Ga naar hoofdinhoud

LTO lanceert enquête over jacobskruiskruid

LTO Paardenhouderij is op zoek naar de ervaringen van paardenhouders met jacobskruiskruid. De giftige plant heeft de afgelopen jaren een enorme opmars gemaakt en is voor veel paardenhouders een hoofdpijndossier. Om het probleem beter in kaart te brengen is nu een enquête opgezet.

Jacobskruiskruid bevat gifstoffen, pyrrolizidine alkaloïden, die zeer giftig zijn voor mensen en grote grazers, zoals paarden en koeien.Vooral in hooi en voordroogkuil is de plant een risico, omdat de dieren de gedroogde plant niet meer als giftig herkennen. Land waarop veel jacobskruiskruid staat verliest veel economische waarde, onder meer omdat het maaisel als afval moet worden afgevoerd. Gemeenten hebben een tijd lang jacobskruiskruid in hun mengsels voor bermen en bloemstroken gebruikt, maar zijn daar inmiddels (grotendeels) van teruggekomen.

Gezonde grasmat

Om te voorkomen dat jacobskruiskruid in je weiland terecht komt is het van belang om een gezonde en vooral dichte grasmat te creëren. Volgens LTO doe je dat door onder andere grassen en kruiden te zaaien die zorgen voor een snel sluitende en dichte zode. Bemest daarbij voldoende met snel- en langzaamwerkende meststoffen om de groei hiervan te optimaliseren.

Onderzoek

Om de problemen rondom jacobskruidkruid in kaart te brengen heeft LTO Paardenhouderij een korte enquête opgezet. Deze is bedoeld om paardenhouders in de toekomst beter te kunnen helpen bij deze problematiek. De enquete staat hier.

Bron: LTO / Horses.nl

7 reacties op “LTO lanceert enquête over jacobskruiskruid

 • Jan Jonas

  Ik denk dat deze enquête voer voor juristen en advocaten zal zijn. Veel dieren (dus ook paarden) hebben leed ondervonden met het introduceren van dit jacobskruiskruid. Instanties, zoals gemeenten en provincies die zorg hebben gedragen voor verfraaiing van bermen en anderzijds, hebben met dit kruid direct meegewerkt aan dierenleed en staat dierenwelzijn hier centraal. Dus is hier dierenleed ver bonden aan het zaaien van dit kruid bewezen. Ook insecten zoals vlindertjes hebben hieronder geleden. De vlinders heb ik nooit gezien want het was de bedoeling de bermen te verfraaien het vlinders die op dit kruid af zouden komen. Het is knots gek om dit kruid langs een autoweg te laten groeien, met de wetenschap dat die vlinders worden dood gereden. Dus ook nog insecten (vlinder)leed is met deze zaaiing ontstaan. Iedere paarden eigenaar in Nederland is huiverig voor dit kruid omdat nog al wat paarden hieraan zijn gestorven of ziek zijn geworden. Een totale misrekening zonder de consequenties te kennen is dit kruid in Nederland geïntroduceerd.

 • Raymond

  Waanzin ten top om die rommel te zaaien,kom je ook zo niet meer af ,zaadjes die verwaaien blijven 3jaar groeirijp dus het probleem is nu al groot en wordt zeker niet kleiner

 • Jakobskruiskruid is een inheemse wilde plant die deel uit maakt van de inheemse flora. Het wordt niet uitgezaaid, daar is in 2006 al onderzzoek naar gedaan door de wetenschapswinkel. Overigens is bermhooi nooit aan te raden, daar ligt wel meer, zoals sigarettenpeuken, blikjes etc. Goed weidebeheer dat is de sleutel.

 • A. van Gerven

  Dit is wel degelijk gezaaid, vroeger zag je dit kruid nergens en onze natuurbeheerders werken daar volop aan mee als je de natuurweides ziet dat is een en al Jacobs kruiskruid en het wordt ieder jaar erger. Lekker zo een stukje biologisch vlees vooral de lever !

 • R. Nouwen

  Je moet het gewoon uitsteken en dat blijven doen. Hoef je niet te spuiten en dan blijft het beheersbaar. Volgens mij heeft Rijkswaterstaat het ingezaaid om de wegbermen te verfraaien.

 • De enquête is nutteloos. We weten uit andere onderzoeken dat mensen de plant niet kunnen identificeren. Dit is alleen een enquête voor gele bloemen. Het is ook slecht omdat de plant alleen in hooi een bedreiging vormt. Uit internationaal bewijs blijkt echt heel duidelijk dat vergiftiging zeldzaam is. Er is een enquête in Nederland die onlangs is gestopt. Ze hadden al jaren geen geval van vergiftiging. Er is vergelijkbare informatie in de wetenschappelijke literatuur.

 • Annie de Nijs

  Je word helemaal gek van het weghalen van kruiskruid. Want maaien is verspreiden. En de berm staat hier er vol mee. Die gezellig doorzaaien. Dus drama alom

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook