Ga naar hoofdinhoud

Column Dirk Willem Rosie: Schriftgeleerden

Opinie
'De hippologen van de Tweede Kamer hebben in hun eindeloze wijsheid besloten dat het zuivere Gelderse paardenras behouden dient te blijven. Het Klassiek Paarden Stamboek (KPST) gaat dat nu regelen', schrijft Dirk Willem Rosie in zijn column in De Paardenkrant van deze week.

‘De club tegenstanders van het KWPN-beleid om Gelderse paarden voor hedendaags gebruik te fokken mag nu van de overheid de ‘biodiversiteit van dit zeldzame huisdierras’ gaan redden. Het nieuwe stamboek gaat dus officiële paardenpaspoorten uitgeven, een voorrecht dat voorbehouden is aan stamboeken en aan personen die bereid zijn om tientallen jaren te lobbyen voor hun hobby.’

Benieuwd wat Dirk Willem Rosie vindt van deze ontwikkeling?

Lees de column nu in De Paardenkrant (alleen voor abonnees)

Bron: De Paardenkrant

Eén reactie op “Column Dirk Willem Rosie: Schriftgeleerden

  • jan jonas

    Een mooie actie, om museum stukken te behouden. Alleen mis ik het Groningse ras in de discussie. Alle KWPN paarden in Nederland en daarbuiten hebben deze 2 oude paardenrassen als bloedvoering in zich. Kruisingen met het volbloed of anderzijds heeft naar het sportpaard van vandaag geleid. De mens is altijd bezig geweest naar doelmatigheid te fokken en is daar aardig in geslaagd, dat is ook bij genoemde paardenrassen gebeurt. Door de Paarden-sport zijn wij anders gaan fokken, maar alles heeft een keerzijde. Vaak wordt er voor de muziek uitgelopen of is men te behouden. Voor mij is dat het eerste het geval en zien wij de kwetsbaarheid van het paard door ons gedrag. Bij de tuigpaarden zoals het Groningse of Gelderse ras was dat wat anders die bleven meer bij de basis. Behouden van deze oude rassen is belangrijk, dat doen wij ook met auto’s, huizen, boten. enz. enz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook