Ga naar hoofdinhoud

Geit pleegmoeder van Iers veulen

De familie Kingston uit het Ierse Drimoleague verloor afgelopen weekend de twaalfjarige merrie Carrigbawn Sunset aan complicaties na de geboorte van haar veulen. Ze vonden een onverwachte pleegmoeder in een geit, die aan de familie ter beschikking is gesteld door Niamh Creagh van Waterford Sport Horses Breeders. 

In Ierland worden geiten, als er geen pleegmerrie beschikbaar is, ingezet als pleegmoeder voor veulens. Creagh zag tot dusver elf veulens opgroeien dankzij het pleegmoederschap van een geit. “Je kijkt er van op hoeveel melk een geit produceert, en als je een veulen voordat hij of zij vier dagen oud is bij een geit leert drinken, gaat dat heel goed”, vertelt Creagh.

Levensredder

“Niamh heeft een leven gered”, vertelt Sam Kingston. “De merrie overleed rond vijf uur ’s nachts en zodra Niamh het telefoontje kreeg, is ze deze kant op gekomen. Het veulen doet het goed, glanst mooi en springt vrolijk in de rondte.” Het veulen is een nakomelingen van de overleden volbloedhengst Fruits Of Love.

Carrigbawn Sunset

De overleden moeder, Carrigbawn Sunset, was niet zomaar een paard voor de familie. “Ze is vorig jaar drie keer reservekampioen geworden en we hebben veel mooie momenten met haar beleefd. In de nacht dat ze overleed, kreeg haar dochter Carrigbawn Honey haar eerste veulen.

Klik hier voor een foto.

Bron: The Irish Field

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook