Ga naar hoofdinhoud

Hoe gaat het met.. Guadeloupe-Beau

Kim van der Velden met Guadeloupe-Beau. Foto: Melanie Brevink
Guadeloupe-Beau (Bordeaux x Vivaldi) en haar amazone Kim van der Velden vergaarden in 2015 (inter)nationale bekendheid door de Pavo Cup voor vierjarige dressuurpaarden te winnen. Een jaar later won het duo brons op de Wereldkampioenschappen voor Jonge Dressuurpaarden in Ermelo én eindigden ze als reservekampioen in de Pavo Cup. Hoe gaat het nu met de inmiddels achtjarige merrie?

Op driejarige leeftijd was Guadeloupe-Beau de best bewegende dressuurmerrie op de stamboekkeuring in Oirschot. “Ze toonde heel jeugdig en arm bespierd, maar als ze ging bewegen, dan keek je wel een keer extra naar haar om”, beschreef Toine Hoefs de merrie destijds. Ze kreeg onder meer 90 punten voor haar stap en draf. In het jaar daarna overtuigde ze met 88,5 punt in de IBOP en won onder Joyce van Opbergen de titel Stal van de Sande dressuurtalent.

Talent

Niet veel later nam Kim van der Velden de teugels van de merrie over en begon het succesverhaal van het duo. Na het winnen van de Pavo Cup in 2015, het winnen van brons op het WK in 2016 en het reservekampioenschap in de Pavo Cup datzelfde jaar, nam Guadeloupe-Beau in 2017 wederom met succes deel aan de WK-selecties. Op het WK verdiende de combinatie een startbewijs voor de kleine finale. “In de haar stal in Ermelo schrok Guadeloupe van een passerende hengst en stootte haar hoofd tegen de boog boven haar staldeur. Ze had daarvoor een zwelling, waardoor we haar helaas moesten terugtrekken”, vertelt de amazone.

Niet kijkerig

Hoewel het daarna stil bleef rondom de merrie, werd er achter de schermen rustig doorgetraind. “Het gaat heel goed met haar”, vertelt Van der Velden enthousiast. “Guadeloupe is een merrie die absoluut niet kijkerig is en ze heeft het niet nodig om wekelijks op concours te gaan. Daarom heb ik haar ook relatief weinig op wedstrijden gereden. Ik train haar thuis lekker door en af en toe, start ik haar een keer. Ze heeft nu twee keer in het ZZ-Licht gelopen, maar het plan is om haar van de zomer in het ZZ-Zwaar te rijden.”

Grand Prix is het doel

De fenomenaal bewegende Guadeloupe-Beau is nog altijd in eigendom van het Thaise echtpaard Pantapa. “De jonge paarden-competities waren heel leuk, maar natuurlijk niet het uiteindelijke doel – dat is de Grand Prix. Ik denk dat ze dat met gemak kan lopen, ze heeft enorm veel aanleg. Ze kan heel groot draven, maar kan ook heel gemakkelijk heel klein. Ze doet al piaffe en passage en gaat heel mooi zitten in de pirouettes. Ze is een beetje een laatbloeier, dat kon je vooral merken toen ze een jaar of zes à zeven was, maar nu gaat het heel snel. Guadeloupe was vrij lang jeugdig, maar ze is inmiddels echt paard geworden.”

Teugels uit handen

Uiteindelijk zal eigenaresse Pak Pantapa zelf de teugels over willen nemen. “Als ze hier in Nederland zijn rijdt ze wedstrijden en als ze in Thailand zijn, train ik de paarden door”, licht Van der Velden toe. “Zo zal het vermoedelijk ook met Guadeloupe gaan, maar voorlopig blijf ik haar nog starten. Het zou in ieder geval erg leuk zijn als ik haar kan blijven trainen!”

Bron: Horses.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook