Ga naar hoofdinhoud

Paarden evacueren uit gevechtsgebieden lijkt onmogelijk

Oleg Kyshchuk met de ruiters en grooms op zijn stal

In Oekraïne is niets meer zoals het was sinds 24 februari, de dag dat Poetin zijn troepen de opdracht gaf Oekraïne binnen te vallen. Volgens de VN hebben meer dan twee miljoen Oekraïners huis en haard achtergelaten om te vluchten. Voor mensen met paarden uit de getroffen gebieden is die vlucht praktisch onmogelijk. Horses sprak met Oleg Kyshchuk over de situatie, hij heeft een stal zo’n 15 kilometer buiten het centrum van Kyiv.

Oleg Kyshchuk is een Oekraïense springruiter en staleigenaar. Zijn stal Knyazhichi ligt zo’n 15 kilometer oostwaarts van het stadscentrum van de Oekraïense hoofdstad Kyiv. Ten zuiden van de voorstad Brovary, een regio waar veel stallen zijn. De afgelopen dagen hebben de gevechten rond Kyiv weer toegenomen, nadat het eerder een paar dagen relatief rustig was. Op dit moment wordt er heftig gevochten aan de westkant van Kyiv. “Een rijschool in Bucha, ver van alles dat militair maar enigszins van waarde is, is daar gebombardeerd en veertien paarden zijn daarbij omgekomen”, vertelt Kyshchuk.

Galya Horostil, een dressuuramazone die met haar paarden bij Kyshchuk op stal schuilt, vult aan: “Ik weet van vier stallen dat ze gebombardeerd zijn. We hopen dat wij niet de volgende zijn, maar hebben ook geen andere optie dan hier te blijven. We blijven bij onze paarden.”

Een paardeneigenaresse uit Irpil, ook ten westen van Kyiv, deelde afgelopen weekend op facebook een video dat ze haar paarden losliet in een natuurgebied uit angst dat haar stal gebombardeerd zou worden.

Maar ook in het Oosten rukt Poetins leger op om zo Kyiv te omsingelen. En dat maakt Kyshchuk ongelooflijk bang. “Ik probeer er niet teveel aan te denken, maar eerlijk gezegd weet ik niet of ik er morgen nog ben.”

50 paarden

Op dit moment heeft Kyshchuk zo’n vijftig paarden op stal. Niet alleen van zichzelf, maar ook van vier ruiters uit de omgeving die op Kyshchuks stal schuilen. Weg komen van de stal met de paarden lijkt op dit moment onmogelijk. “We zitten hier vast: we weten niet welke wegen nog begaanbaar zijn en welke wegen veilig zijn. En we voelen ons natuurlijk verantwoordelijk voor onze paarden, we kunnen ze niet aan hun lot overlaten.”

Voer

Op dit moment heeft Kyshchuk nog genoeg voer op stal, maar het wordt ook steeds lastiger om daar aan te komen. “We houden er rekening mee dat er hier nog weken of maanden gevochten wordt. Ondertussen wordt het voer ook steeds duurder: voor een baal hooi moeten we nu tien keer de prijs betalen. Er zijn altijd mensen die een slaatje proberen te slaan uit een crisis als deze.”

Hulp

De bereidheid om paardenhouders in Oekraïne te helpen is groot in de paardengemeenschap. Maar hoe? De Oekraïense bond heeft een stichting opgericht waar gedoneerd kan worden en de FEI zette al een miljoen Zwitserse franks opzij die richting de bond gaan. Verder vraagt de bond om praktische zaken zoals voer, strooisel en medicijnen, vanuit een distributiecentrum in Polen moeten die zaken dan in Oekraïne worden verdeeld.

Rijscholen

Kyshchuk verduidelijkt: “In Oekraïne zijn de meeste stallen rijscholen waar de stalhouders hun brood verdienen met lessen, hoofdzakelijk aan kinderen en tieners. Het is momenteel de hoogste prioriteit van de ouders om hun kinderen te evacueren van de raketaanvallen en bombardementen op Kyiv, eerder dan te betalen voor hun paardrijlessen. Ook zijn er veel paarden in particulier bezit waarvan de middenklasse-eigenaren ontheemd zijn of hun inkomsten zullen verliezen. Dat alles creëert een crisis voor de staleigenaren die zich verantwoordelijk voelen voor de paarden waarvan de eigenaars fysiek niet in staat zijn om ze te komen verzorgen als gevolg van de wegblokkades, schietpartijen op straat en hun bejaarde ouders en jonge kinderen moeten evacueren naar de westelijke regio’s van Oekraïne of zelfs naar andere landen. Kortom: op termijn komen we echt in de problemen.”

Charkiv: net zo schrijnend

Net zo schrijnend is de situatie in de omgeving van de stad Charkiv. Dressuurruiter Tommie Visser, die al jarenlang lesgeeft in Oekraïne, vertelt over de situatie daar. “Mijn klanten waren op vakantie toen de oorlog begon en zitten nu nog steeds in Zwitserland. Hun paarden staan nog op stal in Charkiv en de werknemers die wonen daar nu op stal en gebruiken het restaurant als een soort schuilplaats. Ik heb aangeboden om paarden bij ons op stal op te vangen, maar het is niet te doen om daar weg te komen nu. Er zijn nu berichten over humanitaire corridors, maar de vluchtroute gaat vanuit Charkiv naar Rusland en dat is wel de laatste plaats waar Oekraïeners nu naar toe willen.”

“Daarbij heeft ze veertig paarden en een vrachtwagen voor zes paarden en een klein wagentje voor twee paarden. Dan zouden er dus maar acht paarden weg kunnen en dat is een dilemma waar je nog niet eens over na wilt denken: welke paarden neem je mee en welke laat je achter . Daarbij is het echt te onveilig om gewoon maar te gaan rijden.”

“Al met al lijkt gewoon thuis blijven op dit moment het veiligst, ook al kan er dan ook elk moment een bom vallen op je stal. Voer hebben ze daar op dit moment nog genoeg op voorraad om het even uit te zingen”, zegt Visser. “Ik zou het liefst willen helpen, maar er is op dit moment heel weinig dat je kunt doen. Ik heb gezien dat er transporten zijn met voer naar de Pools-Oekraïense grens, maar vanuit daar ben je nog lang niet in Charkiv.”

Bron: Horses.nl

Eén reactie op “Paarden evacueren uit gevechtsgebieden lijkt onmogelijk

  • Lydia van der Sijde

    Oooohhhh mijn god worden die arme dieren, lees paarden, honden ,katten etc etc ook jog de dupe van die grote klootzak !!! Geen woorden voor, zou zo graag wat doen !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Lees ook