Ga naar hoofdinhoud

Golden Oldies: Doruto

Tineke Bartels en Doruto-dochter Barbria. Foto: Arnd Bronkhorst / www.arnd.nl
In de rubriek 'Golden Oldies' zet de redactie van Horses.nl een paard dat veel invloed heeft gehad in de fokkerij óf heel succesvol was in de sport in de schijnwerpers. De serie werd afgetrapt met Amor. Deze week staat de Trakehner-hengst Doruto (Komet x Pindar xx), die duidelijk zijn stempel heeft gedrukt binnen de Nederlandse fokkerij, in de schijnwerpers.

Doruto zag in 1962 het levenslicht bij stoeterij Kurhessische Hausstiftung Gutsverwaltung. Hij werd op tweejarige leeftijd gespot door de Nederlandse hengstenhouder Piet Meinardi, maar bedrijfsleider Uwe Rohwedder wilde minimaal 30.000 Duitse mark voor de hengst hebben. Hij stelde de hengst zelf voor op de Trakehner Hengstenkeuring in Neumünster. Daar werd Doruto afgewezen in verband met zijn blinde oog.

Goedkeuring in Nederland

Meinardi profiteerde van de afwijzing en bracht een bod op Doruto uit. Zijn bod van 3.000 Duitse mark werd, met enige tegenzin, geaccepteerd. Eenmaal op Nederlandse bodem werd de Komet-zoon aan zijn oog onderzocht, waaruit naar voren kwam dat zijn blindheid hoogstwaarschijnlijk was veroorzaakt door een verwonding. Niet lang daarna werd hij op de hengstenkeuring in Utrecht goedgekeurd voor het sportregister NWP. Daarna verhuisde hij voor 9.000 gulden naar Hengstenhouderij van den Bosch.

Merriemaker

Hoewel fokkers de eerste twee jaar wat terughoudend waren met het gebruik van Doruto, dekte hij het jaar daarna circa 130 merries. Zijn nakomelingen waren op jonge leeftijd niet opvallend, maar maakten op latere leeftijd al snel goede reclame voor hun vader. Onder het zadel ontwikkelden ze zich, mede dankzij het werkbare karakter, uitstekend en hadden veel aanleg voor het verzamelde werk. Doruto was een echte merriemaker en leverde een bijzonder groot aantal merries die op grootste wijze hebben bijgedragen aan de fokkerij.

Fokkerij

Doruto, die zelf op 26-jarige leeftijd overleed op zijn laatste verblijfplaats bij Cees Nell, bracht onder meer de Grand Prix-paarden Barbria van Tineke en Imke Bartels, Chevalier van Anne van Olst, Heruto van Coby van Baalen, Ideaal van Johann Hinnemann, Sven en Gonnelien Rothenberger-Gordijn en Banjo van Jo Rutten. Aan moederszijde doet hij goede zaken via (achter)kleinkinderen Voice, OO Seven en Bon Bravour. In 1974 werd Doruto op basis van zijn nakomelingen preferent verklaard.

Tineke Bartels en Barbria, Wereldbekerfinale Gothenburg 1996

Sven Rothenberger en Ideaal, Wereldbekerfnale ‘s-Hertogenbosch 1993

Eerdere Golden Oldies:
Amor

Bron: Horses.nl

5 reacties op “Golden Oldies: Doruto

  • suus

    leuke serie
    ik hoop op Rigoletto in een volgende aflevering!

  • Lies Beuker

    Ik vond het fijne paarden om te rijden.
    En niet te vergeten Jungle Doruto van John Swaab, ik dacht dat deze combinatie ook de OS in Canada gelopen heeft.

  • Ketaki

    Ik beb benieuwd of voltaire nog hierin voorkomt.
    Kwamen zoveel springpaarden als dressuurpaarden van.

  • Jan

    En wat te denken van Ivar van Francis van Rooij-verbeek
    Was een van de eerste Doruto,s die grand prix liep in de jaren 70 toen nog onder haar meisjes naam van Rooij nu international os jurylid

  • G. v. Heijst

    mevr. Pieters, dank. Ik had graag iets gelezen over het feit dat de laatrijpheid zijn zonen parten heeft gespeeld in de selectie. Wat dat betreft zat hij in het verkeerde tijdvak. Nu zouden die zonen via sport kunnen instromen.

    Jammer dat in deze verhalen niet geprobeerd wordt om te kijken waar nu de vervingskracht vandaan komt. Dat geeft ook info aan de fokkers hoe ze met deze lijnen om kunnen gaan.

    Wat is bijvorbeeld de rol van Pindar xx in zijn bloedopbouw. Niet vreemd dat het fenotype van deze hengst ook in de nafok van Doruto terug te vinden is. Verder zijn veel in Duitsland gebruikte eng volbloeds aan Pindar xx gerelateerd. Dit geeft dus mogelijkheden voor lijnenteelt. Daarnaast wordt Komet als een invloedrijke hengst aangemerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.