Ga naar hoofdinhoud

LTO Paardenhouderij: steeds meer meldingen jacobskruiskruid

Bij de LTO-vakgroep Paardenhouderij komen steeds meer meldingen binnen over overlast van jacobskruiskruid. Dit kruid kan dodelijk zijn wanneer het in hooi of voordroogkuil terechtkomt. In het weiland laten paarden en andere zoogdieren de plant meestal staan.

Nadat het gras tot hooi of voordroogkuil verwerkt is, herkennen paarden en andere dieren het kruid vaak niet meer. Dan kan het worden opgegeten door de dieren. Dit geeft risico op vergiftiging en kan zelfs tot de dood leiden.

Aandacht voor verspreiding

Jacobskruiskruid is een tweejarige plant. Het eerste jaar heeft de plant alleen kleine bladrozetten en bloeit de plant niet. Het tweede jaar gaat het kruid bloeien, waarna de plant afsterft. Na het maaien verliest de plant zijn typerende geur, kleur en smaak.

De plant komt in veel wegbermen en natuurgebieden voor. Van daaruit kan jacobskruiskruid zich verspreiden naar paardenweiden en hooilanden. LTO Paardenhouderij vraagt regionale overheden op om aandacht te hebben voor dit probleem en roept beheerders op om in de wegbermen geen zadenmengsels met jacobskruiskruid te gebruiken.

 

Bron: Nieuwe Oogst / Horses.nl

Eén reactie op “LTO Paardenhouderij: steeds meer meldingen jacobskruiskruid

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook