Ga naar hoofdinhoud

Golden Oldies: Amor

Amor.
In de rubriek 'Golden Oldies' zet de redactie van Horses.nl een paard dat veel invloed heeft gehad in de fokkerij óf heel succesvol was in de sport in de schijnwerpers. De serie wordt afgetrapt met de Holsteiner-hengst Amor (Herrscher x Loretto), nog altijd één van de meest invloedrijke verervers in zowel de spring- als dressuursport.

Amor – die van zijn fokker de naam Heros mee kreeg – zag in 1959 het levenslicht in de stallen van Joh. Karp uit het Duitse plaatsje Hetlingen. Op tweejarige leeftijd werd de hengst voor 10.000 gulden door Hengstenassociatie Schagen (Sgldt) naar Nederland gehaald. Hier behaalde hij op de veemarkt in Utrecht het certificaat landbouwrijpaard en groeide uit tot een populaire dekhengst. Zijn nafok viel op dankzij de bergopwaartse bouw en manier van bewegen.

Geen makkelijk karakter

In de eerste paar jaren dekte de hengst veel merries, maar na de oprichting van het KWPN en de sluiting van de stamboeken Sgldt en NWP, werd Amor verkocht aan Johan Venderbosch. Er kwam een dip in het aantal dekkingen, omdat zijn nakomelingen veelal lastige karakters hadden. Toen men eenmaal zag dat zijn nafok opvallend presteerde in de sport, werden weer verschillende zonen – waaronder Zuidpool en El Corona – goedgekeurd.

Niet weg te denken uit fokkerij

Op basis van zijn nakomelingen werd Amor bij het KWPN preferent verklaard. De hengst werd 31 jaar oud en is tot op de dag van vandaag nog in de vorm van een bronzen standbeeld bij De Radstake van de familie Venderbosch te zien. Amor is niet weg te denken uit de moderne sportpaardenfokkerij. Onder andere Totilas, Jazz, Van Gogh, Sisther de Jeu, Tinka’s Boy en voormalig wereldkampioene Zekina Z voeren het bloed van de Holsteiner.

Video: Amor op 29-jarige leeftijd

Bron: Horses.nl

4 reacties op “Golden Oldies: Amor

  • MJ Kochx

    ’t mag een golden oldie zijn, het blijft een hele knappe hengst, super hard en gaf inderdaad wel een apart karakter door, maar de combi met andere hengsten was vaak wel goed voor fijne sportpaarden.
    Verzoekje, er zijn veel betere foto’s van de hengst dan een ‘still’ uit de video om het artikel te begeleiden.
    zoals bijvoorbeeld deze http://stoeterijaffettogranta.jouwweb.nl/granta-stam-1/de-granta-s/elgranta-sag/amor
    of die van de KWPN-site https://www.kwpn.nl/database?Paard=P-029225
    of de foto uit IDS 26-01-2013 – Stempelhengsten: Amor
    MVG Maud Kochx

  • Amor is door het toenmalige stamboek (Sgldt) preferent verklaard als Gelderse hengst. Het karakter van zijn kinderen was vaak lastiger dan dat van de brave Gelderse paarden uit die tijd. Maar intussen zijn er KWPN-ers met een moeilijker karakter dan de Amors uit zuiver Gelderse merries, op grond waarvan zijn preferentschap is toegekend.

  • G. v. Heijst

    Mevr. Pieters,

    Bij het zien van de titel had ik een doortimmerd artikel verwacht. In ieder geval meer body en diepgang. en analyse verwacht. U kunt vast een beter verhaal afleveren dan u nu heeft gedaan. U doet uitspraken zonder er iets aan te verbinden. U kunt veel beter en ik verwacht van de redactie ook betere kwaliteit.

    Waar liggen de verervingskwaliteiten aan ten grondslag wat komt er uit de moederlijn en wat uit de vaderlijn. Herrscher is iets meer dan een zweedse hengst met een trakeehnse vader. Hierbij zou bijvoorbeeld gekeken kunnen worden naar de Ierse volbloed die hier in voorkomt.

    Bij het kijken naar de kinderen en nafok van Amor zou iets meer volledigheid en beschrijving wat de nafok en de nafok van nafok weet te presteren.

    Ik kijk uit naar een beter verhaal.

    mvg

    Gerrit van Heijst

  • W. Moddejonge

    Dhr. Van Heijst heeft gelijk; het is wel een heel summier artikel voor zo’n grootheid in de fokkerij; jammer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.