Ga naar hoofdinhoud

Paard van Sinterklaas onder vuur

Na de zwarte pieten worden er nu ook vraagtekens gezet bij Amerigo, het paard van Sinterklaas. De actiegroep Kick Out Zwarte Piet: "Waarom moet het een man zijn op een paard met knechten en hulpjes? Kan het niet een vrouw zijn, of iemand in een rolstoel?”

De brave metgezel van Sinterklaas wordt niet gespaard in de discussie over de toekomst van het Nederlandse feest. Naomie Pieter, actievoerder van Kick Out Zwarte Piet, stelde in een interview bij Den Haag FM dat de organisatie niet alleen tegen Zwarte Piet is, “maar ook voor een inclusief feest en racismevrij Nederland” tijdens Sinterklaas. Als het aan Pieter ligt, gaat het hele feest op de schop.

Demonstraties

De actiegroep Kick Out Zwarte Piet wil in 18 gemeenten gaan demonstreren. Bij de landelijke intocht van Sinterklaas in Zaanstad blijft de groep weg. “We hopen dat de burgemeester de demonstratie niet verbiedt uit angst voor een gevaarlijke confrontatie”, zegt Pieter over de demonstratie in Den Haag.

Bron: Den Haag FM

4 reacties op “Paard van Sinterklaas onder vuur

 • Peter

  Het zijn en blijven eikels, over discriminatie dat wakkeren ze perfect aan

 • Noële

  Naomie Pieter,
  de vraagstelling waarom het een man op een paard moet zijn is wel erg dom. Sint Nicolaas was een man op een paard die kinderen van slavernij en de dood redde. Ons kinderfeest is daarop gebaseerd en wordt gevierd op de naamdag van deze goedheilig man. Het was geen vrouw in een rolstoel. En het heeft niets, maar dan ook niets met racisme te maken. Vraag me ook af waarom je een natuurlijk prachtig element, zoals een paard, wilt vervangen door een stuk metaal?

 • paulienzonhoven

  Wordt het niet eens tijd om al deze groeperingen in de media volkomen te negeren? Gewoon hun geroeptoeter niet meer melden, hun namen niet meer noemen en geen enkel bericht die zij via alle sociale media rondsturen overnemen. Doodzwijgen heet zo iets. Hoeft niet het hele jaar, maar bijvoorbeeld vanaf september tot 8 december. Er is in die periode gewoon ander belangrijk nieuws en het activistische geschreeuw is geen nieuws maar stemmingmakerij en behoort dus niet als nieuws gepubliceerd te worden. Na 8 december kan iedereen dan weer losgaan in journalistiek en vrijheid van meningsuiting.

 • Arnd Bronkhorst

  Sorry Esther, maar de interpretatie dat de opmerkingen anti-Amerigo zouden zijn blijkt wat mij betreft niet uit het artikel, en is een wel heel vergezochte interpretatie van de zin “waarom het een man met een paard moet zijn.” Dit is het aanwakkeren van tegenstelling, niet op basis van de feiten. Niet meer doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook