Ga naar hoofdinhoud

NOS: ‘Angst voor wolf groeit’

Nu er steeds meer meldingen komen van (vermeende) wolvenaanvallen op schapen, koeien en ook pony's, neemt de angst voor de wolf ook toe volgens het bericht dat de NOS vandaag plaatste.

Zaterdagochtend werd in het Drentse dorp Wittelte, in de gemeente Westerveld, een pony dood gevonden in een weiland. Het dier, dat al tientallen jaren op de boerderij van Jan en Wilma Bosker leefde, was zwaar toegetakeld. Het echtpaar weet zeker dat hun pony door een wolf is gepakt. “De nacht na de aanval is de wolf gezien in de buurt van onze boerderij”, vertelt Jan Bosker aan de NOS.

‘Als de dood’

“Iedereen hier is als de dood voor de wolf”, vervolgt Bosker, die ook weet te vertellen dat de ondernemers uit zijn buurt daarom al het vee op stal hebben. “Je ziet nergens meer jongvee en koeien buiten staan.” Dat Bosker dat in de nacht van vrijdag op zaterdag niet had gedaan, kwam doordat hij alleen thuis was. “En de pony was eigenwijs, in mijn eentje lukte het niet om hem binnen te krijgen.”

Beschermde diersoort

Een wolf afschieten mag niet omdat het een beschermde diersoort is, maar volgens de Drentse gedeputeerde Henk Jumelet wordt er momenteel wel gezocht naar andere mogelijkheden om van de wolf af te komen. Aan de NOS vertelde Jumelet dat hij was geschrokken van de onrust in Drenthe, maar dat er ook een kloof is tussen de provincie en de landelijke politiek. “Als de wolf zich zou vestigen in het Haagse Bos zouden er andere reacties op komen dan nu.”

In het bericht komt ook ecoloog Glenn Lelieveld aan het woord, die aandringt op meer preventie om te voorkomen dat de wolf landbouwhuisdieren aan kan vallen. Dat de wolf in Nederland is neergestreken, komt volgens Lelieveld doordat onze regio blijkbaar (weer) geschikt is voor het dier. Dat dit gepaard gaat met emotie zou ook logisch zijn volgens Lelieveld: “Het dier is hier weer nieuw en dat leidt tot angst. De wolf is ecologisch geen probleem, maar we vinden het dier als maatschappij heel moeilijk en veel dierhouders voelen zich onbegrepen. Daar moeten we iets mee.”

Lees het hele bericht van de NOS hier

Bron: NOS

3 reacties op “NOS: ‘Angst voor wolf groeit’

  • Jan Jonas

    Eeuwen lang de wolf besteden omdat die schadelijk is en de wolf een status geven, dat leid naar schade zoals boven staande foto laat zien, want het is zo leuk om de wolf te herintroduceren. De wolf is een speeltje van deze mensen die niets van het systeem van de wolf weten. Ze moeten maar eerst met mensen die in Oost Europa wonen praten, want daar is het een probleem.

  • Jan Jonas

    Het enige om de wolf beheersbaar te houden is structureel……. handhaven. Een boer die alles had gedaan en voldeed met antiwolfhekken die gekeurd waren, kreeg bezoek van een wolf. Resultaat 5 dode schapen. Hoe meer wij dieren binnen houwen des temeer mensen kans maken en zeker kinderen slachtoffer worden van wolven.

  • Paans

    Weg Mt de wolf die hoor niet thuis in Nederland

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook