwalificeerd voor verkeerd gebruik hoofdstel

 • marcel dufour

  Domme zet weer van zo’n club met oude ideeën.
  Deze strijd gaat deze ruiter zonder twijfel winnen want hij heeft de publieke opnie achter zich.
  Als je dat toch weet als bestuurder dan grijp je die kans toch direct aan om hiermee versoepeling van de regels mee door te voeren in plaats van je ertegen verzetten?

 • Anneke

  Een belachelijk en ouderwets besluit om te discwalifiseren. Ik rijd zelf al 13 jaar bitloos en dat gaat een stuk beter dan vroeger met bit.

 • Sara Harris

  Directors of this sporting event need to catch up with the times.

 • S

  Lang leve bitloos!
  Ik rij al jarenlang bitloos.
  Ik geef Ruiter groot gelijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook