Ga naar hoofdinhoud

Het succes van De Peelbergen vs Deurne

Equestrian Centre de Peelbergen

Twee van de bekendste hippische centra liggen slechts 22 kilometer uit elkaar. Maar waarom loopt De Peelbergen als een trein en gebeurt er niks in Deurne? Het Eindhovens Dagblad nam beide centra onder de loep. Ruim vijfhonderd ruiters afkomstig uit veertig landen zijn bijna ieder weekend aanwezig op De Peelbergen in het Noord-Limburgse Kronenberg. Aantallen waar het Hippisch Centrum in Deurne alleen maar van kan dromen.

Bij de entree van het hoofdgebouw van De Peelbergen hangt een groot bord met daarop de namen van 45 investeerders. Bedrijven zoals VDL en diverse grote stallen uit het zuiden hebben geld in het vele miljoenen kostende ruitersportcentrum aan de Peelstraat gestoken. Manager Frank Laenen legt uit: “veel internationaal opererende bedrijven steunen ons. We hebben in ruim vier jaar een sterk netwerk opgebouwd. Je kunt ons complex wel kopiëren zoals in China is gebeurd, maar ons netwerk heeft niemand. Dat maakt het verschil.”

Tientallen miljoenen

Dankzij die investeerders kan De Peelbergen fors uitbreiden. Zo komt er een permanent stallencomplex en worden er tientallen miljoenen gestoken in elf te bouwen maneges voor ruiters uit het buitenland. De zes miljoen euro op tafel krijgen voor het permanente stallengebouw was geen enkel probleem, stelt Laenen.

Onderwijs

Onderwijs was een van de belangrijkste onderdelen van Deurne maar is gestopt in 2016. Nadat met deze opleiding is gestopt, zijn er nauwelijks evenementen georganiseerd in Deurne waardoor het langzaam van de kaart is verdwenen. De Peelbergen gaat zich in de toekomst ook richten op paardenonderwijs. Zo zijn er al afspraken met Cita Verde en de Hogere Agrarische School uit Venlo, volgens Laenen heeft ook Nijenrode interesse om een particuliere opleiding te starten.

Doodgebloed

Een van de investeerders in al die ontwikkelingen is topruiter Maikel van der Vleuten uit Someren. Hij constateert dat de gezamenlijke aanpak er in Deurne niet is geweest. De Olympiër vindt het jammer dat het Hippisch Centrum is doodgebloed, zoals hij het omschrijft. “Ik ben nooit gevraagd om mee te investeren in Deurne. En ik ga me toch ook niet zelf aanbieden lijkt me.” Hij is bereid mee te denken waar nodig. Maar om nu ook nog fors te investeren in Deurne wordt een lastig verhaal voor van der Vleuten. “Ik heb een eigen stal en dit centrum in Kronenberg, dat kost al genoeg.”

Samenwerken

Volgens van der Vleuten kan Deurne weer opbloeien als verschillende bedrijven de handen ineen slaan. Hij analyseert het terrein aan de Bruggenseweg. Voor een opleidingsterrein en paardenpension voldoet het prima. Voor wedstrijden daarentegen niet.

Niet praktisch ingedeeld

Een praktisch voorbeeld: het losrijden gebeurde vaak in een binnenhal, terwijl de buitenbak waar de wedstrijd plaatsvond een kleine driehonderd meter verderop lag. Niet ideaal, concludeert Van der Vleuten. Verder zijn de banen in Deurne volgens hem te klein en is het bodemmateriaal verouderd.”In Kronenberg heb je daarentegen vanuit een kantine zicht op drie bakken. De faciliteiten zijn geweldig en er zitten mensen die van organiseren weten. Bovendien is de ligging ideaal, er komen immers ook veel Duitsers hier naartoe.”

Netwerken

Laenen heeft het intussen druk met netwerken, zijn belangrijkste taak. De nieuwe burgemeester van Horst aan de Maas Ryan Palmen en gedeputeerde Ger Koopmans komen langs. Laatst leidde hij nog een Ierse minister rond over het terrein. Peelbergen maakt steeds meer naam, waar Deurne steeds meer in de vergetelheid raakt. Laenen: ,,Er zit constant druk op ons, we zitten vol. Daardoor wordt hier geld verdiend, maar ook bedrijven in de regio profiteren. Het belang van De Peelbergen is dus groot.”

Bron: Eindhovens Dagblad

Vond u dit een interessant artikel?

Dit artikel is geschreven door een van onze hardwerkende freelancers. Alle medewerkers van Horses.nl staan voor u klaar, dag en nacht om het laatste nieuws snel, vanzelfsprekend en nu nog gratis bij u te brengen. Want goede en onafhankelijke berichtgeving over alles wat er in de paardensport gebeurt snel uw op digitale scherm brengen, dat is onze passie! Maar dit kunnen we niet zonder uw steun en waardering.

Vindt u ook dat Horses.nl vrij toegankelijk moet blijven voor iedereen? Geen inlogscherm en extra clicks om uw favoriete nieuws te lezen? Transparant, open, deelbaar. Help ons om dit ook in de toekomst te kunnen waarborgen. Doneer en houd ons journalistieke platform vrij toegankelijk voor alle paardenliefhebbers!

Doneer nu

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook