Ga naar hoofdinhoud

Cees Klaver na stalbrand: ‘Ik kreeg op mijn donder’

Cees Klaver, hier op de tribune in Rio de Janeiro

"Het is een grote puinhoop", vertelt fokker Cees Klaver (79) uit Schoorl, terwijl hij langs de zwartgeblakerde en verkoolde resten van zijn stal loopt. Een grote brand legde gisteravond de stal compleet in de as, maar Klaver blijft er nuchter onder. Zijn paarden wist hij samen met anderen te redden: "Dat is toch het belangrijkste. Het is alleen maar materiaal."

Zijn broer Jaap, die naast hem woont, ontdekte de brand en waarschuwde Cees. “Ik ben meteen naar de stal gerend om de dieren uit hun boxen te halen. Een buurjongen had al de deur opengezet en toen was het redden wat ik redden kon. Op een gegeven moment zag ik bijna niks meer door de rook toen ben ik maar gestopt met blussen.”

Mijn dieren uit die stal

Het lukt uiteindelijk om alle paarden te bevrijden maar Cees krijgt wel een standje van de hulpdiensten die massaal waren uitgerukt. “Ja, ik kreeg op mijn donder, ze vonden dat ik niet goed luisterde, maar ik ben een paardenmens en wilde mijn dieren uit die stal hebben.”

Kortsluiting

De oorzaak van de brand is niet bekend maar Cees Klaver denkt zelf aan kortsluiting. “Hooibroei sluit ik uit, daar is het te droog voor. Er staat hier ook een wasmachine in de stal, dat zou het ook weleens geweest kunnen zijn.”

Smeltende dakplaten

Het belangrijkste is volgens Klaver dat er geen slachtoffers zijn. “Er zijn drie paarden met brandwonden die ook door de dierenarts behandeld zijn. Die hebben resten van smeltende dakplaten op hun lijf gehad. Dat houden we in de gaten en ik heb goede hoop dat die het wel gaan redden. Het is verder alleen maar materiaal, het had echt veel erger af kunnen lopen.”

Bekijk hier de video

Bron: NH Nieuws

3 reacties op “Cees Klaver na stalbrand: ‘Ik kreeg op mijn donder’

  • Dan heb je het goed gedaan materiaal is vervangbaar en geen mensen en paarden bij omgekomen laat die brandweer barsten verzekerd toch wel he is maar materiaal gr wilco vd Meulen

  • Leonora

    Wat hadden ze dàn gewild? Dat je rustig zou gaan staan wachten op h u n instructies terwijl jouw paarden gevaar liepen? Maar wat wel belangrijk is om niet zomaar allerlei deuren open te zetten, omdat de brand daardoor juist sneller kan gaan vanwege de trek en verse zuurstof, dus misschien bedoelden ze dàt? Maar gelukkig heb je ze allemaal kunnen redden!!

  • Dick de Jong

    Ik vermoed dat de brandweer bedoelde dat de heer Klaver zichzelf in gevaar bracht.
    Voor de brandweer gaat een mensenleven voor een paardenleven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.