Ga naar hoofdinhoud

Deze week… Rhino-uitbraak: vooralsnog geen reden tot paniek in Nederland

Anders dan in België, Duitsland en Frankrijk, hebben de rhino-tentakels uit Valencia tot dusver (voor zover bekend) niet gereikt tot in Nederland. Met de paarden die uit Valencia en van andere concoursen zijn teruggekomen in Nederland lijkt het goed te gaan. Hoe kan dat? “Een combinatie van geluk, kleinere aantallen paarden die zijn teruggekomen, kennis bij de Nederlandse topruiters en grooms én sociale controle in de kleine Nederlandse paardenwereld”, zegt prof. dr. Marianne Sloet van de Universiteitskliniek voor Paarden in Utrecht.

In België zijn al zeven uitbraken van rhinopneumonie gemeld die te linken zijn aan Valencia, in Duitsland is de Valencia-rhino ook aangekomen (al bericht de FN dat de uitbraken zich beperken tot Valencia-terugkeerders) en ook in Frankrijk zijn al meerdere uitbraken gemeld die in verbinding staan met Valencia. In Nederland lijkt de situatie tot dusver rustig. Dat bevestigt Sloet: “Met de paarden die tot nu zijn teruggekomen uit Valencia lijkt het goed te gaan, sommigen zijn ook na drie weken negatief getest en dan kun je er vanuit gaan dat het goed zit als men inderdaad drie weken goed heeft getemperatuurd.”

‘We helpen elkaar en vechten voor ieder paard’

Normaal gesproken zijn ruiters op een internationaal concours maar met één ding bezig: het volgende parcours. Maar in Valencia is alles anders. Daar hingen de paarden in takels, daar stierven paarden. Onder grote mentale druk zijn Melvin Greveling en zijn vriendin Micky Morssinkhof maar met één ding bezig: de gezondheid van hun paarden. Greveling: “Je voelt je machteloos en hulpeloos. Wat hier gebeurt, is heel onwerkelijk en gun je niemand.”

Wat stem je als paarden(sport)liefhebber?

Met de Tweede Kamerverkiezingen voor de deur is het ook voor de paardensector slim om zich te oriënteren. Wie behartigt de belangen van de sector het best? En waar staan de partijen eigenlijk voor, als het om paarden gaat? Paardenkrant deed een inventarisatie en sprak met twee ‘paardenmannen’ die politiek actief zijn.

Strijd tussen Helgstrand en Duitse stamboeken

Helgstrand Dressage koopt een 2,5jarige hengst voor een miljoen euro daar, voor acht ton daar en voor twee miljoen euro hier. Win-win: voor Helgstrand die bij menig fokker al met 2-0 voorstaat met zo’n dure (en dus goede?!) hengst en voor de betreffende stamboeken die hengsten zó duur kunnen verkopen. Nu doet zich een situatie voor die de opgeklopte hengstenmarkt kan reinigen: Helgstrand en het Westfaalse stamboek staan tegenover elkaar en dit kan – mits er in deze kwestie niet weer geschikt wordt tussen de partijen – als een bezem werken.

‘Natuur bij veulenen zoveel mogelijk haar gang laten gaan’

Mariette van ’t Hoff is zowel gedreven als amateur in de dressuursport, als inmiddels ook in de fokkerij van dressuurpaarden. Vooral met haar oogappel Gwendolyn (v. Wynton) timmert ze hard aan de weg. Na diverse hengstveulens is vorig week via ET het eerste merrieveulen van de merrie geboren: Rosalyn MH (v. Dream Boy).

Exclusief voor abonnees: Lees de krant online »
Om als abonnee de edities te bekijken dient u (rechtsbovenin de website) eerst in te loggen. U kunt dezelfde inloggegevens gebruiken als eerder op Paardenkrant.nl.
Geen abonnee? Sluit direct een abonnement af »
Bestel dit nummer nu in print of digitaal in de webshop »

Eén reactie op “Deze week… Rhino-uitbraak: vooralsnog geen reden tot paniek in Nederland

  • Jan Jonas

    Paniek is een slechte raadgever. In Nederland zijn er altijd rhino uitbraken ge weest. Door goed te handelen, is dit virus onder controle te houden en dat is ook gebeurt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook