Ga naar hoofdinhoud

Fake news? ‘Totilas de Friese hengst’

Edward Gal met Totilas. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl

Als redactie van Horses.nl zijn wij meestal blij als collega's uit de algemene media ook een paardenverhaal brengen. Vaak gebeurt dat rond grote kampioenschappen, zoals de Olympische Spelen. Ervaren hippisch journalisten doen dan de verslaggeving. Maar soms moet een collega die er wat minder kaas van heeft gegeten de paardenverhalen 'er even bij doen'. Zeker als het niet om sport gaat, maar bijvoorbeeld over geld, rechtszaken of criminaliteit. En dan staat er opeens bij de NOS te lezen dat Totilas een Friese hengst was. Vermoedelijk met dank aan het tijdschrift Quote.

De NOS had voor de kerst een leuk verhaal bedacht over drie bekende dressuurpaarden, namelijk Bonfire, Salinero en Totilas. Misschien ingegeven door het recente overlijden van ‘Sallie’ en waarschijnlijk ook een beetje door de aanhoudende saga over de verkoop van het sperma van Totilas. “Een Fries ros dat records zou gaan breken: de inktzwarte Totilas” zo introduceert de NOS-redacteur het icoon van het KWPN in het stukje.

Quote zaait verwarring

Waar de verwarring vandaan komt? Twee oorzaken: Totilas werd in Friesland geboren. In die zin was hij natuurlijk Fries. De Volkskrant noemde hem in 2020 al ‘van Friese makelij‘. Dat klopt, maar is natuurlijk wel een beetje verwarrend. Wij vermoeden dat het tijdschrift Quote met die makelij aan de haal is gegaan. Dit magazine over de handel en wandel van rijkelui schreef de afgelopen tijd meerdere verhalen over de strijd om het sperma van Totilas. Oud-eigenaar Kees Visser heeft nog rietjes liggen die hij aan de man wil brengen, laatste eigenaar Paul Schockemöhle probeert dat te voorkomen. In alle artikelen over deze sappige juridische strijd wordt Totilas “de Friese wonderhengst” genoemd. Vermoedelijk heeft de NOS het meest recente verhaal van Quote over het juridisch getouwtrek als bron heeft gebruikt. Tja…

Links: Hengst uit Friesland. Rechts: Friese hengst. Foto’s: Arnd Bronkhorst en Ingrid Truijens.

KWPN’er

Dus lieve collega’s en andere lezers, even voor de duidelijkheid: Totilas (Gribaldi x Glendale) was een in Friesland geboren Nederlands warmbloedpaard (KWPN’er), uit een Trakhener vader (Duits) die ook bij het KWPN goedgekeurd was en een KWPN-moeder. Ter wereld gekomen bij Jan en Anna Schuil in het Friese dorpje Broeksterwoude. De hengst was zelf als vaderdier goedgekeurd bij een hele rits stamboeken waaronder natuurlijk het KWPN, een stuk of vier Duitse stamboeken, zelfs het Franse SF en ook het Zweedse warmbloedstamboek. Hij was nadrukkelijk níet goedgekeurd bij het Friezenstamboek KFPS, waar ze hem ook nooit geaccepteerd zouden hebben. Nog los van zijn totaal niet Friese afstamming had Totilas namelijk een witte aftekening groter dan een twee-euro-munt op zijn voorhoofd en vier witte voeten. Wij hoeven Drachten niet eens te bellen om dat even te factchecken…

Bron: Horses.nl / NOS / Quote

6 reacties op “Fake news? ‘Totilas de Friese hengst’

 • Totilas is in Friesland gefokt dus dan meten ze het goed formuleren is gewoon domheid en aandacht zoeken

 • Oldenburger

  Hij is in Friesland gefokt dus ik neem aan dat ze daarnaar verwijzen

 • Roelie

  Ik heb dit artikel ook gelezen maar ik heb geen moment het gevoel gehad dat ze dachten dat dit om een Fries paard (ras) ging, ze hebben het gewoon over een paard uit Friesland.

  Ze beweren ook helemaal niet dat hij goedgekeurd is bij het kfps.

  Ik vond het best een leuk artikel en denk dat het ook een leuk in kijkje is voor ‘niet paarden mensen’.

  Deze sneer / denigrerende toon van horses.nl richting de NOS vind ik dus eigenlijk wel wat jammer. Laten we blij zijn dat ze weer eens aandacht besteden aan de paardensport!

 • Jan Jonas

  Totilas is een Nederlands gefokte hengst. Toen ik bij Tosca Visser kwam moest ik ook bij Totilas komen. Nadien heb ik hem gevolgd. Voor mij liep hij als een Andalusië ze hengst, veel van voren en weinig van achteren. Iedereen vont dat geweldig, ook de jury’s. Dus Totilas werd booming. Echter, de echte dressuur mensen hadden een andere mening, zoals Ari schram.

 • Petra van Leeuwen

  Het is Trakehner en niet Trakhener

 • M Geluk

  Voor wie geïnteresseerd is wat er precies speelt tussen Kees Visser en Paul Schockemöhle: in de Quote-editie nu in de winkel, over 10 pagina’s een reconstructie van het bewogen leven van Totilas. Verder is ‘Friese’ niks minder dan een verwijzing naar zijn Friese geboortegrond en wordt in het artikel op papier gewoon netjes uitgelegd hoe het zit met het stamboek.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.