Ga naar hoofdinhoud

Volkskrant-columnist schrijft over zijn eerste paardrijles

Foto: Lonneke Ruesink

De column van Thomas van Luyn in De Volkskrant van vandaag gaat over paardrijden. Over zijn eerste paardrijles welteverstaan. Een kijkje van een buitenstaander in de paardenkeuken.

“Bij pingpong hoef je alleen maar het balletje te slaan en je bent begonnen. Bij paardrijden moet er van alles en dan ben je nog nergens: zadels, teugels, borstelen, bezemen, gehannes met laarzen en helmpjes, ga zo maar door. Dat zou voor mij reden genoeg zijn een andere hobby te kiezen, maar voor sommigen is het juist een lifestyle”, schrijft Van Luyn over ‘het vrouwending’.

Moordmachines

“De les begon met borstelen. Daarvoor moet je het hok in, en daar zit meteen mijn voornaamste bezwaar tegen paarden: het zijn moordmachines.”

Daar kun je wat van vinden

Van Luyns paard had geen zin om te draven. Volgens de instructrice lag dat aan hem, hij was te soft. “Dus schopte ik me een ongeluk tegen de flanken van dit lieve dier, maar nooit hard genoeg om haar aan het draven te houden. Het zat me niet lekker. Ik was een dier aan het schoppen dat de rest van de dag in een hok zat. Daar kun je wat van vinden, dacht ik.”

Lees de hele column hier

Bron: Volkskrant

7 reacties op “Volkskrant-columnist schrijft over zijn eerste paardrijles

 • Brigitte de Graaf

  Heerlijke humor heeft die man!

 • van Luijk

  Slechtste colum ooit gelezen.

 • Jan Jonas

  Deze Columnist heeft angst voor paarden. Doet allemaal dingen die je nooit bij paarden moet doen. Als het humor is, is dat slechte humor. Als hij schrijft “het zijn moordmachines” en dieren benaderd uit angst is zelfs een het kleine dier gevaarlijk. Nu heb je met 600 kg te maken. Deze columnist schrijft een stuk om mensen uit de tent te lokken. Dit zelfde stuk kan je ook schrijven waar dieren gehouden worden. Dus, dit is een niet realistische column. Maar kan wel schadelijk zijn voor mens en dier. Dus een slechte Column in De Volkskrant van deze Thomas van Luyn die zich slecht heeft voorbereid voor deze Column.

 • Brigitte de Graaf

  Sorry, Sorry, Sorry dat ik niet alles wat geschreven wordt serieus neem

 • hilbert lemstra

  Gebrek aan humor kan een last voor een mens zijn……

 • eddy crul

  Beste Jan, Het is niet mijn bedoeling over deze colomn een discussie te beginnen want waarschijnlijk zou het een welles nietes discussie worden. Want over dit stuk zijn wel tientallen dingen te zeggen , zowel positief als negatief. U oppert dat;”die man dit stuk schrijft om mensen uit hun tent te lokken ” en waarschijnlijk is dit gedeeltelijk waar . Er zullen nog wel andere redenen zijn ,oa zijn brood verdienen enz. Maar het is goed dat in de paardenwereld en paardensport mensen uit hun tent worden gelokt. Er worden daardoor verschillende pijnpunten blootgelegd die vervolgens kunnen verbeterd worden. En dit is dan weer een goede zaak voor de paarden in die paardenwereld.
  vr gr ec

 • Jan Jonas

  Beste Eddy, bedankt voor je reactie. Natuurlijk heb je gelijk, maar jij nog ik kan de wereld verbeteren. Jij en ik met velen anderen zitten vaak met gekromde tenen naar dressuurproeven te kijken en dekken dan, voelen zij dat nauw niet met paarrijden als een paard verkeerde signalen van de ruiter of amazone krijgt.
  Paarden veranderen zijn wij als mensen goed in, maar om er vervolgens goed mee om te gaan is wat anders. Ja ik ben voor vernieuwing, liefst zo snel mogelijk, maar helaas. Het blijft bij, “de wens is de vader van de gedachte”.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook