Ga naar hoofdinhoud

Lammert Tel wijt op hol slaan Fries aan verwijderen oordoppen

Update

De Friese hengst Filou S.B. (v. Tjalf 443) was met rijdster Jolanda Schreuder vier weken geleden nog de winnaar van de damesklasse op het CH in Lunteren. Vandaag verliep deze rubriek minder vlekkeloos voor het duo. Het paard werd erg angstig en werd stilgezet door zijn rijdster en haar groom Sybren Minkema, die aangaven de ring te willen verlaten. Maar nog voordat de slagboom open ging, zette Filou het op een lopen en ging daarbij door de dranghekken heen. Volgens VTN-voorzitter Lammert Tel is de oorzaak het verwijderen van watten uit de oren.

Toen Schreuder Filou stilzette, dachten ooggetuigen in eerste instantie dat ze materiaalpech had. Maar al snel bleek de hengst dusdanig in paniek dat ook Minkema, die erbij stond, hem niet meer kon houden. Bij het verlaten van de ring verloor het paard ook nog zijn hoofdstel.  De sjees heeft aanzienlijke schade opgelopen, maar omstanders en rijdster liepen slechts een enkele schram op. Ook het paard leek na het incident niet gewond.

Friese sjezen zijn traditionele, hoge rijtuigen met veel houtsnijwerk. Veel van de sjezen waarmee gereden wordt op concoursen zijn antiek en zeer kostbaar.

Veelzijdig paard

Filou SB is een veelzijdige hengst, die met amazone Leonie Evink vorig weekend nog in Ermelo onder het zadel ruim 65% haalde op PSG-niveau in de Phryso zadels prijs. Waar het paard zo van schrok is onbekend.

* Update

VTN-voorzitter Lammert Tel was aanwezig in Bennekom en laat weten wat volgens hem de toedracht is. “De jury sommeerde watten uit de oren te halen tijdens de inspectie. Het paard werd daarna zo angstig van het geluid dat het op hol sloeg.” Volgens Tel is er dus een direct link met de veranderde regelgeving met betrekking tot hulpmiddelen. “Coppoolse van de KNHS heeft alle juryleden onder druk gezet om te diskwalificeren. Naar mijn mening mag hij de schade dan ook vergoeden. De veiligheid staat op het spel.”

Geen nieuwe regel

Volgens de KNHS is er geen verband met de veranderende regelgeving rondom oordoppen. In een schriftelijke reactie laat de bond weten: “Voor alle disciplines geldt dat er niets in de oren van de paarden mag worden gestopt. Dit is geen nieuwe regel, maar geldt al sinds jaar en dag. De KNHS wijst haar officials met regelmaat op het controleren van de geldende regels, ook met betrekking tot een juiste optoming. Belangrijkste reden voor deze specifieke regel is het waarborgen van het welzijn van het paard. Tegenwoordig zijn er oornetjes met geluidsdempende werking te koop waarbij er niets in de oren wordt gestopt. Deze zijn wel toegestaan.’

Bron: Horses.nl

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

3 reacties op “Lammert Tel wijt op hol slaan Fries aan verwijderen oordoppen

  • l wijkmans

    des betreffende aanspaanning had de ring uit gestuurd moeten worden ook zij zijn op de hoogte van de regels hier uit blijkt maar weereens datdoor onkordaat optreden van de jury en onfair play van bepaalde rijders onze prachtige sport omzeep wordt geholpen ik hed naar aanleding van mijn bevindingen op concours de bilt hier de hr tel al opgeattendeert gelukkig is het goed afgelopen het had ook anders kunnen uitpakken en wie is er dan voor aansprakelijk

  • Theo Brekelmans

    Vreemd. ik zou zeggen als een paard niet tegen herrie kan dan zijn oorwatjes toch voor het welzijn van het paard!!

  • Janet van der ark

    Het ongeval is niet te wijten aan de jury of aan het verwijderen van oordoppen. Het is heel eenvoudig. Als je paard met oordoppen gereden moet worden moet je niet de baan ingaan. Op het moment dat de jury je betrapt op het dragen van oordoppen en je weet dat je paard niet zonder kan dan moet je je verantwoordelijkheid nemen en de baan verlaten voordat er ongelukken gebeuren en niet toch even gaan proberen. Zeker als het niet de eerste keer is dat je paard aan de haal gaat

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook