Ga naar hoofdinhoud

Deze week… Nummers één van de wereld regeren in WB-finales

De dressuursport floreerde afgelopen weekend met een vlammende Wereldbekerfinale. De nummer één van de wereld Isabell Werth was de weinig verrassende winnaar (voor de derde opeenvolgende keer), maar er was toch ook veel spanning omdat het niveau van de sport in de top steeds hoger en breder wordt. Laura Graves, Helen Langehanenberg, Daniel Bachmann Andersen en Kasey Perry-Glass haalden het allerlaatste uit zichzelf en hun paarden en leverden een fascinerende strijd om de volgprijzen.

Het Nederlandse perspectief was iets minder vrolijk. Toegegeven: Emmelie Scholtens reed met Apache een fantastisch kampioenschap, ze verlegde haar grenzen met een persoonlijk record en een zevende, respectievelijk achtste plaats in een sterk deelnemersveld. Maar Glock’s Dream Boy van Hans Peter Minderhoud pakte, toen het erop aan kwam, niet genoeg aan. En de conclusie moet toch luiden dat de buitenlandse concurrentie op dit moment voor Oranje een maatje te groot is. Geen goed vooruitzicht dus voor het EK later dit jaar in eigen land. Verder lezen over de wereldbekerfinale kan nu al online.

VTN vecht beslissing KNHS-bestuur aan

De leden van de VTN stemden afgelopen donderdag met een overgrote meerderheid voor afsplitsing van de KNHS. Het VTN-bestuur is echter niet alleen bezig met de oprichting van een nieuwe vereniging per 1 januari 2020. Op de dag van de vergadering lag er al een brief van een advocaat bij de KNHS. Strekking van deze brief: het besluit van de KNHS tot afschaffing van de hulpmiddelen is ten onrechte genomen door het KNHS-bestuur en is – in advocatentaal – ‘nietig althans vernietigbaar’.

Marcel Ritsma: ‘Alsof hij een tweede leven kreeg’

Eindelijk stonden de tuigpaarden zelf weer in de schijnwerpers. Na het rumoer van afgelopen weken waarin het alleen maar over hulpmiddelen ging en een oorlog, zo leek het, gaande was tussen de KNHS en de VTN. In manege De Hoffmeijer wilde het massaal aanwezige publiek afgelopen zaterdag weer genieten van het fiere en imponerende Nederlandse tuigpaard en dus verdween de discussie naar de achtergrond.

Heida: ‘Koco Linda is er als ze er moet zijn’

“Ze zijn allemaal top-gezond en doen het goed onder het zadel. Daarom hebben we ervoor gekozen om de Linda-stam verder uit te bouwen”, vertelt Linda Heida. Dat ze samen met haar man Jelke een goede keuze maakte, wordt keer op keer duidelijk. Zo ook met Koco-Linda (v. Glamourdale). Op de afgelopen KWPN Kampioenschappen werd deze merrie vierde in de kopgroep van de driejarige dressuurmerries en zaterdag liep ze in het Belgische Turnhout naar 83,5 punten in de IBOP. Daarmee hengelde ze onder het zadel van Franka Loos met verve haar elitepredicaat binnen. Het hoogste cijfer, een 9, verdiende Koco Linda voor haar galop.

Progressie boeken door verschillende sportactiviteiten

In de vorige aflevering maakten we kennis met Musculo-Skeletaal Arts Sigfried KuldipSingh. Hij houdt zich bezig met houding- en zitproblemen bij ruiters. KuldipSingh behoort samen met longeerspecialist en allround rij-instructeur Lammert Haanstra en topcoach Foppe de Haan tot een projectgroep die de ruiteropleiding van de KNHS vanuit een andere invalshoek wil moderniseren. Deze week kijken we door de ogen van Foppe de Haan naar de paardensport. Hij vertelt meer over de samenwerking van de projectgroep en geeft als voetbalcoach en sportdocent tips over teamsamenwerking en het trainen van houding en balans. Daarna neemt bondscoach paradressuur Joyce Heuitink het stokje over.

 

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u (rechtsbovenin de website) eerst in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer vanaf woensdag digitaal in de webshop »

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.