Ga naar hoofdinhoud

Konikpaarden lastig voor recreanten, dertien hengsten geslacht

Het staatsbosbeheer heeft een deel van de konikpaarden die vorig jaar van de Oostvaardersplassen naar het Lauwersmeergebied verhuisden laten slachten. De paarden vielen wandelaars en fietsen lastig. De paarden zouden minstens een jaar in het Lauwersmeergebied blijven, maar omdat een aantal hengsten vervelend waren richting recreanten, zijn de hengsten naar het slachthuis gebracht. De nog 28 overgebleven merries worden naar verwachting over twee jaar geslacht.

“We kregen klachten”, vertelt boswachter Jaap Kloosterhuis aan RTV Noord. “Wandelaars vonden de paarden opdringerig. Het was moeilijk om er langs te komen.” De druppel die de emmer deed overlopen, was een klacht dat één van de hengsten aan een fietstas begon te knabbelen. “Het kan ook misgaan dus hebben we besloten de kudde af te bouwen.”

Populatie in stand houden

Volgens Kloosterhuis zijn de ‘eigen’ konikpaarden heel schuw en zijn de hengsten opdringerig geworden, omdat ze gevoerd zijn geweest. De 250 paarden en 500 runderen die verspreid staan in het gebied zijn er als beheersmaatregelen. Omdat er elk jaar circa 75 veulens worden geboren, worden er ook jaarlijks 75 naar de slacht gebracht om de populatie in stand te houden.

Bron: RTV Noord

2 reacties op “Konikpaarden lastig voor recreanten, dertien hengsten geslacht

  • Vermeulen

    Staatsbosbeheer, schaam jullie, heel diep. In Nederland worden geen gezonde paarden geslacht !! Er is een optie waar ze ALLEMAAL heen kunnen, onze Nederlandse Koniks. Doe jezelf een plezier, en maak er gebruik van ! Media zijn ingeschakeld, Mark Rutte heeft bericht, Koning Willem- Alexander krijgt weer spoed brief. diverse actiegroepen zijn nu weer actief. Voor alle Koniks geldt nu : afblijven, niet slachten, jullie zijn geen paarden waardig. Dit zijn edele dieren, blijf er vanaf!! IK heb het bij het bericht van de 19 konik hengsten op Texel, dat ze niet naar de slacht gingen beloofd ; Ik blijf meekijken !! Bij deze dus ; BLIJF ER VANAF !!

  • Henriette

    Absurde maatregelen. Waarom mogen de veulens na het afspenen niet naar particulieren zoals in het New Forest wel gebeurt. Nu worden deze paarden gehouden als slachtvee, laat er dan geen hengst bij en gun de merries met de gecastreerde hengsten een mooi leven. Ik vind dit in en in triest!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook